SK Kairossa: Egyptin koptit elävät pelossa

Arabikevät
Teksti
Katri Merikallio

Vanhassa Kairossa Egyptin koptikristittyjen asuttamalla alueella on hiljaista. Koptien museo, Babylonian linnoitus ja Pyhän neitsyt Marian kuuluisa kirkko ovat lähes tyhjiä. Vielä muutama vuosi Egyptin kristittyjen tärkeimmät kohteet kuhisivat turisteja.

Egyptin koptit joutuivat nyt syrjäytetyn presidentin Mohammed Mursin aikana toistuvasti hyökkäysten kohteeksi. Eikä jännite ole vielä ohitse.

Kuva Katri Merikallio
Kirjakauppias Adel Eskander. Kuva Katri Merikallio.

”Kun Tahririn aukiolta poistettiin risti [2011], tiesimme että Muslimiveljeskunta oli kaapannut vallan muilta kansannousun ryhmiltä”, sanoo kirjakauppias Adel Eskander tyhjällä kauppakujalla Vanhan Kairon sydämessä.

Eskander myy uskonnollisia kirjoja ja opaskirjoja mutta myös koptiristejä ja ikoneita. Yhtään asiakasta ei vain ole koko alueella.

”He yllyttävät köyhiä kouluttamattomia ihmisiä”

Adel Eskander olisi nyt uuden vallankumouksen jälkeen valmis kieltämään Muslimiveljeskunnan kokonaan tai ainakin sen johdon.

”He yllyttävät köyhiä kouluttamattomia ihmisiä kylissä ja sanovat, että tämä on sota islamia vastaan ja että teidän pitää taistella sen puolesta. Se on täysin moraalitonta.”

Espanjaa Kairon yliopistossa opiskeleva nuorimies Betar sanoo olevansa nyt todella onnellinen.

”Muslimiveljeskunnan tv-kanavat suolsivat järkyttävää tekstiä. Jos sinä muslimi tapat nyt minut kristityn, niin minä joudun helvettiin ja sinä pääset taivaaseen. Tällaista puhetta.”

”Mutta se että olen onnellinen, ei tarkoita että haluaisin tähän maahan sotilasvaltaa. En todellakaan.”

Vallan vaihtuminen ei takaa kopteille rauhaa. Egyptin kahdeksan miljoonan koptikristityn korkein johtaja, paavi Tawdros antoi julkisesti siunauksensa presidentti Mursin syrjäyttämiselle ja osallistui tilaisuuteen, jossa kenraali Abdel Fattah al-Sisi mitätöi maan perustuslain.

Vain kolme päivää myöhemmin aseelliset miehet ampuivat Siinailla koptipapin. Tapaus tulkittiin ääri-islamilaisten ryhmien kostoksi Tawdrosin esiintymiselle.

Varhain tiistaiaamun aseelliset miehet tulittivat Mar Minan kirkkoa myös Port Saidin kaupungissa. Iskussa ei tiettävästi kuollut ketään.

Kairo tänään

Kairo vaikutti tiistaina palanneet ensimmäisen kerran arkeen sitten presidentti Mursin syrjäyttämisen heinäkuun 3. päivänä. Liikenne seisoi tavalliseen tapaan silloilla ja risteyksissä. Kuljettajat soittivat torvia ja huokailivat kuumissa autoissaan.

Kairon metro oli tupaten täynnä, kun ihmiset kiirehtivät ostoksille ennen huomenna alkavaa paastokautta ramadania.

SK:n toimittaja Katri Merikallio raportoi Egyptin tapahtumista myös Twitterissä: @Merikallio