Saksa valmistautuu vaaleihin: Yksikään Angela Merkelin seuraajaehdokkaista ei ole onnistunut vakuuttamaan kansalaisia

Kristillisdemokraatit johtavat mielipidekyselyissä, mutta saksalaiset eivät halua puheenjohtaja Armin Laschetia maan johtoon. Vihreiden kevään liito katkesi virheisiin ja lokakampanjaan.

Saksan liittopäivävaalien kampanja etenee kohti loppusuoraa vaisuissa tunnelmissa. Koronaepidemia estää suuret yleisötilaisuudet, mutta myös pääehdokkaissa on toivomisen varaa.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että liittokansleriksi nousee kristillisdemokraattien (CDU) puheenjohtaja Armin Laschet, vaikka hän ei nauti laajaa kannatusta edes omassa puolueessaan. Valintaa ei voi kuitenkaan pitää varmana. Myös vihreiden Annalena Baerbockilla ja sosiaalidemokraattien Olaf Scholzilla on edelleen ainakin teoreettiset mahdollisuudet nousta Saksaa 17 vuotta hallinneen Angela Merkelin seuraajaksi.

Vielä keväällä näytti siltä, että vihreät järjestää vaaleissa superyllätyksen. Saksan liittokanslerina on ollut aina joko kristillisdemokraatti tai sosiaalidemokraatti, mutta huhtikuussa vihreiden kannatus ponnahti hetkeksi lähes 30 prosenttiin. Samalla nykyisten valtapuolueiden, kristillisdemokraattisen CDU:n ja sen baijerilaisen  sisarpuolueen CSU:n yhteinen kannatus romahti parinkymmenen prosentin tuntumaan.

Periaatteessa vihreillä olisi erinomaiset mahdollisuudet historialliseen vaalivoittoon. Saksalaiset ovat erittäin huolestuneita ilmastonmuutoksesta ja kesän suurtulvat ovat kasvattaneet huolta entisestään.

Baerbock ei ole kuitenkaan onnistunut vakuuttamaan äänestäjiä, ja vihreiden kannatus kääntyi toukokuussa laskuun. Hän  on tehnyt kampanjassaan lukuisia virheitä. Samaan aikaan häntä kohtaan on nostettu mediassa parjauskampanja, mikä on heikentänyt koko puolueen suosiota.