Pyhä jysäys! Batman-sarjakuva maksoi yli miljoonan!

Batman
Teksti
Karri Kokko
Kuva AP / Lehtikuva.

Tuntematon keräilijä maksoi ennätyssumman ensimmäisestä Batman-sarjakuvasta vuodelta 1939.

Vanha tuttu lepakkomies koki ensiesiintymisensä toukokuussa 1939. Edelleen ilmestyvä Detective Comics julkaisi ensimmäisen Batman-tarinansa numerossa 27.

Kyseisestä lehdestä arvellaan olevan liikenteessä ainoastaan 100-200 kopiota. Nyt myyty kappale oli poikkeuksellisen hyvässä kunnossa ja alalla käytössä olevan skaalan mukaan sille oli annettu kahdeksan pistettä kymmenestä.

Huutokaupan järjestäjän mukaan sarjakuvan värit ovat säilyneet hyvin, mikä merkitsee että lehteä on säilytetty hyvin varastoituna alusta pitäen.

Huutokauppatavaran arvonnousu on ollut huima. Vuonna 1939 lehti maksoi kioskilla kymmenen senttiä. Nyt harvinaisuuden myynyt keräilijä osti oman kappaleensa 1960-luvulla sadan dollarin hintaan.

Lopullinen kauppahinta 1 075 000 dollaria rikkoi vain kolme vuorokautta aiemmin tehdyn ennätyksen. Alkuviikosta antikvaarinen Teräsmies-kirja huudettiin tasan miljoonalla.

Bob Kanen luoman sankarin varhaisversio muistutti hieman Teräsmiestä. Piirtäjän jäljiltä hahmolla oli punertavat trikoot ja saappaat, mutta ei hanskoja. Batmanin kasvoja peitti Robinin dominomainen naamio ja hän kantoi mukanaan köyttä. Lisäksi hänellä oli kaksi paksua lepakon siipeä.

Lehden kustantaja ehdotti kuitenkin useita muutoksia hahmon ulkomuotoon. Alkuperäiset siivet korvattiin viitalla ja huppumaisen naamion lisäksi Batman sai käsiinsä hanskat, jottei hahmo jättäisi sormenjälkiä.

Batmanin siivet poistettiin ennen muuta siksi, että niiden havaittiin olevan haitaksi taistelujen aikana. Hahmon värityksessä kaikki punertava sai lähteä ja tilalle tuli harmaata ja mustaa, mikä sai Batmanin näyttämään uhkaavammalta.

Detective Comics jatkaa edelleen Batman-sarjakuvien julkaisemista. Yhteensä sarjakuvia on ilmestynyt yli 800 kappaletta.

Lähteet: Washington Post, Wikipedia