Silvio Berlusconi – politiikan helppoheikki palasi näyttämölle

Italia
Teksti
Teppo Tiilikainen

Silvio Berlusconille ennustetaan voittoa Italian vaaleissa. Se ei lupaa hyvää maan tulevaisuudelle.

silvio berlusconi

Kuva Plinio Lepri/AP/LK

”Isänä neuvoisin sinua naimaan Berlusconin pojan tai jonkun hänen kaltaisensa miehen, jolla ei ole rahaongelmia. Tuolla hymyllä se kyllä onnistuu!”

Silvio Berlusconin tyyli ei petä. Hän kehotti hiljattain television keskusteluohjelmassa nuorta opiskelijatyttöä menemään rikkaisiin naimisiin, kun tämä valitteli pätkätöitä ja talousvaikeuksia.

Letkautus nostatti valtavan arvosteluryöpyn, mutta se ei hetkauttanut Berlusconia. Hän haukkui arvostelijansa huumorintajuttomiksi ja kehui, että hänen poikansa oli saanut ohjelman jälkeen 360 tekstiviestiä naimisiin haluavilta naisilta.

Silvio Berlusconi, 71, on ollut Italian politiikan kärkinimi jo 15 vuotta, ja suhtautuminen häneen jakaa mielipiteet. Monet inhoavat omahyväistä miljonääripoliitikkoa, mutta heidänkin on pakko myöntää, että Berlusconi on mullistanut Italian poliittisen kulttuurin sen jälkeen, kun kristillisdemokraattien ja kommunistien pitkä, korruption sävyttämä valtakausi päättyi 1994.

Berlusconi on ollut sivussa pari vuotta, mutta nyt hän tekee täysillä paluuta politiikan näyttämölle. Italiassa järjestetään ensi sunnuntaina ja maanantaina parlamenttivaalit. Berlusconin johtamalle oikeistolle on luvassa tuoreen mielipidetiedustelun perusteella lähes 46 prosenttia äänistä. Haastaja, Rooman entisen pormestarin Walter Veltronin johtama keskustavasemmisto näyttäisi jäävän 39 prosenttiin.

Italia ajautui ennenaikaisiin vaaleihin, kun Romano Prodin hallitus kaatui tammikuussa. Keskustan ja vasemmiston pienpuolueiden varaan rakennettu koalitio kaatui muodollisesti oikeusministeri Clemente Mastellan vaimon korruptioepäilyihin, mutta taustalla oli syviä erimielisyyksiä talouspolitiikasta.

Napolin jäteongelmat paljastivat viime talvena koko maailmalle, kuinka surkeassa jamassa Italian yhteiskunta on. Talous on rempallaan, palvelut eivät toimi, eläkejärjestelmä kaipaa remonttia, samoin koulutus ja oikeuslaitos.

Vaalien ennakkoasetelma ei lupaa hyvää uudistuksille. Oikeiston voitto nostaisi pääministeriksi Berlusconin, joka keskittyi edellisillä hallituskausillaan ajamaan omia etujaan laista ja moraalista piittaamatta.

Lue lisää SK:sta 15/2008.

Aiheesta lisää
Lahjontaa, valheita ja veropetoksia (pdf; SK 7/2004)
Silvion totuuden hetki (pdf; SK 14/2006)
Silvio Suuri (pdf; SK 5/2002)