Seuraa historiallista yritystä - voiko auringonvalolla lentää pimeässä?

aurinkoenergia
Teksti
Jukka Ukkola
Solar Impulse -kone koelennolla 24. toukokuuta 2010. Kuva Laurent Gillieron / AP / Lehtikuva.


Torstaista, heinäkuun ensimmäisestä päivästä, on määrä tulla historiallinen hetki aurinkokennolentokone Solar Impulsen kehityksessä. Silloin sen nimittäin on tarkoitus lentää ensimmäinen pimeälentonsa, siis yöllä.

Käytännössä lento kestää vuorokauden, torstaiaamusta perjantaiaamuun. Päivän aikana koneen litium-polymeeriakut ladataan auringonvalolla yötä varten. Kokeeseen tarvitaan 25 tunnin mittainen ”ikkuna”, jolloin sää on riittävän selkeä laajahkolla alueella sveitsiläisen Payernen lentotukikohdan ympäristössä Sveitsissä ja itäisessä Ranskassa. Ainakin keskiviikon sääennusteiden mukaan tuollaisen selkeän jakson pitäisi toteutua suunniteltuna ajankohtana. Kokeen onnistumista voi seurata internetissä (www.solarimpulse.com) ja aurinkoliiturin esittelyvideo on nähtävissä myös YouTubessa.

Solar Impulsen prototyypin HB-SIA:n ohjaaminen on vaikea ja riskialtis tehtävä, joka on vaatinut kymmenien insinöörien, meteorologien ja muiden tiedemiesten työskentelyä jo yli kuuden vuoden ajan. Alun perin idean isä on sveitsiläinen kuumailmapallolentäjä ym. Bertrand Piccard, joka on saanut hankkeensa tukijoiksi muun muassa Euroopan avaruusjärjestön ESA:n.

Viime kesänä valmistunut prototyyppi nousi ilmaan ensimmäisen kerran joulukuussa. Koskaan aiemmin maan pinnalta ei ole noussut näin laajaa ja silti kevyttä konetta. HB-SIA:n siipien kärkiväli on 63,4 metriä, koneen pituus 21,85 metriä ja paino henkilöauton verran, 1600 kiloa. Sen neljä kymmenen hevosvoiman moottoria saavat tehonsa aurinkopaneeleista, jotka koostuvat 11628 pienestä piikennosta.

Kone pääsee peräti 8,5 kilometrin korkeuteen, mutta sen keskinopeus on vain 70 km/h. HB-SIA:n onnistuneiden testien jälkeen hanketta on tarkoitus jatkaa kohti tavoitetta, maapallon kiertämistä pelkän aurinkoenergian voimin. Sitä varten ilmeisesti rakennetaan Solar Impulsen uusi versio, HB-SIB. Maapallon kiertäminen päiväntasaajan kohdalta kestäisi Solar Impulsen vauhdilla välilaskuineen lähes kuukauden. Näillä näkymin lento voisi toteutua vuonna 2013 tai 2014.

Aiheesta lisää
Aurinkovoimalla toimivan lentokoneen lento onnistui (Suomenkuvalehti.fi 7.4.2010]