Presidenttiys on ollut Trumpille tuottoisaa – mutta kun kausi päättyy, moni aikoo periä saatavansa

Donald Trumpia epäillään muun muassa veropetoksesta. Istuvaa presidenttiä ei voida syyttää rikoksista. 

Donald Trump
Teksti
Milka Valtanen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Syyskuun lopussa vuonna 2019 Donald Trump muutti eläkeläisten paratiisiin.

Loppuelämän asunto odotti Palm Beachilla: Floridan toiseksi suurin kartano, Post Cereal -muroyhtiön perijättären rakennuttama Mar-a-Lago, jonka Trump on omistanut vuodesta 1985. Sen presidentti vaihtoi viralliseksi osoitteekseen.

Ei hän eläkkeelle aio – presidenttiys on paljon kannattavampaa.

Mar-a-Lagosta, jossa Trump viihtyy paremmin kuin Washington D.C.:ssä, on tullut ”talviasuttava Valkoinen talo”. Virkakaudellaan Trump on kestinnyt siellä valtiovieraita ja tehnyt sillä voittoa.

Kun Japanin pääministeri Shinzo Abe vieraili Yhdysvalloissa huhtikuussa 2018, Trumpin yhtiö veloitti tämän seurueen hotellihuoneista 13 700 dollaria, ruuista ja juomista 16 500 dollaria ja kukka-asetelmista 6 000 dollaria.

Jopa Trumpin ja Aben kahdenkeskisestä tapaamisesta lähti lasku Yhdysvaltain hallinnolle. Pohjois-Koreaa koskevissa neuvotteluissa ei syöty, mutta presidentin omistama klubi veloitti juomista. Kahdenkeskinen tapaaminen, laskussa luki.

Vesi, 3 dollaria.

Sen jälkeen kun Trump aloitti virassaan, hän on vieraillut omistamissaan hotelleissa ja klubeissa yli 280 kertaa. Samalla hän on tehnyt niistä oman puolueensa ja yhteistyökumppaniensa tapaamispaikkoja.

Pelkästään presidentin omat tilaisuudet Mar-a-Lagossa ja muissa Trump Organizationin kiinteistössä tuottivat presidentin yhtiöille viime vuonna lähes miljoona dollaria. Summan maksoivat Yhdysvaltain veronmaksajat.

 

Yhdysvaltain perustuslaki kieltää presidenttiä vastaanottamatta rahaa Yhdysvaltain tai muiden valtioiden hallinnoilta.

Trumpin omistamissa hotelleissa ja kiinteistöissä kuitenkin yöpyy säännöllisesti kotimaisia ja ulkomaisia viranomaisia, joiden laskut kuittaa hallinto.

Yli 200 kongressin demokraattia on kannellut presidentistä Yhdysvaltain valitustuomioistuimeen. He syyttävät presidenttiä perustuslain rikkomisesta.

Eturistiriidat olisi voinut välttääkin.

Menneisyydessä presidentit ovat luopuneet liiketoimistaan kautensa ajaksi ja antaneet omaisuutensa itsenäisen rahanstonhoitajan valvottavaksi. Trump ei kuitenkaan ole tehnyt niin, vaan siirtänyt vastuun liiketoimistaan pojilleen ja on itse oman säätiönsä ainoa edunsaaja. Presidentin mukaan tässä ei ole mitään lainvastaista.

 

Niin kauan kuin Donald Trump hallitsee Valkoista taloa, häntä ei voida syyttää rikoksista.

Presidenttikään ei ole lain yläpuolella, Yhdysvaltain korkein oikeus on todennut, mutta käytännössä Trumpilla on virassaan syytesuoja.

Jo vuosikymmeniä liittovaltion oikeusministeriö on tulkinnut, ettei istuvaa presidenttiä vastaan voi nostaa syytteitä.

