Punakhmerien pääkiduttaja pyysi uhreilta anteeksi Kambodžassa

Kambodža
Teksti
Netta Vuorinen
S-21 -kidutuskeskuksen entinen johtaja Kaing Guek Eav keskustelee asianajajansa kanssa oikeussalissa. Kuva AP / Lehtikuva

Oikeudenkäynti Security Prison-21 -kidutuskeskuksen johtajaa vastaan päättyy tällä viikolla Kambodžassa. Kaing Guek Eavia, joka tunnetaan paremmin nimellä Duch, syytetään kidutuksesta, murhista sekä rikoksista ihmisyyttä vastaan. Duch on yksi viidestä pääsyytetystä, joille vaaditaan elinkautista vankeustuomiota.

S-21 toimi vuosina 1975-1979, jolloin kommunistiset vallankumoukselliset, punakhmerit hallitsivat Kambodžaa. Tuona aikana vankilassa virui ainakin 12 000 vankia, joista parituhatta oli lapsia.

Punakhmerejä johti Kambodžan silloinen pääministeri Pol Pot. Hänen johdollaan punakhmerit pyrkivät luomaan agraariutopian. Kun sosialistis-kommunistinen aika päättyi Kambodžassa 1979, maan väkiluku oli pudonnut 8 miljoonasta noin 5,2 miljoonaan.

Oikeudessa on viimeisen puolen vuoden aikana kuultu 55 todistajaa, jotka ovat kertoneet S-21 -vankilassa tapahtuneesta kidutuksesta. Vartijat saattoivat murskata vauvoja puunrunkoihin vankilan pihalla, pakottaa vankeja syömään ulostetta tai antaa sähköshokkeja. Uhrien ei ollut tarkoitus jäädä henkin.

Kidutuskeskuksen uhreista selvisi kuitenkin hengissä noin tusina. Yksi heistä on Chum Mey, joka kertoi todistajanaitiossa muistavansa vankilassa kokemansa kärsimykset kuolemaansa asti. Hänen mukaansa hirvittäviä muistoja voi helpottaa vain se, että oikeus tapahtuu.

Kaing Guek Eav on myöntänyt syyllisyytensä ja pyytänyt tekojaan anteeksi henkiinjääneiltä sekä uhrien perheiltä. Yhteistyö oikeusistuimen kanssa on hänen mukaansa ainoa hyvitys, jonka hän voi tarjota tekemiensä rikosten jälkeen. Duch saanee tuomionsa viimeistään ensi vuoden maaliskuussa.

SK tapasi kidustuskeskuksesta selvinneen Chum Meyn vuonna 2003. Lue, millaista oli palata paikkaan, jossa häntä kidutettiin.

Lähde Bloomberg, Wikipedia