Slavoj Žižek - Popfilosofi, joka kaipaa kommunismia

kommunismi
Teksti
SK:n toimitus
Slavoj Žižek
Suomessakin vieraillut Slavoj Žižek on suosittu yhteiskuntakriitikko. Kuva Markku Ulander / Lehtikuva

Talouskriisin värittämä vuosi 2009 täytti median pohdinnoilla kapitalismin tulevaisuudesta.

Yksi äänekäs ja paljon huomiota kerännyt pohtija oli slovenialainen filosofi ja psykoanalyytikko Slavoj Žižek, joka kiertää maailmaa puhumassa nykypäivän kommunismista. Hän on suosittu luennoitsija ja saa salit täyteen kaikkialla. Media rakastaa häntä.

Mutta eikö kommunismi ole menneen talven lumia?

Ehei, sanoo Žižek. Hänestä maailman pelastamiseen ei riitä kapitalismin kuorruttaminen anti-rasismilla ja muilla tasa-arvoa lisäävillä mausteilla.

Hän on itse elänyt entisessä Jugoslaviassa, missä aikanaan puhuttiin samaan tapaan ihmiskasvoisesta sosialismista. Se ei toiminut, eikä toimi hänen mielestään myöskään ihmiskasvoinen kapitalismi.

Kulttuuriteorian elvis

Žižek ei ihan osaa sanoa, mikä Neuvostoliitossa meni vikaan, mutta yhteisen omistuksen tarve ei hänen mukaansa ole kadonnut. Samoin hänestä yhä ajankohtainen on vanha kunnon marxilainen ymmärrys kommunismista liikkeenä, joka reagoi todellisiin sosiaalisiin vastakkainasetteluihin.

Maailmalla Žižek on suosittu luennoitsija, tuottelias kirjailija ja myös elokuva-ohjaaja, joka löytää elokuvista ja muusta populaarikulttuurista aineksia yhteiskuntakritiikkiinsäkin. Siksi häntä kutsutaan kulttuuriteorian supertähdeksi ja elvikseksi.

Suomessa Žižek markkinoi marraskuun lopussa kahta hänestä julkaistua kirjaa. Slavoj Žižek – pehmeä vallankumous (Gaudeamus) on kokoelma filosofin itsensä valitsemien tekstien käännöksiä.

Toinen, Politiikkaa idiootti! (Into) on Hanna Kuuselan ja Kimmo Jylhämön kooste siitä, mitä Žižek ajattelee Suomenkin nykytilaa käsittelevistä aiheista: muun muassa siitä, miten sosiaalidemokratia on hyväksynyt pääoman logiikan, miten vasemmistosta on tullut hampaaton.

Luennollaan Helsingissä Žižek kertoi anekdootteja ja sai yleisön nauramaan. Yksi kysymys sai hänet luennoimaan parikymmentä minuuttia ja poimimaan esimerkkejä maailman kaikilta kolkilta. Hän kertoi, miten liberaali sosiaalidemokratia on vaihtumassa kaikkialla Euroopassa autoritääriseksi kapitalismiksi: aasialais-, venäläis- tai italialaistyyliseksi.

Osta kahvi, osta ideologia

”En nauraisi Berlusconille. Hän on saanut lakimiehensä selittelemään, että hän ei ole impotentti, vaikka hänen kanssaan yön viettänyt prostituoitu väitti näin. Median huomio on ollut tämän kaltaisissa asioissa. Nyt maassa on poikkeustila ja armeija on iskenyt maan sisällä jo Sisilian mafiaa ja maahanmuuttajia vastaan”, Žižek sanoo.

Hän valittaa, ettei kukaan kysy, onko kapitalismi täällä jäädäkseen. ”Ei ole”, hän sanoo ja kertoo pitkästi ja monipolvisesti, mitä vikaa on Starbucks-kahviloissa ja George Sorosin kaltaisissa ”kulttuurikapitalisteissa”.

”Kun ostaa Starbucksista kahvin, ostaa ideologiaa.”

Pepsi hokee ”Refresh the world” ja Bill Gates tai George Soros käyttää aamupäivän rahan tekemiseen, jotta voisi iltapäivällä jakaa siitä osan. Žižek huomauttaa, että tämä hämärtää sen, että kyse on kuitenkin joidenkin varallisuuden kasvattamisesta joidenkin toisten kustannuksella.

Ihmiskunnan pitää keksiä jotain muuta. ”Meidän, teoreetikoiden avulla”, hän lisää ja hymyilee.

Teksti Elina Venesmäki