Putin yrittää lepytellä äänestäjiä, uusi suurmielenosoitus suunnitteilla

Venäjä
Teksti
Teppo Tiilikainen

Kuvernöörinvaalien palauttaminen ja mahdolliset oikeudenkäynnit joulukuun vaalivilpistä ovat Venäjän johdon lepyttelykampanjaa.

Vladimir Putin saa ainakin viisi kilpailijaa maaliskuun presidentinvaaleihin. Kuva Kirill Kudrjavtsev / AFP / Lehtikuva.

Venäjän duuma käsittelee parhaillaan presidentti Dmitri Medvedevin valmistelemaa lakiluonnosta, jonka mukaan alueita hallitsevat kuvernöörit ryhdyttäisiin taas valitsemaan suorissa kansanvaaleissa.

Nykyisin presidentti nimittää kuvernöörit, mikä tekee heistä Kremlin kuuliaisia käskyläisiä. Presidentti Vladimir Putin lakkautti kuvernöörien vaalit vuonna 2004 keskittäessään valtaa omiin käsiinsä Beslanin koulukaappauksen jälkeen.

Lakiesityksen mukaan kuvernöörinvaaleista ei tulisi kuitenkaan täysin vapaita. Rekisteröidyt puolueet joutuisivat neuvottelemaan presidentin kanssa ennen ehdokkaiden nimittämistä. Venäjän opposition mukaan Kreml pystyisi tällä tavoin karsimaan epätoivotut ehdokkaat listoilta.

Samaan aikaan Venäjän valtionsyyttäjä on asettanut 95 ihmistä syytteeseen duuman joulukuisissa vaaleissa tehdyistä vilpeistä. Syyttäjän mukaan viranomaiset ovat yksilöineet noin 3000 tapausta, joissa vaalilakia on rikottu. Kaikki duumassa olevat puolueet, myös Putinin johtama Yhtenäinen Venäjä, kannattivat rikkeiden selvittämistä.

Kuvernöörinvaalien palauttaminen ja mahdolliset vaalivilppioikeudenkäynnit ovat osa Venäjän johdon lepyttelykampanjaa, jolla pyritään hillitsemään opposition mielenosoituksia. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään vaaliväärennöstä vastaan ja Moskovassa järjestetään uusi suurmielenosoitus jälleen parin viikon kuluttua 4. helmikuuta.

Maaliskuun alussa pidettävät presidentinvaalit päättyvät hyvin suurella todennäköisyydellä Putinin voittoon. Valtiollisen Vtsiom-tutkimuslaitoksen tuoreen mittauksen perusteella hän saisi jopa 52 prosenttia äänistä.

Putinin suosio on kuitenkin kaukana takavuosien huippuluvuista. Vuosi sitten häntä kannatti vastaavassa kyselyssä 68 prosenttia haastatelluista. Putin sai yli 70 prosenttia äänistä, kun hän oli edellisen kerran presidenttiehdokkaana vuonna 2004.

Venäjän luotettavimpana tutkimuslaitoksena pidetty riippumaton Levada-keskus antaa Putinille huomattavasti matalampia suosiolukuja kuin valtiollinen Vtsiom – tuoreimmassa mittauksessa häntä kannatti 42 prosenttia haastatelluista.

Putin ei jätä mitään sattuman varaan. Hänen kampanjapäällikkönään toimiva elokuvaohjaaja Stanislav Govoruhin kertoo Izvestia-lehden haastattelussa, että vaalikampanjassa keskitytään tällä kertaa valtion työntekijöiden, sotilaiden, eläkeläisten ja ammattiliittojen lisäksi keskiluokkaan, joka on karkaamassa opposition leiriin.

Govoruhin sanoo olevansa valmis keskustelemaan myös mielenosoiottajien kanssa, vaikka Putin itse on keskittynyt lähinnä opposition arvosteluun. Putin on varoitellut vallankumouksen vaaroista ja todistellut, ettei oppositiosta löydy hänelle uskottavaa vaihtoehtoa.

Putin vakuuttaa, että maaliskuun presidentinvaaleista tulee rehelliset. ”Tällä tasolla pystyy työskentelemään vain kansan aidon tuen ja luottamuksen varassa”, hän sanoi keskiviikkona Venäjän johtavien lehtien ja tv-kanavien päätoimittajille Moskovassa.

Samassa tilaisuudessa Putin raivostui riippumattoman Eho Moskvy -radioaseman päätoimittajalle Aleksei Venediktoville, kun tämä kysyi, miksei Putin suostu keskustelemaan oppositiojohtajien kanssa.

”Huomaan, että olet hermostunut minuun. Näen sen kasvoiltasi. Miksi? Minä en hermostu sinuun, vaikka heität paskaa päälleni aamusta iltaan”, Putin sanoi. Hän syytti samalla Eho Moskvya ulkomaiden etujen ajamisesta, kun se kertoo Yhdysvaltain ohjuspuolustussuunnitelmista Itä-Euroopassa.

Tilanne on takalukossa, sillä myöskään oppositio ei aio luovuttaa. Kremlin ja opposition väliseksi sovittelijaksi ryhtynyt entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin kiirehtii neuvotteluja uhkaavan umpikujan välttämiseksi.

Carnegie-instituutin Venäjän-tutkimuksen johtaja Lilia Ševtsova sen sijaan arvelee, että Putinin valtaryhmä on jo menettänyt mahdollisuutensa luopua vallasta rauhanomaisesti. Hänen mukaansa Venäjän johto olisi voinut käyttää Medvedevin presidenttikauden tuoman tauon hyväkseen ja etsiä järjestelyä, joka olisi taannut sille henkilökohtaisen turvallisuuden.

Näin ei kuitenkaan tehty.

Presidenttiehdokkaiden kannatus valtiollisen Vtsiom-tutkimuslaitoksen tammikuisessa kyselyssä:

Ehdokas Puolue Kannatus prosentteina
Vladimir Putin, 59 Yhtenäinen Venäjä 48
Gennadi Zjuganov, 67
kommunistit
10
Vladimir Žirinovski, 65
liberaalidemokraatit
9
Sergei Mironov, 58
Oikeudenmukainen Venäjä
5
Mihail Prohorov, 46
riippumaton
3
Grigori Javlinski, 67
Jabloko
2