Ranskan hymypoika hyytyi: Presidentti Emmanuel Macronin tyyli muuttui ja suosio romahti neljässä kuukaudessa

Presidentti Macron on nöyryyttänyt asevoimien komentajaa ja ajanut vaimolleen etuoikeuksia.

Emmanuel Macron
Teksti
Leena Sharma

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

’Investointipankkiiri on tavallaan prostituoitu. Hän viettelee työkseen.”

Emmanuel Macron olisi saattanut pitää suunsa soukemmalla The Wall Street Journalin haastattelussa vuonna 2015, jos olisi nähnyt tulevaisuuteen. Hän itse työskenteli tuolloin pankkiirina.

Kaksi vuotta myöhemmin, toukokuun 14. päivänä 2017 Macron astui Ranskan presidentin virkaan. Media rakasti uutta hymypoikaansa. Kampanjan aikana Macron oli keksinyt toimittajille napakoita otsikkositaatteja ja antanut kuvausryhmän seurata kannoillaan.

Vain kaksi kuukautta myöhemmin tyyli oli toinen.

Macron kieltäytyi perinteisestä televisiohaastattelusta Ranskan kansallispäivänä 14. heinäkuuta. Kyseessä on 1970-luvun lopulta jatkunut traditio, jonka Valéry Giscard d’Estaing aloitti. Macronille traditio ei kelvannut. Perustelu:

”Presidentti Macronin ajattelu on liian monimutkaista medialle.”

Ainakin yhden päivän ajan Macron oli sosiaalisessa mediassa Donald Trumpiakin pilkatumpi hahmo.

”Me ei ymmärrä presidentti Macron”, ivasi Marianne-lehti.

”Kymmenen Macronin lausetta, jotka ovat liian monimutkaisia sinulle urpo”, listasi Buzzfeed. Prostituutio-vertauksen lisäksi listalta löytyi joukko latteuksia.

”En ole tullut tänne lepäämään laakereillani.”

”Rahaa ei voi syödä eikä hengittää.”

”Jos haluaa ostaa puvun, täytyy tehdä töitä.”

Emmanuel Macron vieraili Istres’n lentotukikohdassa 20. heinäkuuta.
Emmanuel Macron vieraili Istres’n lentotukikohdassa 20. heinäkuuta. © Arnold Jerocki / Reuters / LK

Macron piti päänsä. Tv-haastattelun sijaan hän puhutteli kansanedustajia ja kansalaisia Versailles’n loistokkaassa palatsissa. Media ja poliittiset vastustajat jatkoivat piikittelyä ”faaraomaisen” presidentin tyylistä, mutta tavallisia ranskalaisia se ei tuntunut haittaavan. 74 prosenttia heistä arvioi presidentin viestintätyylin onnistuneeksi.

Vain pari päivää Versailles’n puheen jälkeen Macron oli ensimmäistä kertaa todellisessa poliittisesti kriisissä. Hän ilmoitti tuolloin 850 miljoonan euron leikkauksista puolustusbudjettiin.

Ranskan asevoimien komentaja Pierre de Villiers raivostui uutisesta ja arvosteli presidenttiä – mutta suljettujen ovien takana. Macron vastasi arvosteluun kukkopoikamaisella tyylillä: hän nöyryytti Kosovossa ja Afganistanissa palvellutta, arvostettua viiden tähden kenraalia julkisesti.

”Olen pomosi! Jos olemme erimielisiä, sinä väistät! Muista komentoketju!”

Suunnilleen näillä sanoilla 39-vuotias Macron nuhteli 60-vuotiasta de Villiers’iä upseereille järjestetyssä tilaisuudessa. Asevoimien entinen komentaja Henri Bentégeat arvioi Le Monde -lehdelle, että vaikka de Villiers joutuu olemaan kuuliainen presidentille, ”ei asevoimien komentajaa voi tuolla tavoin läksyttää hänen alaistensa edessä”.

De Villiers erosi tehtävästään. Macron puolestaan saattoi tajuta, että oli tunaroinut, sillä hän ryhtyi hurmaamaan armeijaa takasin puolelleen.

Heti de Villiers’n eron jälkeen presidentti nähtiin Istres’n lentotukikohdassa. Paikalle saapunut media hieraisi silmiään: asteliko lentäjien eteen tyköistuvassa univormussaan Emmanuel Macron vai Tom Cruise elokuvasta Top Gun?

”Haluan toistaa syvän kunnioitukseni teitä kohtaan. Tämä ei ole vain sanahelinää, vaan aion olla päättäväisesti rinnallanne”, Macron lupasi.

