Ranska äänestää: Presidentivaalit ovat historiallisen tiukka kamppailu – Tässä ennakkoasetelmat tiiviisti

Vaalien ensimmäinen kierros käydään tänään sunnuntaina. Kokosimme myös viiden jutun paketin, joka tekee ehdokkaat tutuiksi.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Ranskan sunnuntaisista vaaleista odotetaan historiallisen tasaväkisiä.

Presidenttiehdokkaita on yhteensä yksitoista.

Kärkinelikkoon kuuluvat sitoutumaton Emmanuel Macron, 39, laitaoikeiston Marine Le Pen, 48, oikeiston François Fillon, 63, ja laitavasemmiston Jean-Luc Mélenchon, 65.

Tuore mielipidemittaus lupaa Macronille ennakkosuosikin asemaa ja selvää paikkaa toiselle kierrokselle. Häntä äänestäisi 24 prosenttia ranskalaisista.

Poikkeuksellisen tiukka taisto käydään toisesta paikasta eli siitä, kenet Macron kohtaa vaalien toisella kierroksella.

Mielipidemittauksen mukaan Le Peniä äänestäisi 21,5, Fillonia 20 ja Mélenchonia 19,5 prosenttia ranskalaisista, kun virhemarginaali on noin kaksi prosenttia.

Kaksi päivää ennen vaaleja tehdyn tutkimuksen mukaan Marine Le Penin ja François Fillonin ero on enää vain 1,5 prosenttia.

Kaikki on Ranskan vaaleissa siis vielä avoinna ja mahdollista.

Viidenneksi sijoittuisi sosialistiehdokas Benoit Hamon. Hänen kannatuksensa on sulanut 7 prosenttiin.

Jos Emmanuel Macron pääsee toiselle kierrokselle, hän voittaa vastustajansa.

Vaaliennusteeseen on suhtauduttava  varauksella. Tutkimuslaitos Elaben mukaan 20–35 prosenttia haastatelluista ei osannut tai halunnut vielä alkuviikosta kertoa, ketä aikoo äänestää.

Kaksi päivää ennen vaaleja 77 prosenttia haastatelluista sanoi tietävänsä varmasti, kenelle antaa äänensä sunnuntaina.

Muutaman hypoteesin laitos kuitenkin uskaltaa esittää:

Jos Emmanuel Macron pääsee toiselle kierrokselle, hän voittaa vastustajansa, olipa häntä vastassa kuka tahansa kolmesta muusta pääehdokkaasta.

Jos Marine Le Pen pääsee toiselle kierrokselle, hän häviää, olipa häntä vastassa kuka tahansa kolmesta muusta pääehdokkaasta.

Jos François Fillon pääsee toiselle kierrokselle, hän voittaa vain siinä tapauksessa, että häntä vastassa on Marine Le Pen.

Jos Jean-Luc Mélenchon pääsee toiselle kierrokselle, hän voittaa Marine Le Penin ja Francois Fillonin mutta häviää Emmanuel Macronille.

 

Ranskassa on lähes 47 miljoonaa äänioikeutettua. Vaalipäivän turvajärjestelyt ovat poikkeuksellisen laajat.

Pariisin keskustassa tehtiin torstai-iltana isku, jossa yksi poliisi kuoli ja kaksi haavoittui.

Iskun vaikutus ranskalaisten lopulliseen äänestyskäyttäytymiseen on yksi vaalien kysymysmerkeistä.

Äänestypaikat aukeavat sunnuntaina kello 8 ja sulkeutuvat kello 19 paikallista aikaa. Ensimmäisiä alustavia tuloksia voi odottaa kello 20 lähtien paikallista aikaa, siis kello 21 Suomen aikaa.

Vaalituloksen näkee sunnuntaina muun muassa täältä.

Ranskan presidentinvaalien toinen kierros käydään 7. toukokuuta.


Viisi juttua Ranskan presidentinvaaeista

Suomen Kuvalehden ennakkojuttuja Ranskan vaaleista ja presidenttiehdokkaista.

1. Ehdokkaiden kolmen kärki esittelyssä, heistä kirkkaimpana 38-vuotias yllättäjä Emmanuel Macron: Ranskan vaaleissa on kyse koko Euroopan tulevaisuudesta

2. Äidin lähti, isän vuoksi kiusattiin  koulussa – henkilökuva Marine Le Penistä: ”Pirun tytär” Marine Le Pen nousi isänsä varjosta

3. Lähiöt ja maahanmuutto ovat Ranskassa kuumia kysymyksiä, etenkin terrori-iskujen vuoksi: Vain jalokiviryöstö tai terrori-isku saa huomita, ongelmat pysyvät

4. Venäjän propagandaa on nähty Ranskassakin: Venäjä iski Ranskan vaalien suosikkiin: Macron on rikas homo – lähetti Clintonille raskauttavia meilejä

5. Presidenttiehdokas Jean-Luc Mélenchon on outo tapaus, jonka suosio on kasvanut viime metreillä: Pariisin terrori-isku ei pysäytä Herra YouTubea