Putin junaili Hartwall Areenan omistajille miljardiurakoita Sotšista

Kalleimmat urakat on annettu liikemiesveljesten Arkadi ja Boris Rotenbergin yhtiöille.

korruptio
Teksti
Teppo Tiilikainen

Helmikuussa alkavista Sotšin kisoista tulee maailman tähän asti kallemmat olympiakisat, mikä on luonut poikkeuksellisen hyvät olosuhteet Venäjän viranomaisten harjoittamalle korruptiolle.

Sotšista kotoisin oleva oppositiojohtaja Boris Nemtsov ja toinen tunnettu Putin-kriitikko Leonid Martynjuk väittävät kisarakentamista koskevassa raportissaan, että rakennustöihin osallistuneet liikemiehet ja viranomaiset ovat varastaneet jopa parikymmentä miljardia runsaan 36 miljardin euron kisabudjetista.

Kaikkein kalleimmat urakat on annettu presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvien liikemiesveljesten Arkadi ja Boris Rotenbergin yhtiöiden hoidettaviksi. He harrastivat aikoinaan judoa Pietarissa samassa seurassa Putinin kanssa, ja Arkadi toimi myöhemmin myös Putinin valmentajana.

Sotšissa Rotenbergit ovat saaneet Nemtsovin ja Martynjukin mukaan ainakin 21 kisaurakkaa, joista ei ole järjestetty kunnon tarjouskilpailuja. Urakoiden yhteissumma on 227 miljardia ruplaa eli yli viisi miljardia euroa. Summa on jää vain reilun miljardin  Vancouverin vuoden 2010 olympiakisojen kokonaisbudjetista.

Suurin osa sopimuksista on tehty Rotenbergien omistaman Mostotrest-yhtiön nimissä. Moskovassa toimiva Mostotrest perustettiin Stalinin kaudella rakentamaan siltoja ja se päätyi Rotenbergin perheen hallintaan vuonna 2010.

Kisojen kallein yksittäinen urakka on 6,5 miljardia euroa maksanut valtatie, joka johtaa Mustanmeren rannikolla sijaitsevasta kisakylästä ylös Krasnaja Polnajan vuoristoon rakennetuille kisapaikoille.

Urakka tilattiin alun perin Venäjän valtion rautatieyhtiöltä, jonka pääjohtaja on Putinin läheinen ystävä Vladimir Jakunin. Varsinaisesta toteutuksesta vastasivat kuitenkin Mostotrest ja SK Most, jonka suurimpiin omistajiin kuuluu Suomessakin vaikuttava  liikemies Gennadi Timtšenko.

Timtšenko ja Boris Rotenberg ovat Suomen kansalaisia, ja he omistavat yhdessä Arkadi Rotenbergin kanssa Helsingin Hartwall Areenan. Lokakuun lopussa Harry Harkimo myi heille 49 prosentin osuuden myös jääkiekkojoukkue Jokereista. Kaupan taustalla on Jokereiden päätös siirtyä pelaamaan ensi vuonna KHL-liigaan.

Timtšenko on KHL:n puheenjohtaja ja Pietarin mahtiseuran SKA:n omistaja.

 

Timtšenkon ja Rotenbergin veljesten liikeyritykset ovat menestyneet erinomaisesti Putinin kaudella ja he kuuluvat nykyisin Venäjän vaikutusvaltaisimpiin liikemiehiin.

Amerikkalainen talouslehti Forbes laskee Timtšenkon omaisuuden arvoksi 10,3 miljardia euroa, millä hän on Venäjän kahdeksanneksi rikkain ihminen. Rotenbergin veljesten yhteenlaskettu omaisuus nousee saman tilaston mukaan lähes 3,5 miljardiin euroon.

Timtšenko on maailman neljänneksi suurimman öljynvälitysyhtiön Gunvor Groupin pääomistaja. Sen rinnalla hän pyörittää Suomessa pientä IPP –yhtiötä, joka ostaa ja jälleenmyy venäläistä öljyä ja bitumia.

IPP:n tytäryhtiö Airfix Aviation vuokraa liikelentokoneita Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Timtšenko on IPP:n kautta myös Talin tennisturnauksen pääsponsori.

 

Rotenbergin veljekset hankkivat 2000-luvun alussa omistukseensa SMP-pankin ja useita rakennusyhtiötiä. Heidän omistamansa SGM Group on valtionyhtiö Gazpromin kaasuputkien suurtoimittaja.

Rotenbergit ovat mukana myös Itämeren kaasuputkihankkeessa Nord Streamissa, ja he omistavat Kirkkonummella sijaitsevan Långvikin hotelli- ja kongressikeskuksen.

 

Venäjän viranomaiset ovat hermostuneet Sotšin rakentamiseen kohdistuvasta kritiikistä. He ovat yrittäneet estää toimittajien työtä ja kisavalmisteluista kertovan dokumenttielokuvan levityksen.

Venäläissyntyisen israelilaisohjaajan Alex Gentelevin dokumenttielokuva Putin’s Games (Putinin kisat) kuvaa Sotšin kisoihin liittyvää korruptiota, ihmisoikeuslaukkauksia ja ympäristötuhoja.

Siinä haastatellaan myös tyytymättömiä asukkaita, jotka ovat menettäneet kotinsa olympiakisojen vuoksi.  Ainakin 2 000 taloa on purettu rakennustöiden alta, eivätkä läheskään kaikki ole saaneet asianmukaisia korvauksia.

Gentelevin dokumentti sai ensi-iltansa Amsterdamissa marraskuun lopussa ja se esitettiin joulukuun alussa Moskovan ArtDocFest festivaaleilla.

Elokuvan tuottaja Simone Baumann kertoo Venäjän viranomaisten yrittäneen ostaa dokumentin 715 000 eurolla. Tarkoituksena oli estää häntä esittämästä sitä julkisesti.

Ote elokuvasta:

https://www.youtube.com/watch?v=s3VJVeJ0s04