Star Wars -elokuvasta tuttu kolmiulotteinen laser esillä digimessuilla

3D
Teksti
Lauri Vanhala

Suoraan ilmaan heijastetut 3d-kuvat ovat tuttuja jo ensimmäisestä Star Wars -elokuvasta, mutta vasta 30 vuoden kuluttua niitä on opittu tekemään oikeasti.

True 3D -laite heijastaa 50 000 kirkasta pistettä, jotka näyttävät leijuvan paikallaan ilmassa tai vedessä. Toisin kuin perinteisimmissä tekniikoissa, japanilaiskeksintö ei tarvitse taustalle näyttöä eikä erityisiä 3d-laseja.

Digital Contents Expo 2011 -messuilla kuvatussa videossa laservalo muodostaa liikkuvia 3d-kuvia vesitankkiin 10-15 ruudun sekuntivauhdilla.

Videolla näkyvän pienikokoisen laitteen teho riittää heijastamaan kuvia vain veteen. Tekniikalla voi heijastaa kuvia myös ilmaan, mutta siihen tarvitaan suuritehoisempi laser.

True 3D:n toimintaperiaate on esitelty ensimmäistä kertaa jo vuonna 2006, ja laitteen nykyversiota on esitelty ympäri maailman viime vuoden CES-messuilta lähtien.

Laitteen kehittäneen japanilaisen Burtonin tavoitteena on nostaa päivitysnopeutta 24-30 ruutuun sekunnissa. Esittelylaitteen heijastama kuva on vihreä, mutta tekijöiden mukaan myös värikuvien heijastaminen onnistuisi yhdistämällä punainen, vihreä ja sininen laservalo.