Suomalainen Marutei Tsurunen Japanin vaaleista: Ministerin pestistä vaikea kieltäytyä

Japani
Teksti
Max Arhippainen

Konservatiivien hallitsemaan Japaniin odotetaan suurta muutosta. Suomalaissyntyinen demokraattisen puolueen kansanedustaja Marutei Tsurunen sanoo olevansa valmis ministeriksi.

Marutei Tsurunen
Marutei Tsurunen kuuluu Japanin demokraattisen puolueen ylähuoneen jäsenistössä raskaaseen sarjaan. Jos hänet valitaan varaministeriksi uuteen hallitukseen, hänestä tulee Japanin ensimmäinen ulkomaalaistaustainen ministeri. Kuva Kimmo Mäntylä / Lehtikuva


Valta tunnetusti turmelee, varsinkin pitkäaikainen vallankäyttö. Tämä näkyy Japanissa. Konservatiivinen liberaalidemokraattinen puolue LDP on hallinnut maata lähes tauotta puoli vuosisataa. Äänestäjät näyttävät saaneen tarpeeksi ja huutavat uudistusten perään.

Vielä 2005 japanilaiset uskoivat, että LDP itse voisi uudistua karismaattisen Junichiro Koizumin johdolla. He äänestivät puolueelle enemmistön parlamentin alahuoneessa.

Mutta Koizumi katosi näyttämöltä jo seuraavana vuonna. Kaksi vuotta myöhemmin LDP hävisi ylähuoneen enemmistön sosiaaliliberaaliselle Japanin demokraattiselle puolueelle DPJ:lle. Nyt myös finanssikriisi on iskenyt vahvasti Japanin talouteen, eikä LDP:llä ole ollut tarjota ratkaisua siihenkään.

Kesällä kolmas LDP-pääministeri Koizumin jälkeen, Taro Aso, luopui ja julisti alahuonevaalit pidettäviksi 30. elokuuta.

Demokraattisen puolueen suomalaissyntyinen kansanedustaja Marutei Tsurunen hehkuu itsevarmuutta.

”Puolueemme voittaa vaalit. Ainakin pääsemme suurimmaksi puolueeksi myös alahuoneessa, ja se oikeuttaa hallituksen muodostamiseen.”

Ylähuoneen jäsenenä hänen oma paikkaansa ei ole katkolla, mutta hän kiertää ympäri maata avustamassa puoleensa ehdokkaita. Hän pitää puheita suurten rautatieasemien edessä tai ehdokkaiden kokouksissa.

”Olen mukana vaalitaistelussa aamusta iltaan, usein vaaliautossa, jolloin kuuluttaja toistaa uutista että Tsurunen on mukana.”

Mielipidetiedustelut tukevat Tsurusen arvioita ja povaavat LDP:lle rökäletappiota. Suomen Japanin-lähetystön lehdistö- ja kulttuurineuvos, sellistinä tunnettu Seppo Kimanen, on samaa mieltä.

”Näyttää vahvasti siltä, että nyt tulee se historiallinen muutos, kun liberaalidemokraatit menettävät vallan.”

Luvassa uusi kulttuuri

Demokraatit ovat luvanneet muuttaa Japanin poliittista kulttuuria ja murtaa hallinnon otteen vallankäytössä. Kimasen mukaan tämä on koetinkivi.

”Mikä mahtaa olla DPJ:n kyky saada koneisto itselleen uskolliseksi?”

Kun LDP oli lyhyesti oppositiossa vuonna 1993, virkamiesten kerrotaan sabotoineen silloisen hallituksen työtä jatkamalla yhteistyötä vanhojen isäntien kanssa.

Tsurunen luottaa siihen, että puolue kykenee ottamaan ohjat käsiinsä sijoittamalla useita kansanedustajia joka ministeriöön ministereiksi, varaministereiksi tai avustajiksi. Mutta hän ei vähättele ongelmaa.

”Jos me nousemme hallituspuolueeksi, LDP tekee kaikkensa arvostellakseen hallituksen toimintaa. Siihen verrattuna vaalitaistelu on lasten leikkiä, varsinainen taistelu alkaa vaalien jälkeen.”

Tsurunen arvelee, että myös ministeriöiden johtavat virkamiehet joutuvat toimimaan ministeriöihin sijoitettujen edustajien valvonnassa, vaikka he ovat tähän saakka pitäneet ohjaimet omissa käsissään.

Kimanen uskoo, että DPJ voi saada hallinnon toimimaan, koska japanilaiset ovat kurinalaista kansaa. Hän ei kuitenkaan usko, että mahdollinen vallanvaihto kaikesta huolimatta toisi mukanaan kovin suuria muutoksia.

Ministeri Tsurunen?

Tsurunen kuuluu puoleensa ylähuoneen jäsenistössä raskaaseen sarjaan. Hänestä on povattu ainakin varaministeriä mahdollisessa uudessa hallituksessa. Itse hän suhtautuu vaatimattomasti kysymykseen omista uramahdollisuuksistaan.

”Periaatteessa haluaisin pysyä hallituksen ulkopuolella, jolloin tarvittaessa voisin myös arvostella hallitusta. Mutta jos puolue pyytää minut vaikka varaministeriksi, kieltäytyminen on vaikeaa. Otan tehtävän vastaan ja teen parhaani.”

Kimanen arvioi, että vallanvaihto voi avata hallituksen ovet Tsuruselle.

”On puhuttu siitä, että hänestä voisi tulla kulttuurin tai ympäristöasioiden varaministeri. Hänet voidaan palkita arvostetusta elämäntyöstä. Hän on pidetty poliitikko, joka on harrastanut paljon suoraa kansalaistoimintaa.”

”Japani ei ole yhtenäiskulttuuri, siellä on paljon toisinajattelijoita. Tsurunen on ilmeisesti onnistunut puhumaan heille.”

Miten Tsurunen itse arvioi menestyksensä syitä? Hän oli Japanin historian ensimmäinen länsimaalaissyntyinen kunnanvaltuutettu, on nyt ensimmäinen kansanedustaja, ja hänestä saattaa siis tulla maan ensimmäinen ulkomaalaistaustainen ministeri.

”Olen itsekin usein ihmetellyt, miten ihmeessä pääsin näin pitkälle. Ainut selitys on, että tämä on minulle valmistettu tie. Kutsumustehtävä.”

Kirjoitus on julkaistu Suomen Kuvalehdessä 34/2009 (ilm. 21.8.2009).