Seuraa liveblogia: Putinin voitonjuhlaa Moskovassa - mitä tapahtuu seuraavaksi?

Venäjä
Teksti
Susanna Niinivaara

Olivatko Venäjän presidentinvaalit rehelliset? Jatkuvatko opposition mielenosoitukset vielä Putinin voiton jälkeen? Miten Putinin voittoa on kommentoitu Suomessa ja maailmalla? Toimittaja Susanna Niinivaara seuraa Venäjän presidentinvaalien jälkeisiä tunnelmia Moskovassa. Tervetuloa mukaan!


5.3. klo 20.20: Lähdin Puškinin aukiolta puolisen tuntia sitten. Näytti rauhalliselta. Mielenosoitus oli päättynyt ja ihmiset valuivat pois. Tverskaja-kadulle jäi hengailemaan ei niin opposition kannattajilta näyttävää nuoriso. Nyt Twitter kertoo, että osa kieltäytyi lopulta poistumasta aukiolta ja kiinniotot alkoivat.

5.3. klo 17.55: Opposition mielenosoituksessa Puškinin aukiolla on tungosta iltakahdeksalta paikallista aikaa. Aukiolle saa kokoontua enintään 10 000 ihmistä. Paikalla on tuhansia. Toistaiseksi ei ole näkynyt tappeluita tai provokaatioita Putinin kannattajien ja vastustajien kesken. Aikaisempiin opposition mielenosoituksiin verrattuna tunnelma on vakavampi.

5.3. klo 16.20: Olen jutellut usean Puškinin aukiolle tulleen kanssa, jotka kertovat avoimesti olevansa Putinin tukijoita. He sanovat haluavansa kuulla vihollistensa näkemyksen.

5.3. klo 16.10: Opposition mielenosoitukseen Puškinin aukiolle mennään tavalliseen tapaan turvatarkastuksen kautta. Kuva Susanna Niinivaara.
5.3. klo 14.30: Puškinin aukio valmistautuu opposition mielenosoitukseen. Kuva Susanna Niinivaara.

5.3. klo 13.37: Etyjin parlamentaarisen kokouksen tarkkailijat, Etyjin vaalitarkkailujärjestö Odihr ja Euroopan neuvoston parlamentaarisen kokouksen tarkkailijat ovat antaneet alustavan raportin vaaleista.

Lehdistötilaisuudessa tarkkailijat eivät halunneet vastata suoraan kysymykseen siitä, olivatko vaalit vapaat ja reilut. Tarkkailijat kertoivat kuitenkin puutteista. Heidän mukaansa erityisesti televisio toimi vaalikampanjan aikana yhden ehdokkaan eli Putinin hyväksi. Todellista kilpailua ehdokkaiden välillä ei ollut, sillä hallinnon resursseja käytettiin Putinin hyväksi. Ehdokkaat eivät näin kilpailleet tasavertaisessa tilanteessa.

Kiitosta tarkkailijat antoivat venäläisille vaalitarkkailijoille, joita oli aikaisempaa enemmän. He myös ottivat työnsä tosissaan.

Äänestys sujui hyvin useimmissa äänestyspaikoissa. Kansainväliset tarkkailijat näkivät kuitenkin merkkejä mahdollisesta useampaan kertaan äänestämisestä ja äänestäjälistojen peukaloinnista. Kaiken kaikkiaan tarkkailijoiden mukaan väälit näyttivät selvän voittajan jo ensimmäisellä kierroksella: Putinin. Tarkkailijat korostivat useaan kertaan, että tänään esiteltiin vasta alustavat tulokset.

5.3. klo 13.15: ”Äänestäjien halu protestoida tuli näkyviin. Valtionjohto näytti toisaalta välittömästi reagoivan tähän protestiin. Nämä olivat pieniä askelia eteenpäin. Askel taaksepäin otettiin tietysti siinä että oli sitä vaalivilppiä. Keskustelu jatkuu varmasti vilkkaana tänään Venäjällä. Meidän vakaa toivomuksemme on, että demokratia Venäjällä lisääntyy”, sanoi presidentti Sauli Niinistö pitämässään tiedotustilaisuudessa.

5.3. klo 12.14: Etyjin ja Euroopan neuvoston vaalitarkkailijoiden mielestä viestimet suosivat Putinia vaalikampanjan aikana.


