Solana vaatii tulitaukoa Gazaan, Yhdysvallat kehottaa Israelia välttämään siviiliuhreja

Gaza
Teksti
Karri Kokko
gaza

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana vaatii välitöntä tulitaukoa Gazaan. Israelin ilmaiskuissa on palestiinalaislähteiden mukaan saanut surmansa ainakin 155 ihmistä.

Palestiinalaiset kantavat Israelin ilmaiskussa menehtyneen ruumista Gazassa.

Myös Ranska ja Venäjä ovat vaatineet palestiinalaisia lopettamaan heti rakettihyökkäykset Israeliin ja Israelia lopettamaan ilmaiskut Gazaan. Presidentti Nicolas Sarkozy sanoo olevansa erittäin huolissaan väkivallan kiihtymisestä Lähi-idässä.

Arabimaiden ulkoministerit ovat kokoontumassa huomenna tai ylihuomenna hätäkokoukseen Kairoon tilanteen takia.

Yhdysvallat kehottaa Israelia välttämään siviiliuhreja hyökkäyksissään Gazaan. Valkoinen talo ei kuitenkaan vaatinut Israelia lopettamaan ilmaiskuja.

Yhdysvaltain mukaan Hamas-järjestön on lopetettava rakettihyökkäyksensä Israeliin ennen kuin verenvuodatus voi loppua.

Egypti avaa
Gazan rajan

Egypti on tuominnut Israelin Gazaan tekemän tuhoisan ilmaiskun ja aikoo myös avata Gazan ja Egyptin välisen Rafahin raja-aseman, jotta haavoittuneet gazalaiset pääsevät hoitoon egyptiläisiin sairaaloihin.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on ollut yhteydessä lukuisiin maihin Israelin hyökkäyksestä, jonka kerrotaan vaatineen jo yli 150 ihmisen hengen.

Abbasin Fatah-järjestö pitää hallussaan Länsirantaa, kun taas Gazaa johtaa kilpaileva Hamas.

Hamasin rakettituli
tappoi Israelissa

Ainakin yksi ihminen on kuollut ja kaksi haavoittunut palestiinalaisjärjestö Hamasin raketti-iskuissa Israelin puolelle, kerrotaan sairaalalähteistä.

Hamasin mukaan sen taistelijat ovat ampuneet useita raketteja Etelä-Israeliin kostona Israelin ilmaiskuista Gazaan.

Hamasin mukaan Israelin iskujen uhrimäärä on noussut jo yli 150:een. Tiedot haavoittuneiden määrästä vaihtelevat sadasta 200:aan.

Ilmaisku oli
vasta alukua

Israelin armeijan mukaan ilmaisku oli vasta alkua isommalle operaatiolle. Armeijan tiedottaja Avi Benajahu sanoi Israelin armeijan radiossa, että operaatiosta voi tulla pitkäkestoinen.

Myös puolustusministeri Ehud Barakin edustaja vahvisti, että Israel on valmis laajentamaan operaatiota, elleivät palestiinalaistaistelijoiden raketti-iskut Israelin puolelle lopu.

Silminnäkijöiden mukaan rajun iskun kohteena olivat Hamasin rakennukset Gazassa. Muun muassa poliisin päämajan kerrotaan tuhoutuneen lähes kokonaan. Joidenkin tietojen mukaan myös Gazan poliisipäällikkö oli uhrien joukossa.

Israelin ja Hamasin tulitauko päättyi viime viikolla.

Teksti
SK netin toimitus
STT / Reuters / AP
Kuva
Hatem Omar / AP / Lehtikuva