Silvio Berlusconi - mediakeisari monen kohun takaa

Italia
Teksti
SK:n toimitus

Silvio Berlusconi osaa kuumentaa tunteita möläytyksillään. Mutta osaa hän paljon muutakin. Lue SK:n henkilökuvat Italian politiikan helppoheikistä.

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi lehdistötilaisuudessa Roomassa 9. toukokuuta 2009. Kuva: Riccardo De Luca / AP

Italian pääministeri on ollut keväällä taas vauhdissa: Suomalainen puukirkko olisi Italiassa jo tuhottu – jos kyseessä oli edes Suomi. Maanjäristyksen uhrit olivat kuin telttaretkellä.

Silvio Berlusconi taitaa kommentit, joilla saa takuuvarmasti julkisuutta.

Hän saattaa vaikuttaa harkitsemattomalta möläyttelijältä, mutta on paljon enemmän. Berlusconi on onnistunut vuosien saatossa kietomaan lonkeronsa Italian yhteiskunnan moniin osiin.

Huhtikuussa 2008 hän teki paluun Italian politiikan huipulle. Tuolloin SK:n toimittaja Teppo Tiilikainen kirjoitti:

Maailmalla ihmetellään, miksi ihmeessä miljoonat italialaiset ovat taas kerran valmiita äänestämään populistista helppoheikkiä, jonka edellinen valtakausi romutti Italian talouden ja pilasi maan maineen. Monet italialaiset hämmästelevät samaa. Jopa katolinen kirkko on viime päivinä kysellyt Berlusconin ”häilyvän moraalin” perään.

Lue juttu Helppoheikki palasi näyttämölle (pdf; SK 15/2008)

Vuonna 2006 Berlusconin tunnelmat olivat toisenlaiset. Hän odotti toisen pääministerikautensa jälkeen vaalitappiota. Epältiin, että arvostelukyvyn puute on peittänyt alleen Berlusconin charmin. Hän poistuikin vallan kahvasta, mutta vain kahdeksi vuodeksi.

Lue juttu Silvion totuuden hetki (pdf; SK 14/2006)

Berlusconi on uransa aikana käynyt jatkuvaa vääntöä Italian oikeuslaitoksen kanssa. Hän on ollut syytteessä, saanut tuomioita, tuomioita on kumottu, hän on saanut syytesuojan, syytesuoja on kumottu…

Vuonna 2004 SK kävi läpi Berlusconin siihenastiset oikeusjutut. Niistä syntyi uskomaton tarina.

Lue juttu Lahjontaa, valheita ja veropetoksia (pdf; SK 7/2004)

Berlusconi on käyttänyt taitavasti aseenaan mediaa, jota hän omistaa Italiassa laajalti: tv-kanavia, lehtitaloja, kustantamoita. Vuonna 2002 hän oli toisen pääministerikautensa alussa ja herätti silloinkin hämmennystä.

Lue juttu Silvio Suuri (pdf; SK 5/2002).