5.3. klo 11.00: Vaalitarkkailujärjestö Golosin mukaan vaalit eivät olleet vapaat ja rehelliset. Ongelmia oli eniten vaalikampanjan aikana, jolloin viestimet suosivat ehdokas Putinia. Golos on kuitenkin sitä mieltä, että voiton ensimmäisellä kierroksella vei Putin. Golosin juuri antama analyysi on alustava.

5.3. klo 10.50: ”Järjestelyt toimivat hyvin ja vaalivirkailijat vaikuttivat kokeneilta. Kaikilla äänestyspaikoilla oli paikalla eri taustaryhmiä edustavia vaalivirkailijoita ja vähintään kolmen eri ehdokkaan lähettämiä vaalitarkkailijoita. Omin silmin en nähnyt minkäänlaista vaalivilppiä”, kansanedustaja Kimmo Sasi (kok) kommentoi vaaleja Ylelle.


Vladimir Putin vieraili kampanjahenkilöstönsä luona myöhään sunnuntaina 4. maaliskuuta. Kuva Alexey Druzhinin / Ria Novosti Pool / AFP Photo / Lehtikuva.

Sunnuntaina hieman iltakahdeksan jälkeen Maneesinaukio Moskovassa oli jo täyttymässä juhlaväestä. Kansa pidettiin tyytyväisenä konsertilla – ja lopulta lavalle astelivat nykyinen presidentti Dmitri Medvedev ja tuleva presidentti Vladimir Putin.

Medvedevin osaksi jäi spiikata Putin sisään.

Putin julistautui presidentiksi ääntenlaskun vielä ollessa kesken. Tänään maanantaiaamuna, kun äänistä on laskettu lähes kaikki, Putin on voittanut saamalla 63,77 prosenttia äänistä. Kakkoseksi tuli kommunistipuolueen Gennadi Zjuganov 17,19 prosentin äänisaldolla, kolmanneksi puolueista riippumaton ehdokas ja vaalien ensikertalainen Mihail Prohorov (7,81%), neljänneksi räyhäkansallinen Vladimir Zhirinovski (6,23%) ja viimeiseksi Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen Sergei Mironov (3,85%).
Vaalien jälkipuinti on jo alkanut. Tässä alustavia kysymyksiä ja vastauksia.

Olivatko vaalit reilut ja rehelliset?

Venäjänkielinen sosiaalinen media (kuten Twitter, Facebook, blogit) vilisi sunnuntaiaamusta lähtien ilmoituksia vaalirikkeistä. Jossain paikoissa vaalitarkkailijoita ei päästetty sisään, vaaliuurniin tungettiin kerralla pino äänestyslipukkeita ja samat äänestäjät kävivät monissa paikoissa äänestämässä (tätä kutsutaan vaalislangilla karuselliksi).

Venäjän keskusvaalilautakunta kertoi sunnuntai-iltana huomanneensa 86 rikettä ja erilaiset muut venäläiset vaalitarkkailijajärjestöt tuhansia. Kommunistien ehdokas Zjuganov on jo kiistänyt koko vaalituloksen.

Epäillyt vilpit pitää tutkia. Kaikilla äänestyspaikoilla oli käytössä videointi, josta voi olla apua. Äänestyspaikoilla oli läsnä ennätysmäärä vaalitarkkailijoita. Kävin Moskovassa kolmella äänestyspaikalla, missä vaalitarkkailijat myös suhtautuivat työhönsä vakavasti.

Tarkkailijoiden lisäksi ilmoituksia ovat tehneet paikalla olleet äänestäjät. Ilmoituksissa on tarkkoja tietoja eli mitä, missä, milloin. Tämä tekee tarkistamisen mahdolliseksi.
Kansainväliset vaalitarkkailijat sekä venäläinen vaalitarkkailujärjestö Golos raportoivat löydöksistään tänään maanantaina iltapäivällä. Suomen Kuvalehti kertoo tarkkailijoiden raporteista tällä sivulla. Voit myös seurata tämän kirjoittajaa suoraan Twitterissä: @SNiinivaara.

