Rauhannobelisti Tawakkul Karman pyytää Suomelta taloudellista tukea Jemenille

al-Qaida
Teksti
Kustaa Hulkko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Tawakkul Karman vieraili heinäkuussa muutaman päivän Suomessa. Hän sai vuoden 2011 rauhannobelin yhdessä Liberian presidentin Ellen Johnson Sirleafin ja liberialaisen rauhanaktivistin Leymah Gboween kanssa. Kuva Jarkko Virtanen.

Mitä Jemeniin kuuluu nyt, Tawakkul Karman?

“Rauhan kulttuuri on voittanut väkivallan kulttuurin. Mielenosoitusten kautta saatoimme vakuuttaa ihmisille, että oikeutta saa rauhan kautta, ettei väkivalta ole tie oikeudenmukaisuuteen. On suuri saavutus, että monet heimot ovat lopettaneet keskinäiset väkivaltaisuutensa. Olen ylpeä siitä, että saimme ihmiset mukaan ja saavutimme päämäärämme, teimme vallankumouksen.”

“Vanhastaan Jemenissä on ollut vahva väkivallan kulttuuri. Meitä on noin 24 miljoonaa, mutta meillä on 70 miljoonaa asetta! Historiassamme on paljon väkivaltaa, ja entinen presidentti vahvisti väkivallan perinnettä heimojen, alueiden ja kansalaisten välillä 30-vuotisen diktatuurinsa aikana.”

Vain muutamia päiviä sitten itsemurhapommittaja tappoi ainakin 22 ihmistä Jemenin pääkaupungissa Sanaa’ssa. Kuinka vahva al-Qaida on Jemenissä?

“Jemenissä on oikeastaan kaksi al-Qaidaa. Suurempi niistä on rikollisten muodostama vale-al-Qaida. Entinen presidentti Ali Abdullah Saleh tarvitsi verukkeen voidakseen hyökätä oppositiota vastaan. Hämätäkseen kansainvälistä yhteisöä hän yllytti tätä rikollisporukkaa käyttämään al-Qaidan kieltä.”

“Sitten on todellinen al-Qaida. Sitäkin hän rohkaisi pysymään Jemenissä ja antoi sille rahaa ja aseita saadakseen tekosyyn päästä opposition kimppuun.”

“Hän yrittää yhä käyttää näitä ryhmiä horjuttaakseen siirtymäajan hallintoa. Kuitenkin al-Qaida tekee kuolemaa Jemenissä, koska hän ei ole enää vallassa ja uusi presidentti Abdrabbuh Mansour Hadi on potkinut al-Qaidan ihmisiä pois valta-asemista.”

Miten kommentoitte USA:n ohjusiskuja Arabian niemimaan al-Qaidaa vastaan?

“Al-Qaidaa vastaan täytyy taistella kahdella tavalla. Väkivallaton poliittinen taistelu on niistä tärkeämpi. Me yritämme saada ihmiset vakuuttumaan siitä, että ainoa tapa saada oikeutta on rauha.”

Diktaattori Ali Saleh luopui vallasta tammi-helmikuussa 2012. Parlamentti antoi hänelle syytesuojan ja hän asuu edelleen Jemenissä. Mitä hänelle pitäisi tehdä?

“Ei ole rauhaa ilman oikeutta. Hänet pitäisi panna vankilaan ja hänen ulkomailla olevat varansa pitäisi jäädyttää. Se olisi oikeutettu rangaistus, mutta se takaisi myös rauhan, sillä hän on tappaja, joka käyttää varastamiaan rahoja luodakseen väkivaltaa. Olemme poistaneet jo hänen sukulaisiaan tärkeistä viroista ja pian erotamme myös hänen poikansa tasavaltalaiskaartin johdosta.”

Te kuulutte Islah-puolueeseen, johon kuuluu monenlaista väkeä: jyrkkiä islamisteja, liikemiehiä ja heimojohtajia. Kuinka näin moniaineksinen puolue voi pysyä yhtenäisenä?

“Se ei ole todellinen ongelma. Oppositioon kuuluu muitakin puolueita kuin Islah, esimerkiksi kansallismielinen puolue, mutta oppositio työskentelee yhdessä, koalitiona, ja siinä ovat mukana myös naiset ja nuoriso.”

“Paljon tärkeämpi kysymys on se, kuinka voimme ratkaista eteläisen Jemenin ongelmat ja säilyttää maan valtiollisen yhtenäisyyden. Vallankumous sai myös eteläjemeniläiset vakuuttumaan siitä, että ainoa vihollinen oli Ali Saleh, koska hän sorti meitä kaikkia. Niinpä etelän ihmiset olivat mukanamme vallankumouksessa ja samoin he ovat mukana siirtymäajan järjestelmässä.”

Tapaatte Suomessa hallituksen jäseniä. Mikä on viestinne heille?

“Kerron että Jemenin tilanne paranee, mutta meidän pitää parantaa sitä edelleen. Haaste on myös taloudellinen, sillä maan talous on huonossa kunnossa edellisen hallituksen jäljiltä. Kansainvälinen yhteisö on luvannut tukea meitä myös taloudellisesti ja rohkaisen sitä toteuttamaan lupauksensa.”