Rasismintutkija Anna Rastas: Kun puhutaan suoraan, jokainen joutuu määrittelemään kantansa

Kuva Erkki Karén.

Rasistiset hyökkäykset ja rasististen poliittisten liikkeiden nousu kuohuttavat taas Eurooppaa. Sosiaaliantropologian professori (ma.) Anna Rastas, onko rasismi lisääntymässä?

”Tiettyihin vähemmistöihin kohdistuva uhka ja suoranainen väkivalta ovat monessa Euroopan maassa kasvaneet. Maahanmuuttovastaiset ryhmät ovat saaneet poliittista valtaa, ja monien niiden toiminnassa on selvästi rasistisia piirteitä.”

Eikö Eurooppa ole oppinut historiasta mitään?

”Eri maissa rasismin taustalla on erilaisia tekijöitä. Kreikassa on valtavat määrät siirtolaisia ja maan heikko taloustilanne ruokkii rasismia. Unkarissa taas selitystä pitää katsoa historiasta. Siellä rasismi kohdistuu erityisesti maan vanhoihin vähemmistöihin, romaneihin ja juutalaisiin. Moni Itä-Euroopan maa ei ole tehnyt tiliä menneisyydestään. Kansallinen itsetutkiskelu on jäänyt puolitiehen.”

Entä sitten Ruotsi tai Suomi?

”Kansalliset omakuvat ovat monessa maassa hirveän puhtoisia, ollaan tuudittauduttu siihen, ettei meillä voi olla rasismia. Siksi esimerkiksi Ruotsi on nyt hyvin hämillään. Siellä kuitenkin reagoidaan rasistisiin kommentteihin voimakkaammin kuin Suomessa.”

”Vielä kymmenen vuotta sitten myös Suomessa tiukasti kiistettiin rasismin olemassaolo. Nyt kun rasismista keskustelemisesta on tullut arkea, jokainen joutuu pohtimaan omaa kantaansa. Itse määrittelen itseni antirasistiksi.”

Onko Suomessa poliittista rasismia?

”Suomessa perussuomalaiset käyttävät vahvasti kansallismielistä puhetta, syypäät ongelmiin etsitään muualta. He eivät ole juuri joutuneet perustelemaan näkemyksiään kansallisesta edusta tai siitä, keitä he lukevat suomalaisiksi.”

Mikä tässä on median rooli?

”Media on kyllä muuttunut, mutta rasismista ei edelleenkään keskustella erityisen monipuolisesti. Liian helposti hyväksytään se, että selitys on pelko. Ei nähdä, että populistiset ryhmät juuri tuottavat pelkoa ja uhkakuvia nostamalla yhden asian, maahanmuuton, kaikkien ongelmien syyksi.”

Rasisminvastaisia kampanjoita on ollut lukuisia. Miksi ne eivät tehoa?

”Kampanjoiden ongelma on yleensä se, että ne eivät vastuuta ketään. Niillä ei pakoteta ryhmiä tai valtioita itsetutkiskeluun eivätkä ne velvoita vastustamaan rasismia.”

Onko jokaisessa pieni rasisti, joka pelkää vierasta?

”Jokainen meistä eurooppalaisista on syntynyt kulttuuriin, joka on rasistinen. Silloin kyse on enemmän siitä, miten oppia pois tietyistä ajattelutavoista.”