Protestit saivat komitean harkitsemaan soihtuviestistä luopumista

mielenosoitukset
Teksti
Karri Kokko
golden gate bridge

Kansainvälinen olympiakomitea aikoo pohtia Pekingin olympiasoihtuviestin keskeyttämistä Lontoossa ja Pariisissa esiintyneiden rajujen protestien vuoksi. Tiibetin itsenäisyyttä puolustavia mielenosoituksia on luvassa myös tänään, kun soihtu sapuu San Franciscoon. Katso myös kuvakooste tiibetiläisten vastarinnasta.
Mielenosoittajat kiinnittävät bannereita Golden Gate Bridgen rakenteisiin San Franciscossa.

Komitean edustajien mukaan on myös mahdollista, että tulevien kisojen yhteydessä koko viestistä luovutaan. Olympiatuli ei enää kiertäisi ympäri maailmaa, vaan se vain vietäisiin Kreikasta kuhunkin isäntämaahan.

Lindbergin mukaan kysymyksiä käsitellään KOK:n kokouksessa Pekingissä tällä viikolla.

Pekingin soihtuviesti on toistuvasti kärsinyt mielenosoituksien aiheuttamista häiriöistä. Soihtuviesti keskeytyi eilen Pariisissa useita kertoja Tiibet-mielenosoitusten takia. Protesteja on odotettavissa myös seuraavissa viestikaupungeissa.

Pekingin olympiajärjestäjät ovat vakuuttaneet, ettei mikään mahti pysty pysäyttämään soihdun kulkua.

Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) suomalainen jäsen Peter Tallberg kannattaa olympiasoihtuviestistä luopumista vuoden 2012 kisoissa.

Eilen soihtua jouduttiin mielenosoitusten takia Pariisissa kuljettamaan autossa, ja jotkut KOK:n jäsenet vaativat jo viestistä luopumista.

”Olen hyvin paljon samaa mieltä”, Tallberg sanoo.

KOK:n hallitus saattaa keskustella soihtuviestin kohtalosta tänään Pekingissä. Tallberg muistuttaa, että nykymuotoisen soihtuviestin tarkoitus on pitkälti näkyvyyden tuominen sponsoreille.

”Kyllähän se Helsingissäkin nähtiin, kun viesti meni läpi Helsingin, että siellä olivat suuret sponsorit esillä”, Tallberg viittaa Ateenan 2004 kisojen viestiin, joka käväisi Helsingissä.

Pekingin soihtuviesti jatkuu keskiviikkona San Franciscossa, missä mielenosoitukset alkoivat jo maanantaina.

Kolme Kiinan toimia Tiibetissä arvostelevaa mielenosoittajaa kapusi San Franciscon kuuluisalle Golden Gate -sillalle ja avasi jättimäisen mainoslakanan, jossa vaadittiin vapauttamaan maakunta.

Mielenosoitus päättyi rauhallisesti, kun aktivistit laskeutuivat sillalta ja heidät pidätettiin. Poliisi otti kiinni myös neljä kiipeilijöiden avustajaa.

Tiibetin hengellinen johtaja dalai-lama on pyytänyt presidentti Mihail Gorbatshovia toimimaan välittäjänä Tiibetin kriisissä. Asiasta kertoi uutistoimisto Interfax myöhään maanantaina.

”Dalai-lama on huolestunut Tiibetin tilanteesta ja ilmaisi toiveensa, että minä ja muut tunnetut poliitikot voisimme saada aikaan rauhanomaisen lopputuloksen”, Neuvostoliiton viimeinen presidentti sanoi.

Gorbatshovin mukaan dalai-lama ei kiistä Kiinan alueellista yhtenäisyyttä. Hän lisäsi myös, että Peking on avoin keskusteluille, kunhan Tiibetin itsenäistymispyrkimyksistä luovutaan.

Dalai-lama ja Gorbatshov ovat molemmat saaneet Nobelin rauhanpalkinnon.

(STT–AFP)

Aiheesta lisää
Tiibet Kiinan varjossa
Katso kuvakooste tiibetiläisten vastarinnasta

Kuva Paul Sakuma/AP/LK