Saksan lahja suomalaiselle muodille: Carl-Rainer von der Ahé
Muotitapahtumien tuottajalla Carl-Rainer von der Ahélla on kunnianhimoinen tavoite: hän aikoo tuoda suomalaismuodin maailmankartalle.

Carl-Rainer von der Ahé kutsui Catwalk Binz -tapahtumaan myös torstaina Wawe-puukenkämallistostaan palkitun Marita Huurinaisen. Huurinainen ja muut suomalaissuunnittelijat esittelevät mallistonsa Binzissä lauantaina.
”Suomalaiset ovat luovia hulluja, joiden kulttuurista ei tunneta muuta kuin Lordi ja Leningrad Cowboys. Kaikki, mikä Suomesta tulee kansainväliseen tietoisuuteen, on pähkähullua”, sanoo huvittuneena mutta innoissaan.
”Kun muu maailma kuunteli Elvistä, suomalaiset lauloivat tangoa”, hän jatkaa.
Von der Ahé kiinnostui Suomesta alun perin nuoruuden tangoharrastuksen kautta. Eteläamerikkalainen rytmi yhdistettynä käsittämättömään kieleen lumosi miehen.
”Suomalaisilla on aina ollut oma juttunsa eivätkä he matki muita”, Von der Ahé kehuu.
Saan todisteen Von der Ahén sanoille, kun kysyn Annikki Karvisen Saksan toimitusjohtajalta Kati Karviselta, mikä on ollut avain brändin kansainväliseen menestykseen.
”Poppana”, Karvinen vastaa empimättä.
”Kansainvälisillä markkinoilla poppana on alusta alkaen ollut myydyin materiaalimme. Japanissa poppanan myynti koko myynnin osuudesta on 100 prosenttia. USA:ssakin sitä myydään yli puolet enemmän kuin villakangas- ja neulostuotteita”, Karvinen kertoo.
Karvisen mukaan Suomessa väheksytty poppana on ulkomailla haluttu materiaali, sillä se näyttää persoonalliselta. Kokonaan Suomessa käsityönä tehty poppana kestää aikaa ja kulutusta.
”Ainoa tapa menestyä kansainvälisesti on tehdä alusta loppuun omaa juttuaan”, Karvinen toteaa.
”Kun ei ole rahaa, on oltava strategia”
Von der Ahén mukaan Marimekko on Annikki Karvisen lisäksi ainoa suomalainen vaatebrändi, joka Saksassa tunnetaan.
”Suomi on täynnä kiinnostavia suunnittelijoita ja kansainväliseen menestykseen pystyviä brändejä, mutta ne ovat jääneet taka-alalle”, Von der Ahé sanoo.
Hänellä on suomalaisten vähäiseen menestykseen selitys: Suomi on jäänyt vaate-alalla Ruotsin ja Tanskan varjoon. Muualla Pohjoismaissa pieniin vaatebrändeihin on sijoitettu alkujaan paljon rahaa, mikä on mahdollistanut omien myymälöiden avaamisen ja sitä kautta tunnettuuden lisäämisen.
”Kun rahaa ei ole, on oltava strategia”, Von der Ahé julistaa ja lyö sanojensa painoksi nyrkin pöytään.
Strategian ensimmäinen osa toteutuu lauantaina Itämeren rannalla sijaitsevassa lomakeskuksessa, kun luksushotelli Kurhaus Binzin juhlasalin lavalla esitellään kuuden suomalaisen suunnittelijan mallistot.
Design Forum Finland on auttanut Von der Ahéa löytämään kiinnostavia suunnittelijanimiä, joista Suomi-intoilija on valinnut suosikkinsa.
Annikki Karvisen lisäksi lavalle nousevat kotimaassakin kohtuullisen pienen piirin tuntemat suunnittelijat Antti Asplund, Globe Hope, Marita Huurinainen, Anna Ruohonen ja Tiia Vanhatapio.
”Seuraava askel on Berlin Fashion Week”, Von der Ahé toteaa tyynenä.
”Aion tuottaa näiden suunnittelijoiden kanssa näytöksen Berliinin muotiviikoille heinäkuussa.”
Siis uusi näytös jo kahden kuukauden kuluttua?
”Miksi jäädä odottamaan? Menestyksen resepti on: älä koskaan odota! Nyt on korkea aika tuoda suomalainen muoti kaikkien tietoisuuteen. Suomella on vahva perinne designissa. Sille perustalle on hyvä rakentaa uutta. Iittala ja Artek tunnetaan kaikkialla”, Von der Ahé toteaa.
Ruotsin-laiva edusti suomalaista elämäntapaa
Von der Ahé on viettänyt paljon aikaa Pohjoismaissa. Ruotsissa asuessaan hän matkusti silloin tällöin Suomenlahden yli Helsinkiin.
”En koskaan mennyt lentokoneella. Risteilymatka oli minulle todellinen kulttuurielämys. Ihmiset laivoilla ovat täysin estottomia. Sellaista on kiinnostavaa seurata vierestä”, toteaa mies, jonka suurin intressi on Suomi-designin tunnettuuden lisääminen. Kuulostaa erikoiselta.
Miksi Von der Ahé haluaa tehdä suomalaiselle vaateteollisuudelle palveluksen kutsumalla yhteen suomalaissuunnittelijat ja Saksan tärkeimmät tiedotusvälineet?
”Koska kukaan muu ei ole vielä tehnyt sitä”, Von der Ahé sanoo. ”En halua tehdä sellaista, mikä on jo tehty”, hän jatkaa ja hymyilee leveästi.