Riittävätkö värikuoret ja Windows pelastamaan Nokian?

Lumia
Teksti
Lauri Vanhala

Nokian pääjohtaja Stephen Elop esitteli uutta Lumia 800 -puhelinta Lontoossa keskiviikkona. Kuva: Ben Stansall / AFP / Lehtikuva.

Mikä erottaa Nokian kauan odotetun lippulaivapuhelimen kilpailevista Windows Phone -malleista? Laitteen lanseerannut pääjohtaja Stephen Elop kehui ensimmäiseksi sen lukuisia värivaihtoehtoja ja sitä, miten hienosti kaiuttimen reiät on porattu.

Nokia esitteli uudet ja samalla ensimmäiset Windows-puhelimensa aamupäivällä Nokia World -tapahtumassa Lontoossa. Vauhti ja hehkutus puuttuivat, vaikka Elop piteli käsissään laitetta, jonka menestyksestä riippuu koko yrityksen tulevaisuus.

Uusi Nokia Lumia 800 näyttää päällisin puolin samalta kuin laadukkuudestaan kiitelty N9. Siinä pyörii Microsoftin käyttöjärjestelmä, joka saa erittäin positiivisia arvosteluja. Uutuuden pitäisi ominaisuuksien perusteella olla todella kilpailukykyinen laite.

Esityksestä paistoi kuitenkin läpi Nokian ongelma erottautua. Apple pystyy julkistamaan uusia tuotteita ja ominaisuuksia, jotka todella kiinnostavat ja yllättävät kuulijan, mutta Nokia ei voi enää tehdä paljoa muuta kuin esitellä Windowsin käyttöliittymää ja kertoa, milloin puhelin tulee myyntiin.

Yleisön alkuinnostuksesta huolimatta esitys lässähti. Puhelimen ominaisuuksia esitellyt Kevin Shields joutui pyytämään yleisöä taputtamaan.

Halpa Windows-puhelin tärkeä Nokialle

Nyt kun Nokia on hypännyt Microsoftin kelkkaan, sen on vaikeampi erottautua kilpailusta. Puhelimessa on mukana ilmainen navigaattoriohjelmisto, mutta käyttöliittymään ei ole koskettu. Windows Phone näyttää Nokian puhelimessa samalta kuin kilpailijoidenkin malleissa.

Lippulaivapuhelimen veroton hinta on 420 euroa. Se tulee myyntiin osassa Eurooppaa marraskuussa, jolloin nähdään, kuinka hyvä se todellisuudessa on.

Kiinnostavampi uutuus on kuitenkin riisuttu, vain 270 euroa verottomana maksava Lumia 710.

Jotta Windows Phone voi menestyä, sen täytyy haalia käyttäjiä myös halvempien puhelinten hintaluokassa. Halvoissa puhelimissa on kuitenkin riskinsä.

Google on joutunut melkoiseen suohon Androidinsa kanssa, sillä järjestelmää käyttävät puhelimet ovat keskenään hyvin erilaisia: eroja on niin paljon, että esimerkiksi Rovio ei saanut Angry Birdsiä toimimaan kaikissa eri Android-malleissa.

Microsoftin tavoitteena on ollut tarjota samanlainen käyttökokemus puhelinmallista riippumatta ja helpottaa ohjelmistosuunnittelijoiden työtä. Siksi se on sanellut tarkat reunaehdot valmistajille siitä, millaisia komponentteja puhelimissa saa käyttää.

On arvuuteltu, kuinka halvalla Windows-puhelimen voi tehdä niin, että se edelleen täyttää vaatimukset. Nyt nähdään, että samoja ydinkomponentteja käyttävien Windows-puhelinten hintahaitari on ainakin 270-420 euroa.

Molemmissa uusissa nokialaisissa on sama prosessori ja sama määrä muistia. Myös niiden näytön resoluutio on sama. Lisähintaan saa muun muassa paremman näytön ja kameran, sekä jämäkämmin tehdyn puhelimen. Mutta käyttökokemuksen pitäisi olla molemmissa puhelimissa samankaltainen.

Ohjelmistokehittäjät innostuvat Windows-puhelimista viimeistään silloin, jos alemman hintaluokan laitteet onnistuvat lyömään itsensä läpi markkinoilla. Se tietäisi hienoa tulevaisuutta käyttöjärjestelmälle, jonka menestys on ollut toistaiseksi vaatimatonta.

Windows Phone voi alkaa Nokian vetämänä hyvinkin saavuttaa käyttäjiä, jolloin jäljelle enää yksi ongelma: järjestelmän menestyminen kasvattaa kaikkien valmistajien puhelimien suosiota. Millä valteilla Nokia erottuu aasialaisista valmistajista, jotka tekevät yhä parempilaatuisia tuotteita?