SK Japanissa: Huhuja tsunamista, pelko ydinonnettomuudesta - viranomaisiin ei luoteta

huhut
Teksti
Juho Salminen
Hachinohen kaupunki Pohjois-Japanissa. Tsunami on kuljettanut kalastusaluksen tielle. Kuva TOSHIFUMI KITAMURA / AFP / Lehtikuva.

Ainakin osa japanilaisista suhtautuu tällä hetkellä hyvin kriittisesti viranomaisten kertomaan tietoon tsunamivaarasta sekä ydinonnettomuuksista. Näin kertoo Suomen Kuvalehden toimittaja Hanna Leivonniemi, joka on parhaillaan Pohjois-Japanissa.

Leivonniemi sanoo, että hänen tapaamiensa ihmisten epäluulo pohjautuu vanhoihin tapahtumiin, kuten vuoden 1999 onnettomuuteen Tokaimuran ydinjätteenkäsittelylaitoksessa.

Ihmisten mielestä tiedotus toimi tuolloin aivan liian hitaasti, ja sama pelko on taustalla nyt.

”Täällä ajatellaan, että viranomaiset tiedottavat vasta sitten, kun on jo liian myöhäistä.”

Mutta kun tiedonjano on valtava eikä viranomaisiin luoteta, syntyy helposti huhuja. Niitä onkin Japanissa liikkeellä nyt paljon.

Esimerkiksi tänään on Twitterissä levinnyt paikallisten ihmisten välittämänä tieto, että rannikolle olisi iskenyt uusi tsunami. Tämä ei pidä paikkansa. Toinen versio huhusta oli, että uusi tsunamivaroitus olisi annettu, mutta sitäkään ei ole tapahtunut.

Leivonniemen mukaan sosiaalisen median välineistä varsinkin Twitter on suosittu tiedonhankintakanava tällä hetkellä Japanissa – siellä missä on sähköä ja tietoverkot toimivat. Ongelmia aiheutuu kuitenkin siitä, kun ihmiset lukevat paikoin vajavaisella englannin kielen taidollaan ulkomaisia uutisia ja lähtevät kertomaan niiden tietoja eteenpäin. Heikolla kielitaidolla viesti vääristyy.

Ydinvoimalat suurin huoli

Ihmiset ovat huolissaan syystäkin. Japanin meteorologian laitos on varoittanut mahdollisesta isosta jälkijäristyksestä, mikä saa pelkäämään uutta tsunamia.

Ja vaikka ongelmat ydinreaktoreissa Fukushiman kahdessa voimalassa eivät aiheuttaisikaan vakavaa ydinkatastrofia, tiedot räjähdyksistä, jäähdytysongelmista ja paljastuneista polttoainesauvoista ovat omiaan lisäämään pelkoja. Ydinonnettomuutta pelätään eniten.

Leivonniemi on vierallut Japanissa Asahin kaupungissa Tokion lähellä ja Hachinohen kaupungissa Pohjois-Japanissa. Kummatkaan näistä eivät ole kaikkein pahinta tuhoaluetta, mutta niissäkin näki hävityksen laajuuden.

”Hachinohessa oli todella pahan näköistä jälkeä. Romua joka paikassa, siltojen päällä veneitä, autoja ja rekkoja kasoissa, paperitehtaalta rullat levinneet laajalle alueelle”, Leivonniemi kertoo.

Leivonniemen mukaan tunnelma Hachinohessa oli lähinnä järkyttynyt. Šokki on raju, ja koska tapahtumista on niin vähän aikaa, jälleenrakentaminen ja tulevaisuus eivät ole vielä ihmisten mielissä.

Tokiossa on taas päällisin puolin rauhallista – jopa epätavallisen autiota – mutta siellä poikkeuksellinen tilanne näkyy hamstrauksena.

Edelleenkään ei tiedetä tarkkaan sitä, kuinka paljon katastrofissa on menehtynyt ihmisiä. Uutistoimisto Reutersin mukaan pelkästään kahdesta rannikkokaupungista olisi löytynyt kaksituhatta ruumista. Aiemmin on arvioitu, että uhriluku saattaa nousta yli kymmenentuhannen.

Tämä neljä kuukautta vanha tyttövauva ja hänen perheensä selvisivät tsunamista Ishinomakin kaupungissa. Kuva YOMIURI SHIMBUN / AFP / Lehtikuva.

Aiheesta lisää
SK:n kaikki jutut Japanin tsunamista.