Suomalaisten salainen hanke Libyassa: "7,62 kaliiperin ompelukonetehdas"

Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Bani Walid
Suomalaiset rakensivat 1980-luvulla asetehtaan Libyaan, Beni Walidin autiomaahan Tripolista etelään. Kuva Google.

Viime päivinä on muisteltu sitä, miten läheiset talous- ja kauppasuhteet Suomella on ollut Libyan kanssa Muammar Gaddafin diktatuurin aikana.

Mainitsematta on jäänyt, että Perusyhtymä rakensi kaikessa hiljaisuudessa 1980-luvulla noin 1,5 miljardin markan arvoisen asetehtaan Beni Walidin autiomaahan Tripolista etelään.

Työn tilasi Neuvostoliitto, ja se oli suurin suomalais-neuvostoliittolainen yhteishanke kolmansissa maissa. Virallisissa papereissa tehdas kulki “koulutuskeskuksen” ja “ammattikoulun” nimellä. Jos se olisi todella ollut ammattikoulu, se olisi ollut Afrikan ellei koko maailman suurin, kallein ja koneistukseltaan nykyaikaisin koulu.

Perusyhtymän silloinen pääjohtaja kieltäytyi keskustelemasta hankkeesta ja sanoi: “En usko, että löydätte ketään, joka puhuisi siitä.”

Suomalaiset suunnittelijat ja työntekijät käyttivät tehtaasta koodinimeä “7,62 kaliiperin ompelukonetehdas”. Kuten tiedetään, Kalashnikovin rynnäkkökivääri on tätä kaliiperia.

Rakentajat kertovat, että suomalaiset rakensivat laajan tehdasalueen ympärille myös turvalaittein varustetun aidan ja että alueelle sijoitettiin ilmatorjuntaohjuksia.

Sekä presidentti Kekkonen että ulkoministeriö tiesivät hankkeesta mutta eivät kommentoineet sitä julkisesti.

Samaan aikaan Libya osti suuret määrät aseita Neuvostoliitosta ja maksoi ne öljytuloilla. Suomalaiset välittivät tätä öljyä maailmalle.

Valtion omistama energiayhtiö Imatran Voima tarjosi yhdessä Neuvostoliiton kanssa Libyalle ydinvoimalaa aikana, jolloin Gaddafi tavoitteli ydinasetta ja jolloin Libya miehitti Tšadissa aluetta, jolla esintyi uraania. Gaddafihan ilmoitti vasta 2003 luopuvansa ydinasehankkeesta. Oma osuutensa onnelliseen lopputulokseen oli Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n apulaispääjohtajan Olli Heinosen aktiivisuudella, kuten Suomen Kuvalehti aikoinaan kertoi.

Libyan sotilaallisluonteiset rakennusprojektit huolestuttivat suuresti Yhdysvaltoja, joka keväällä 1986 pommitti muun muassa suomalaisten rakentamia satamia, varastoja ja lentokenttiä – ei kuitenkaan Beni Walidia.