Sri Lankan verilöylyn taustalla pitkä sisällissota

pakolaiset
Teksti
SK:n toimitus

Vuosien kriisi kärjistyi viikonloppuna. Katso uutiskuvat alueelta SK:n kuvaseinällä.

Sri Lanka
Tamilipoika pakolaisleirillä 6. toukokuuta. Kuva: AP.

Sri Lankan koillisosassa käydään tällä hetkellä taisteluja, joita pidetään sisällissodan verisimpinä yli kolmeen vuoteen. Viikonlopun aikana kerrotaan noin 400 ihmisen kuolleen tulituksessa. YK:n mukaan vuorokauden aikana taisteluissa on surmattu yli sata lasta.

Tamilikapinalliset syyttävät hallituksen joukkoja tykistöiskuista, ja armeija puolestaan sanoo tamilisissien tulittaneen siviilejä. Taisteluista on vaikea saada riippumattomia tietoja, sillä ulkopuolisia ei päästetä rintamalle.

Arvio taistelualueella olevien siviilien määrästä vaihtelee. Lähteestä riippuen heitä on alueella muutamista kymmenistä tuhansista jopa 130 000 asti. Siviilit ovat jumissa kapinallisten ja hallituksen joukkojen välissä muutaman neliökilometrin kokoisella alueella.

Mielenosoituksia Kanadassa ja Isossa-Britannissa

Kanadassa arviolta 3000 mielenosoittajaa kansoitti sunnuntaina yhden maan valtaväylistä Torontossa vastustaakseen väkivaltaisuuksia Sri Lankassa.

Kanadassa asuvat tamilit ja heidän kannattajansa ovat jo kuukausien ajan painostaneet muita maita auttamaan osapuolia solmimaan aselevon.

Myös Isossa-Britanniassa on ollut mielenilmauksia. Maanantaina noin 500 tamilimielenosoittajaa vaati aselepoa Lontoon kaduilla.

Sri Lanka hallituksen hallinnassa

Käynnissä olevat taistelut juontavat juurensa vuoteen 2005. Tuolloin nykyinen presidentti Mahinda Rajapaksa lupasi vaalikampanjassaan lopettaa neuvottelut tamilien autonomiasta.

Tämän vuoden helmikuussa hallituksen joukot valtasivat Mullaitivun, kapinallisten viimeisen linnakkeen maan koillisosassa. Lähes koko Sri Lanka on nyt hallituksen joukkojen hallinnassa.

Kansainvälinen yhteisö on jatkuvasti vedonnut molempiin osapuoliin, että ne suojelisivat siviilejä. Sri Lankan hallitus on torjunut vetoomukset humanitaarisesta tulitauosta ja ilmoittanut murskaavansa tamilien kapinan lopullisesti.

Sri Lankan sisällissota on jatkunut vuodesta 1983.

Aiheesta lisää
BBC:n juttu kriisin taustoista

Lähteet AP, BBC, STT