Sveitsi kieltää uudet minareetit, myös Hollannissa suunnitelmia

Mielenosoittaja sytyttää kynttilän minareetin pienoismallin viereen Bundesplatzin aukiolla Bernissä. Kuva Peter Klaunzer / AP / Lehtikuva

Sveitsissä järjestettiin eilen kansanäänestys, jonka aiheena oli muslimien minareettien rakennuskielto. Tulos oli yllättävä: 58 prosenttia äänestäneistä puolsi lakiehdotusta. Nyt myös hollantilaiset oikeistopopulistit ovat innostuneet aiheesta ja vaativat samanlaista äänestystä Alankomaihin.

Sekä Sveitsin hallitus että parlamentti on suhtautunut lakialoitteeseen torjuvasti, sillä sen on katsottu loukkaavan Sveitsin perustuslakia, uskonnonvapautta sekä maan hartaasti vaalittua suvaitsevaista mainetta. Hallitus on kuitenkin ilmoittanut aikovansa kunnioittaa äänestäjien mielipidettä, joten tulevaisuudessa uusien minareettien rakentaminen ei ole enää sallittua.

”Sveitsin muslimit voivat harjoittaa uskontoaan joko yksin tai yhdessä sekä toteuttaa uskoaan aivan kuin ennenkin”, hallituksen tiedotteessa sanotaan.

Rakennuskiellon kannattajat ovat puolustaneet mielipidettään sanomalla, että minareetti on uskonnollisen ja poliittisen vallan symboli, joka voi päästää Sharia-lain vallalle Sveitsissä. Maassa on tällä hetkellä neljä minareettia.

Oikeusministeri Eveline Widmer-Schlumpfin mielestä äänestystulos heijastaa kansan uskonnollisen fundamentalismin pelkoa. Hänen mukaansa minareettien rakennuskielto ”ei ole toteuttamisenarvoinen tapa taistella ääriryhmiä vastaan”. Ministeri olettaa kiellon vaikuttavan ainakin maan kauppasuhteisiin sekä turismiin.

Ulkoministeri Micheline Calmy-Rey puolestaan ilmaisi syvän pettymyksensä äänestystuloksesta: ”Ihmisten pelkoja ja huolta on käytetty hyväksi.”

Maan muslimiyhteisö on myös ilmaissut tyrmistyksensä. ”On mahdollista, että muslimiyhteisöt haluavat viedä rakennuskiellon oikeuteen, todennäköisimmin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen”, sanoo Farhad Afshar, joka johtaa Coordination of Islamic Organizations -järjestöä Sveitsissä.

”Kaikkein tuskallisinta on äänestyksen antama kuva ihmisten mielipiteistä meitä kohtaan. Muslimeja ei hyväksytä uskonnollisena yhteisönä”, Afshar toteaa.

Rakennuskielto on tuorein esimerkki Euroopan hankaluudesta sopeutua maahanmuuttajayhteisöihin. Vuonna 2005 tanskalainen sanomalehti julkaisi pilapiirroksen profeetta Muhammadista, mikä aiheutti kuohuntaa islaminuskoisissa maissa sekä tanskalaisten vientituotteiden boikotteja.

Sveitsissä elää noin 7 miljoonaa ihmistä. Heistä noin viisi prosenttia on muslimeja, jotka ovat enimmäkseen kotoisin Bosniasta, Kosovosta sekä Turkista.

EDIT: Juttuun korjattu äänestystieto. Minareettien kieltämistä kannatti noin 58 prosenttia äänestäneistä, ei koko Sveitsin kansasta. Äänestysprosentti oli noin 53.

Lähde: Reuters, Bloomberg, DPA