Puhelimien hakkerointi onnistui helposti

hakkerointi
Teksti
Lauri Vanhala
News of the world kuuluu Rupert Murdochin johtamaan News Corporation -konserniin. Kuva Eric Piermont / AFP / Lehtikuva.

Skandaali brittiläisen News of the world -lehden ympärillä paisuu yhä. Syytösten mukaan lehti on toistuvasti hankkinut tietoja laittomasti murtautumalla yksityishenkilöiden puhelinvastaajiin.

Lehden palkkaama yksityisetsivä on epäilyjen mukaan kuunnellut salaa viestejä muun muassa vuonna 2007 kadonneen pikkutytön Madeleine McCannin vanhempien sekä Lontoon vuoden 2005 itsemurhaiskujen uhrien omaisten puhelinvastaajista.

Viimeisimpien syytösten mukaan kohteena on ollut myös Irakissa ja Afganistanissa kuolleiden sotilaiden omaisia.

Lukuisat yritykset ovat ilmoittaneet vähentävänsä mainontaa lehdessä tai vetävänsä mainoksensa pois kokonaan.

Lehden palkkaama etsivä, Glenn Mulclaire, tuomittiin samasta rikoksesta vankilaan jo vuonna 2007. Scotland Yardin käynnistämän uuden tutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, että salakuuntelu on ollut järjestelmällisempää kuin aiemmin luultiin.

Aihe nousi otsikoihin maanantaina, kun brittilehti Guardian uutisoi 13-vuotiaana kadonneen Milly Dowlerin tapauksesta. Dowler katosi kotimatkallaan vuonna 2002.

Mulclaire tunkeutui Guardianin mukaan kadonneen tytön puhelinvastaajaan kuunnellakseen omaisten hätääntyneitä viestejä. Aina kun vastaajan muisti alkoi täyttyä, Mulclaire tuhosi vanhoja viestejä tehdäkseen tilaa uusille. Tämä sai poliisin ja Dowlerin omaiset luulemaan, että tyttö olisi edelleen hengissä.

Mulclaire selitti tekemisiään tiistaina Guardianin mukaan seuraavasti: ”News of the worldille työskentely ei ollut helppoa. Paine oli jatkuvaa. Tuloksia vaadittiin jatkuvasti. Tiedän, että se mitä teimme, oli eettisyyden rajoilla. Mutta siihen aikaan en ymmärtänyt rikkovani lakia.”

Mediamoguli Rupert Murdochin omistamaan News Corp -konserniin kuuluva News of the world on Britannian luetuin, sunnuntaisin ilmestyvä tabloid-lehti. Sillä on 7,5 miljoonaa lukijaa.

”Hakkerointi” oli yksinkertaista

Kun media kirjoittaa puhelimen hakkeroinnista, sillä ei ole mitään tekemistä tietokoneiden kanssa. Puhelimen hakkerointi kuuluu tässä yhteydessä poliisin kielenkäyttöön ja tarkoittaa yksinkertaisesti viestien luvatonta vastaanottoa.

2000-luvun alkupuolella puhelinvastaajiin pääsi käsiksi tunnuskoodilla, joka asiakkaan täytyi itse asettaa. Oletusarvoisesti se oli jokin yleisesti tiedetty koodi, kuten ”1111”, ja asiakkaan vastuulle jäi muuttaa se vaikeammin arvattavaksi.

Monet asiakkaat eivät koskaan huomanneet vaihtaa koodiaan, mikä teki Mulclairen urkinnasta helppoa.

The New York Timesin haastatteleman toimittajan mukaan toimittajien täytyi soittaa uhrin puhelimeen kaksi puhelua samanaikaisesti.

Ensimmäinen puhelu varasi linjan, minkä jälkeen toinen puhelu ohjautui suoraan vastaajaan. Tämän jälkeen oletuskoodin näppäilemällä pääsi kuuntelemaan viestejä luvatta.

Jos oletuskoodi ei toiminutkaan, Mulclaire tai lehden toimittaja yksinkertaisesti soitti matkapuhelinoperaattorille, esiintyi väärällä nimellä ja pyysi koodin nollaamista.

Brittiläiset puhelinoperaattorit tiedottivat keskiviikkona, että ne ovat kiristäneet tietoturvakäytäntöjään, eikä sama temppu enää onnistu.

Lähteet: Guardian, The New York Times, Reuters