Ruotsalaislehti: Suklaateollisuus katsoo lapsityövoimaa läpi sormien

Fazer
Teksti
SK:n toimitus

Suklaateollisuus ei tuoreen selvityksen mukaan pysty takaamaan, etteivät kaakaontuottajat käytä lapsityövoimaa. Ruotsalaislehti Svenska Dagbladet varoittaa verkkosivuillaan, että pääsiäismunien suklaa voi olla tuotettu viljelmillä, joissa lapset on pakotettu työskentelemään vaarallisten kemikaalien keskellä.

Ruotsalaisen Swedwatch-järjestön mukaan suuret ruotsalaiset makeistehtaat eivät edelleenkään valvo viljelmiä, joilta ne hankkivat kaakaonsa. Selvityksessä tosin niputetaan suomalainen Fazer yhteen ruotsalaisen Cloettan kanssa, vaikka yhtiöiden tiet erosivat viime vuonna.

Kolme suurinta suklaayritystä – Cloetta, Kraft Foods ja Nestle – ilmoittavat tuovansa suurimman osan kaakaosta Norsunluurannikolta ja Ghanasta, jotka tuottavat 70 prosenttia maailman kaakaosta.

Ruotsin kehitysyhteistyöviraston Sidan rahoittama Swedwatch teki kolme vuotta sitten laajan selvityksen työoloista maiden kaakaoviljelmillä. Nyt selvitys on päivitetty.

Työolot voivat olla vaarallisia

“Lapset tekevät yhä töitä vaarallisissa oloissa. Heikot työolot, vaarallisia torjunta-aineita ja lapsia ja nuoria edelleen töissä”, luettelee Swedwatchin vt. kansliapäällikkö Kristina Båjurling Svenska Dagbladetin verkkosivuilla.

Ruotsalaisyritykset eivät osta kaakaopapujaan suoraan viljelmiltä vaan alihankkijoilta ja jalostajaportaalta. Tästä syystä myöskään valvonta ei ulotu kentälle asti.

“Me emme tiedä, mistä pavut tulevat”, sanoo Arto Almer, joka vastaa Cloettan koko hankintaketjusta.

Nestlen tiedotuspäällikkö Marie-Louise Elmgren sanoo, ettei kuluttajilla ole paljoakaan vaihtoehtoja, jos he haluavat muualla tuotettua kaakaota.

“Voidaankin kysyä mitä voitetaan, jos vetäydymme kokonaan näistä maista. Silloin ehkä yhä useammat jäävät ilman palkkaa ja työtä”, hän pohtii lehden haastattelussa.

Fazer korostaa kansainvälistä yhteistyötä

Myös Fazer Makeiset ostaa kaakaonsa eurooppalaisilta tuottajilta, ja raaka-aine on peräisin Länsi-Afrikasta sekä Ecuadorista.

Fazerin mukaan maailmassa on noin viisi miljoonaa kaakaonviljelijää ja suurin osa viljelmistä on muutaman hehtaarin suuruisia.

Yhtiö korostaa, että kansainvälisiä tutkimuksia on tehty useilla tuhansilla länsiafrikkalaisilla viljelmillä ja niiden mukaan useimmat kaakaonviljelijät toimivat vastuullisesti.

Fazer kertoo tekevänsä yhteistyötä alan toimijoiden kanssa, jotta viljelijäperheiden lapset ja nuoret käyvät koulua.

“Mikään yksittäinen hallitus, yhtiö tai organisaatio ei pysty yksin ratkaisemaan kaakaonviljelyoloihin liittyviä ongelmia, vaan niihin pyritään löytämään ratkaisuja kansainvälisellä yhteistyöllä”, Fazer sanoo tiedotteessaan.

Teksti STT