Lupaukset ja tukikohtavierailu eivät tuottaneet toivottua tulosta. Mielipidemittausten mukaan Macronin kansansuosio lähti selvään laskuun de Villiers’n eron jälkeen.

”Make our planet great again”, Macron irvail Trumpille.

Emmanuel Macron on ollut pian neljä kuukautta vallassa. Kyynisimmät kommentaattorit ovat luonnehtineet aikaa neljän kuukauden mahalaskuksi. Se on liioittelua, sillä vaikka presidentin suosiolukemat ovat pudonneet yli 60 prosentista noin 35:een, mahtuu hänen ensimmäisiin kuukausiinsa myös onnistumisia.

Eikä Macronin kannattajilla ja vastustajilla ole ollut hetkeäkään tylsää.

Alkukesästä maailma seurasi suu auki Ranskan ja Yhdysvaltain presidenttien omituista kädenvääntökisaa. Se alkoi 25. toukokuuta Brysselissä järjestetyssä Nato-kokouksessa.

Presidentit istahtivat vierekkäisiin tuoleihin, minkä jälkeen oli virallisen tervehdyksen aika. Donald Trump oli jo tullut kuuluisaksi riuhtovista kädenpuristuksistaan, mutta tällä kertaa Macron pani paremmaksi. Kun Trump yritti irrottautua kättelystä, Macron jatkoi puristusotetta niin kauan, että molempien miesten rystyset muuttuivat valkoisiksi ja leukaperät kiristyivät.

Kyse ei ollut sattumasta eikä viattomasta vahingosta, paljasti Macron myöhemmin.

”Halusin osoittaa, että emme tee pieniäkään myönnytyksiä, edes symbolisia.”

Trumpin ja Macronin kättelyottelu jatkui samaisessa Nato-kokouksessa. Miehet tervehtivät toistamiseen seremoniassa, joka järjestettiin Naton päämajan edustalla.

Nyt Trump oli valmistautunut: heti kun Macron ojensi kätensä, Trump kiskaisi hänet lähes syliinsä eikä päästänyt irti. Tunnelma ei kuitenkaan ollut enää kireä. Molemmat presidentit ja ympärille kerääntyneet valtionjohtajat naureskelivat vapautuneesti.

Macron on myös pilkannut Trumpia verbaalisesti.

”Make our planet great again”, hän irvaili Élysée-palatsissa pitämässään englanninkielisessä puheessa, kun Trump oli ilmoittanut irrottavansa Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta.

Kupruista huolimatta Trump ja Macron tulevat ilmeisen hyvin toimeen. Trump arvostaa nuorta, energistä, bisnestaustaista kollegaansa, ja Macron osaa tarvittaessa puhutella Trumpia tavalla, joka hivelee tämän valtavaa egoa.

Kun Donald ja Melanie Trump vierailivat Pariisissa, kestitsi isäntä heitä Eiffel-torniin rakennetussa Michelin-tähditetyssä huippuravintolassa kaviaarilla, hummerilla ja laatuviineillä. Presidentit vastaanottivat rinta rinnan Ranskan kansallispäivän sotilasparaatin.

Vierailu oli niin onnistunut, että kun koitti jäähyväisten aika, presidenttien kättely lentokentällä kesti lähes puoli minuuttia. Lopulta Trump puristi yhtä aikaa sekä Macronin että tämän Brigitte-vaimon kättä eikä kukaan näyttänyt haluavan irrottautua.

”Ranskan presidentti on mahtava tyyppi! Hän rakastaa pitää minua kädestä!” tviittasi Trump tunnelmistaan kotimatkalla.

 

Vaikka Macron osoittaa tarvittaessa show-miehen elkeitä, hän on kerännyt eniten kehuja juuri ulkopolitiikan uskottavasta hoitamisesta. Nuori presidentti on pärjännyt hyvin paitsi Trumpin myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa.

Ranska nousi tänä vuonna maailman vaikutusvaltaisimmaksi valtioksi niin sanotulla pehmeän vallan indeksillä mitattuna. Pehmeä valta on amerikkalaisprofessori Joseph Nyen kehittämä käsite. Se tarkoittaa valtion kykyä suostutella ja levittää omia arvoja ja ihanteita muualle maailmaan.

Etelä-Kalifornian yliopisto ja pr-yhtiö Portland Communications mittaavat pehmeää valtaa. Ne tutkivat valtioiden ulkopolitiikkaa, katuväkivaltaa, liikuntaa, digitalisaatiota, talouden uudistumista ja vetovoimaa turistien ja ulkomaisten opiskelijoiden silmissä. Myös kulttuuri ja ruokakulttuuri huomioidaan: Michelin-ravintoloiden määrä vaikuttaa pisteisiin. Tarkastelun ulkopuolelle jätetään aseellinen voima.

