Rotuviha kytee Etelä-Afrikassa - poliitikko lauloi valkoisten ampumisesta

Etelä-Afrikka
Teksti
Netta Vuorinen
Julius Malema
Afrikan kansalliskongressin nuorisoliiton johtaja Julius Malema tiedotustilaisuudessa Johannesburgissa. Kuva AP / Lehtikuva

Keskiviikkoillan uutisohjelma sai Etelä-Afrikassa kehnon lopun, kun äärioikeistolaisen, valkoisten valtaa tavoittelevan AWB-liikkeen pääsihteeri Andre Visagie raivostui tutkija Lebohang Phekolle, joka pommitti häntä kysymyksillä mustien työläisten huonosta asemasta ja nälkiintyvistä lapsista.

”Älä uskallakaan keskeyttää minua”, Visagie kivahti, repi mikrofoninsa irti ja nousi lähteäkseen. Matkan varrella hän ehti uhitella myös paikalla olleelle uutisankkuri Chris Marolengille.

Tilanne ei kuitenkaan kärjistynyt tappeluksi asti, vaikka sekä Visagien oma henkivartija että tv-kanavan henkilöstö astuivat kuvaan rauhoittelemaan uhkaavasti käyttäytyvää Visagieta. Videot tapahtuneesta levisivät YouTubeen.

Äärioikeistolaisen AWB-liikkeen perustajan Eugène Terre’Blanchen murha on kuumentanut rasismikeskustelun ja lisännyt rotuvastakkaisuutta Etelä-Afrikassa. Terre’Blanche hakattiin kuoliaaksi maatilallaan 3. huhtikuuta ilmeisesti maksamattomien palkkojen vuoksi, ja kahta alaista syytetään työnantajansa murhasta. Terre’Blanche tunnettiin ankarasta taistelustaan Etelä-Afrikan demokratisoitumista ja tasa-arvoistumista vastaan, eikä hän ollut järin pidetty henkilö maanmiestensä keskuudessa.

Murhan katkeransävyinen jälkipyykki osoittaa, että mustien ja valkoisten väliset suhteet eivät edelleenkään ole aivan sopuisat – huolimatta siitä, että apartheid-järjestelmän kaatamisesta on kulunut 16 vuotta.

Torstaina tunteet kuohuivat tiedotustilaisuudessa, jota isännöi Etelä-Afrikan hallituspuolue ANC:n nuoristojärjestö. Tilaisuudessa järjestön johtaja Julius Malema uhmasi oman puolueensa ohjetta olla laulamatta rasistisia lauluja. Osa Etelä-Afrikan valkoisesta väestöstä pitää Malemaa osasyyllisenä Terre’Blanhen murhaan, koska tämä on laulanut apartheidin aikaisia sävelmiä, joissa kehotetaan ampumaan valkoisia maanviljelijöitä.

Varsinainen kiukunpuuska kuitenkin syntyi kesken Maleman pitämän puheen, jossa hän kritisoi naapurimaa Zimbabwen suurinta puoluetta MDC:tä. Puolueella on kytköksiä eteläafrikkalaiseen Johannesburgin hienostokaupunginosaan.

”He voivat yrittää loukata meitä ilmastoiduista toimistoistaan Sandtonista käsin, mutta me emme horju”, Malema julisti. BBC:n televisiotoimittaja Jonah Fisher huomautti tässä vaiheessa, että Malema itse asuu samaisella alueella. Julius Malema tulkitsi Fisherin kommentin mustien aseman horjuttamisyritykseksi ja heitti tämän ulos tilaisuudesta.

Malema ja Visagie edustavat kenties kahta, ulkopuolisen silmin hiukan koomistakin ääripäätä aikaisemmin valkoisten johtamassa Etelä-Afrikassa, jossa mustia sorrettiin armotta vuosikymmeniä. Huoli molemminpuolisesta rotuvihasta on kuitenkin todellinen.

Uutisankkuri Chris Marolengin mukaan uutislähetyksessä sattunut välikohtaus todistaa, että maan tasa-arvokehityksessä on vielä paljon korjattavaa.

”Eugène Terre’Blanchen kuolema on avannut monta vielä parantumatonta haavaa.”

Vaikka noin 80 prosenttia eteläafrikkalaisista on ihonväriltään mustia, vain häviävän pieni osa heistä voidaan lukea maan rikkaaseen eliittiin.

”Ihonväri merkitsee yhä liian paljon Etelä-Afrikassa”, sanoo Justin Sylvester, Institute for Democracyn tutkija. ”Erityisen selkeästi epäsuhdan huomaa, kun köyhyys-, työttömyys- ja tasa-arvotilastoja katsoo ihonvärin valossa.

Lähteet: AP, BBC News