Professori Hannu Juusola: "On suuri riski, että armeija kaappaa vallan Egyptissä"

asevoimat
Teksti
Katri Merikallio
Kuva Seppo Saarentola.

Egyptin ensimmäinen vaaleilla valittu siviilipresidentti, Muslimiveljeskunnan Mohammed Mursi erotti yllättäen 12. elokuuta maan korkeimman sotilasjohdon, joka on käytännössä hallinnut maata puolitoista vuotta. Professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta, mitä tämä tarkoittaa Egyptin demokratisoitumisen kannalta?

”Se oli ambivalentti siirto. Se että sotilasvalta päättyy, oli varmasti kaikkien toive ja sinänsä oikea suunta. Samaan aikaan vallitsee epäilys siitä, mitkä ovat Muslimiveljeskunnan todelliset tavoitteet: pyrkiikö se luomaan uuden eliitin, joka puolestaan pitää vallasta kiinni.”

Mursi perui myös sotilasjohdon tekemät leikkaukset presidentin oikeuksiin eli käytännössä otti koko sotilasjuntan vallan itselleen. Onko 30 vuotta jatkunut sotilasvalta Egyptissä nyt kuopattu?

”Armeijan yksinvallan aika voi olla ohi, mutta kyllä armeija säilyy merkittävänä voimakeskuksena vastakin. Armeija otti itselleen vallan kesäkuun puolivälissä, ja nyt siviilipuoli taas kaappasi sen itselleen takaisin.”

”Armeija tavallaan palaa siihen roolin, mikä sillä oli syrjäytetyn Hosni Mubarakin aikana.”

Kuinka suurena pidät riskiä, että armeija kaappaa vallan takaisin itselleen?

”On se riski suuri. Kyllä valtataistelu armeijan ja muslimiveljeskunnan välillä jatkuu vastakin. Ne ovat olleet kaksi keskeisintä voimaa jo vuosikymmenien ajan.”

”Todennäköisesti maassa on syntymässä uusi suhde, jossa osa armeijan johtoa ja Muslimiveljeskunta on liittoutunut. Armeijan johdosta syrjäytettiin keskeiset hahmot, maan armeijaa 20 vuotta johtanut kenttämarsalkka, puolustusministeri Tantawi sekä kenraaliluutnantti Sami Anan. Mutta se tehtiin ilmeisesti niin, että sille saatiin tuki armeijan sisältä. Eli ei ole kyse siitä, että armeija olisi kokonaan syrjäytetty, vaan uusia henkilöitä nousee uusiin asemiin.”

Presidentti Mursilla on nyt käsissään enemmän valtaa kuin Hosni Mubarakilla konsanaan. Onko riski, että nyt siirrytään vain sotilasdiktatuurista islamilaiseen diktatuuriin?

”On se mahdollista, mutta en pidä sitä todennäköisenä. Nyt kun Muslimiveljeskunnalla on valta sekä hallituksessa että presidentin kautta, se joutuu myös ottamaan vastuun Egyptin suunnattomista ongelmista.”

”En usko, että se pystyisi ottamaan itselleen absoluuttista valtaa, vaan se joutuu luovimaan ja luomaan uusia poliittisia suhteita. Valtaeliitistä tulee laajempi kuin vain Muslimiveljeskunta.”

Islamilaiset puolueet voittivat Egyptin parlamenttivaalit, mutta perustuslakituomioistuin määräsi parlamentin hajotettavaksi. Voiko Mursi nyt palauttaa parlamentin takaisin valtaan?

”Juridisesti se ei ole mahdollista. Kun Mursi presidentiksi noustuaan kesäkuun lopussa yritti palauttaa vallan väliaikaisesti parlamentille, tämä torjuttiin. Se oli Mursille tappio, ja hän myöntyi siihen. En usko, että hän aloittaisi tätä samaa taistelua uudelleen, kun sen kerran jo hävisi.”

Nyt hyllytetyt kenraalit pitivät yllä tiiviitä suhteita Israeliin. Mursi puolestaan on pitänyt Israelin etäällä. Heikkenevätkö maiden väliset suhteet?

”Nyt valtaan nostetut kenraalit ovat hekin hyvin läheisiä Yhdysvalloille. Egyptin ulkopolitiikkaan tuskin tulee mitään radikaalia muutosta, sen määritteleminen kuuluu vastakin armeijalle.”

Yhdysvallat on ollut Egyptin armeijan suurin taloudellinen tukija. Pidätkö todennäköisenä, että Mursin siirrolle oli haettu Yhdysvaltain tuki?

”Kyllä tämä siirto tuli varmaan yllätyksenä heillekin, mutta ei Egyptin armeijan johtoon nouse henkilöitä, jotka olisivat Yhdysvaltain vastaisia.”