Ranska kiri viime vuoden viitossijaltaan ohi Yhdysvaltojen ja Britannian. Amerikkalaisten vaikutusvaltaa on kaventanut Donald Trump, Britannian taas jäi Ranskalle kakkoseksi brexit-äänestyksen ja sen jälkeisten poliittisten sekoilujensa takia. Suomi löytyy listalta sijalta 17.

Jo neljä Macronin ministeriä on joutunut eroamaan korruptioepäilyjen takia.

Pelkän ulkopolitiikan avulla Macron ei voi pysytellä vallassa. Suuret taistot Ranskan piinkovan ammattiyhdistysliikkeen kanssa ovat vasta tulossa. Niissä ei auta se, että vajaan neljän kuukauden aikana jo neljä ministeriä on joutunut eroamaan korruptioepäilyjen takia.

Macronin upouusi puolue Tasavalta liikkeessä ja sen apupuolue MoDem voittivat kesäkuun parlamenttivaaleissa yli puolet kansalliskokouksen eli parlamentin alahuoneen 577 paikasta. Kolme eronnutta ministeriä kuuluu MoDemiin ja yksi Macronin omaan puolueeseen.

Oikeusministeri, puolustusministeri ja eurooppaministeri jättivät eronpyyntönsä sen jälkeen, kun paljastui, että syyttäjäviranomaiset tutkivat, onko MoDem käyttänyt EU-parlamentilta saamiaan rahoja väärin. Ranskan merentakaisista alueista vastannutta ministeriä puolestaan epäiltiin siitä, että hän olisi järjestellyt vaimolleen vuokratuloja.

Korruptio- ja nepotismiepäilyt ovat Macronille erittäin noloja. Hänen presidentinvaalikampanjansa ja Tasavalta liikkeessä -puolueen parlamenttivaalikampanja lupasivat äänestäjille uudenlaista, hyvä veli -verkostoista vapaata poliittista kulttuuria.

Macronin tärkein tavoite on uudistaa Ranskan työlakeja. Asetelma muistuttaa hieman Juha Sipilän etsikkoaikaa Suomen pääministerinä. Sipilällä oli suuria suunnitelmia työelämän uudistamiseksi ja työmarkkinajärjestöjen vallan kaventamiseksi. Myös Macron haluaa lisätä joustoja ja paikallista sopimista.

Ranskalainen ammattiyhdistysliike, varsinkin sen vasenta laitaa edustava ammattiliitto CGT on kuitenkin monin verroin suomalaista ay-liikettä kovempi vastus. Sillä on voimaa tuoda kymmeniätuhansia mielenosoittajia kaduille ja halvaannuttaa maa lakoilla. CGT onkin jo ilmoittanut 12. syyskuuta järjestettävistä suurmielenosoituksista.

 

Brigitte Macron, Macronin 24 vuotta vanhempi puoliso ja entinen kirjallisuuden, draaman ja latinan opettaja, kiinnostaa ranskalaisia valtavasti. Hän saa kansalaisilta yli 200 kirjettä päivässä.

Pariskunnan erikoinen rakkaustarina sykähdyttää lemmenasioihin avarakatseisesti suhtautuvia ranskalaisia, vaikka Macronit ovat myös joutuneet vastaamaan kysymyksiin ikäerosta. Vaalikampanjan aikana Macron lupasi, että valituksi tultuaan hän virallistaa puolisonsa aseman Ranskan ensimmäisenä naisena. Hän lupasi myös, ettei uutta statusta rahoitettaisi kansallisista varoista.

Tätä tavoitetta Macron ei saanut läpi. Poliittisten vihollisten hyökkäys tuotti tulosta: lähes 300 000 ranskalaista allekirjoitti virallistamista vastustavan verkkoadressin.

”Brigitte Macronilla on jo muutama avustaja, kaksi sihteeriä ja kaksi turvamiestä. Se riittää”, adressin perusteluissa todettiin. Asemaa ei virallistettu.

Koko yritys kertoikin lähinnä siitä, että Emmanuel Macronin harkintakyky horjuu hetkittäin pahasti. Samaan aikaan kun hän ajoi vaimolleen uusia etuoikeuksia, hän ajaa myös parlamenttiin lakiuudistusta. Se estäisi kansanedustajia palkkaamasta perheenjäseniä avustajikseen.