Aurinkovoimalla toimivan lentokoneen lento onnistui

aurinkoenergia
Teksti
Jukka Ukkola
Solar Impulse lensi ensimmäistä kertaa keskiviikkona 7. huhtikuuta Sveitsissä. Puikoissa testipilotti Markus Scherdel. Kuva DOMINIC FAVRE / AP / Lehtikuva.

Aurinkovoimalla toimivan lentokoneen, Solar Impulsen prototyypin HB-SIA:n testilento Sveitsin Dübendorffissa onnistui keskiviikkona ennen puoltapäivää.

Tuhansien katsojien seuratessa Solar Impulse kohosi pilotti Markus Scherdelin ohjaamana 1 200 metrin korkeuteen ja lensi yhteensä 87 minuuttia.

Lennon tarkoituksena oli tutkia koneen käyttäytymistä monissa lentotilanteissa, kuten käännöksissä ja laskeutuessa. Ensilento on kaikkein riskialttein vaihe testauksessa, mutta kone kulki täsmälleen, kuten simulaatioiden perusteella oli oletettukin, Scherdel kehui.

Koskaan aikaisemmin näin suuri ja kevyt kone ei ole noussut ilmaan. Vajaan puolentoista tunnin neitsytlentoa on valmisteltu seitsemän vuotta, ja kun se onnistui, päästään jatkamaan kohti vielä vaativampia kokeita.

Yölentoja joudutaan vielä odottamaan pitkään, ja vielä kauemmin menee ”lopullisen tavoitteen” eli maapallon ympärilennon toteutumiseen, myöntää Solar Impulse -idean isä Bertrand Piccard.

Aiheesta lisää
Päivän kuva: Maailman ympäri ilman bensan tilkkaa – aurinkokennolentokoneella (Suomenkuvalehti.fi 30.3.2010)