Golosin tarkkailijat seurasivat ääntenlaskua vaali-iltana äänestyspaikoilla, ja lähettivät Golosille äänestyspaikoilta äänestysluvut. Golosin äänestysluvut poikkeavat huomattavasti Keskusvaalilautakunnan virallisesta tiedosta. Golosin mukaan Putin voitti vaalit 50,38 prosentilla äänistä.

Vaalien reiluus on syytä kyseenalaistaa jo ennen kuin yhtäkään ääntä oli annettu. Venäjällä oppositiopuolueilla on toistuvasti ollut vaikeuksia saada puolueitaan ja ehdokkaitaan rekisteröityä. Valtamedia suosii vallanpitäjiä.

Vladimir Putinin tukijoita Maneesinaukiolla Moskovassa 4. maaliskuuta. Kuva Ivan Sekretarev / AP Photo / Lehtikuva.

Lopettaako Putinin ylivoimainen voitto opposition mielenosoitukset?

Ei. Oppositio on saanut luvan yhdelle joukkokokoontumiselle tänään maanantaina. Se alkaa Pushkinin aukiolla kello 19 paikallista aikaa, ja mieltä saa osoittaa kaksi tuntia. Lupa on annettu 10 000 mielenosoittajalle. Paikalle tulevat muiden muassa presidenttiehdokkaat Prohorov ja Zjuganov.

Jo aiemmin päivällä Putinia tukevat nuorisojärjestöt aloittavat joukkokokoontumiset ainakin kymmenellä aukiolla Moskovassa. Teatteriaukiolle oli tehty jo lava valmiiksi sunnuntaina. Moskovaan on tuotu nuoria mielenosoittajia monilta Venäjän alueilta. Tapasin sunnuntaina linja-autojen tilauskuljetuksilla Moskovaan tulleita nuoria muun muassa Smolenskin alueelta, Dagestanista ja Mordvasta. Kaikkia ei kiinnosta politiikka vaan yksinkertaisesti matka Moskovaan.

Ennen vaaleja osa oppositiosta oli sitä mieltä, että he haluavat Pushkinin aukion lisäksi osoittaa mieltä aivan Moskovan ydinkeskustassa Kremlin liepeillä. Tähän ei ole lupaa. Jos protestoijat sitä yrittävät, poliisi mitä todennäköisimmin puuttuu siihen kovin ottein.

Yhteenottoja voi myös tulla opposition ja vallanpitäjien puolustajien mielenosoittajien välillä. Molemmat osapuolet ovat ennen vaaleja osoittaneet malttia, mutta joskus pinna voi palaa.

SK seuraa mielenosoitusten sujumista Moskovassa.

Miten Venäjä muuttuu Putinin palatessa presidentiksi?

Ei heti välttämättä mitenkään. Medvedev oli Putinin itse itselleen valitsema seuraaja ja he olivat useimmista asioista samaa mieltä (vaikka erimielisyyksiä oli ja on).

Oli Venäjän presidentti kuka tahansa, hänellä on haasteina muun muassa vanheneva väestö, kasvavat julkiset menot ja rapistuva infrastruktuuri. Jotain on tehtävä.

Ja Venäjä on muuttunut. Putin palaa presidentiksi valtioon, missä kasvava osa (vaikka vielä vähemmistö) kansalaisista vaatii yhä voimakkaammin demokratiaan kuuluvien oikeuksien vahvistamista. Neuvotteluyhteys olisi jotenkin opposition kanssa avattava, mutta toistaiseksi Putin on parjannut heitä enemmän kuin kutsunut keskusteluihin.

Itkikö Putin Maneesinaukiolla sunnuntai-iltana?

Seurasin Medvedevin ja Putinin lyhyttä pistäytymistä Maneesinaukion lavalla näköetäisyydeltä. En kuitenkaan niin läheltä, että olisin kyyneleen nähnyt. Äänestä ja eleistä kyyneleen vuodattamista ei havainnut. Mutta televisiot kuvat sen paljastavat!

Putin myönsi jälkeenpäin kyyneleen vuodattaneensa, mutta kertoi sen johtuneen tuulesta, ei liikutuksesta.

Olen myöntyväinen uskomaan Putinin sanoihin. Putin on valtionjohtaja, joka ei itke, twiittaa tai pelaa Angry Birdseja. (Siinä muuten yksi ero Medvedeviin).