Setä Hon maassa

hallitsijat
Teksti
Karri Kokko
vietnamilainen päiväkoti

Ho Tši Minh ottaa yhä vastaan vieraita, 39 vuotta kuolemansa jälkeen. Mutta vieläkö hän hallitsee Vietnamia? Toimittaja Elina Järvinen ja valokuvaaja Markus Pentikäinen kävivät ottamassa selvää. Katso myös kuvakooste.

Teksti Elina Järvinen Kuva Markus Pentikäinen

Vartijan vieressä olisi tilaa. Hän pitää sadetta koppinsa edustalla, leveän katoksen alla. Katselee laiskasti Ba Dinhin aukiolle. Aukio on tyhjä ja valtavan iso, neljän jalkapallokentän kokoinen.

Vartijalla on vihreä univormu. Koppalakki, housut ja paita, olkapäillä punaiset epoletit. Hän on nuori, korkeintaan parikymppinen.
Kehtaisiko kysyä?

Sade yltyy, ja taivas alkaa leimahdella. Ei tähän aukiolle ainakaan voi jäädä.

Vartija nyökkää, turisti on hyvä vain. Hän nojaa seinään ja katsoo tiiviisti mutta ei sano mitään. Sitten hän kävelee koppiinsa, istuu tuoliin ja alkaa torkkua.

Vietnam perustettiin tällä torilla, Hanoin kaupungin keskustassa, Punaisenjoen varrella. Niin voi kai sanoa. Se tapahtui syyskuun toisena päivänä 1945. Torille oli pystytetty komea koroke, ainakin kolmen metrin korkuinen. Sillä muuan pujopartainen mies seisoi ja luki mikrofoniin itsenäisyysjulistuksen. Vietnam ei suostuisi enää olemaan Ranskan siirtomaa eikä osa Indokiinaa.

Mies oli asunut pitkään ulkomailla. Hän oli elättänyt itsensä puutarhurina Ranskassa, lumenluojana Britanniassa ja vuokratyöläisenä Amerikassa. Näinä vuosina hän oli omin silmin nähnyt, millainen kapitalistinen yhteiskunta oli. Se oli epäoikeudenmukainen ja julma. Hän oli lukenut Leninin teesejä, liikuttunut kyyneliin ja ymmärtänyt, että vain sosialismi voi vapauttaa kansat sorrosta ja orjuudesta.

Vuonna 1941 hän oli perustanut Vietminh-liikkeen, ja nyt liike oli lähellä tavoitettaan. Vietnam julistettiin sosialistiseksi tasavallaksi, kommunistiseksi maaksi. Tosin aate juurtui ensin vain pohjoiseen. Etelä-Vietnamiin se levisi vasta kahden raskaan sodan jälkeen.

Vietnamilaiset kutsuvat pujopartaista miestä sedäksi, Setä Ho. Ja puhuvat hänestä vain hyvää. Huomenna he juhlivat hänen syntymäpäiväänsä.

”Syntymäpäivä, kyllä. Huomenna”, vartija sanoo kankealla englannilla. Hän on herännyt ja tullut viereen seisomaan, ihan lähelle. Henki haisee viinalle.

Vartija kertoo nimensä, Thom. ”Mistä olet?” hän kysyy.

”Suomesta. Tiedätkö Suomen?”

”Kyllä”, hän sanoo heti, valehtelee kohteliaasti.

Sade ei lakkaa. Se on yllättävän rankka, vaikka kesäkausi on vasta alussa. Vesi piiskaa aukiota ja sen länsilaidalla kohoavaa monumenttia. Oikeastaan se on talo, vähän Eduskuntatalon näköinen. Marmoria, graniittia, pylväitä. Pylväikön yläpuolella suuri teksti: Ho Tši Minh.

Siellä makaa Setä Ho, lasivitriinissä.

Lue lisää SK:sta 27/2008.

Siirry kuvakoosteeseen