Osavaltioiden tuomioistuimet voivat kuitenkin päästä käsiksi entiseen presidenttiin. Kun Trumpin kausi päättyy, joko tammikuussa 2021 tai 2025, hän saa todennäköisesti ensimmäisenä kimppuunsa New Yorkin syyttäjän.

Vuonna 2019 Cyrus Vance Jr:n toimisto otti hoitaakseen tutkinnan, joka liittyy aikuisviihdetähti Stormy Danielsille maksettuihin hyssyttelyrahoihin. Syyttäjä selvittää, onko joku Trump Organizationissa vääristellyt yrityksen kirjanpitoa peittääkseen Danielsille maksetut rahat. Se olisi kirjanpitorikos.

Vance etsii todisteita myös Trumpin yhtiön muista mahdollisista rikoksista, kuten vero- ja vakuutuspetoksista.

Oikeus myönsi Vancelle lokakuun alussa oikeuden päästä käsiksi presidentin verotietoihin.

The New York Timesin haltuunsa saamista verotiedoista on käynyt ilmi, ettei Trump ole maksanut 11 vuoteen ansiotuloveroja. Vuosina 2016 ja 2017 hän maksoi veroja vain 750 dollaria. Watergate-skandaalin tutkintaan osallistunut lakimies on arvionut, että Trump joutuu virkakautensa jälkeen syytteeseen ainakin veropetoksesta.

 

Myös New Yorkin oikeusministeri Letitia James tutkii Trump Organizationia.

James alkoi selvittää vuonna 2019, onko Trumpin yhtiö syyllistynyt petokseen liioittelemalla varojensa kokoa neuvotellessaan lainoista.

Elokuussa julkaistujen oikeuden asiakirjojen perusteella James on pyytänyt New Yorkin osavaltion korkeinta oikeutta määräämään Eric Trumpin tekemään yhteistyötä tutkinnassa. Eric Trump, joka on presidentin kolmanneksi vanhin lapsi ja Trump Organizationin hallituksen varapuheenjohtaja, on kieltäytynyt yhteistyöstä osavaltion oikeusministeriön kanssa.

James aloitti tutkinnan sen jälkeen, kun Trumpin entinen lakimies Michael Cohen myönsi vuonna 2018 kongressin tutkinnassa syyllistyneensä veropetoksiin, vaalirahoitusrikoksiin ja pankkipetokseen.

Cohen kertoi, että Trumpin yhtiö on antanut vääriä tietoja useiden hotelli- ja asuinrakennustensa arvosta.

Jos James löytää todisteita rikoksista, hän voi siirtää tapauksen tutkinnan joko toiselle oikeuslaitokselle tai pyytää New Yorkin kuvernööri Cuomolta lupaa aloittaa tutkinta itse.

Jos Trump häviää vaalit, tutkinnat etenevät rivakalla tahdilla. Syyttäjillä on kiire, sillä vuonna 2016 tapahtuneet rikokset vanhenevat vuonna 2021, tosin vanhempiakin voidaan tutkia jos ne liittyvät meneillään oleviin rikoksiin.

 

Yhdysvaltain presidenttiä ei ole koskaan tuomittu rikoksista.

Andrew Johnsonia ja Bill Clintonia tutkittiin virkarikoksista, mutta ei tuomittu.

Richard Nixon taas erosi virasta ennen kuin hänen tutkimistaan ehdittiin aloittaa ja myöhemmin Nixonin seuraaja Gerald Ford armahti hänet ”kaikista rikkomuksista, jotka hän on tehnyt tai saattanut tehdä” virkakautensa aikana.

Myöskään erikoistutkija Robert Mueller ei nostanut syytteitä, vaikka sekä hän että senaatin republikaanien johtama tiedustelukomitea löysivät viitteitä siitä, että Trump olisi yrittänyt estää oikeuden toimintaa, valehdellut tutkijoille ja tehnyt yhteistyötä ulkomaisen tiedustelupalvelun kanssa Yhdysvaltain etujen vastaisesti.

Kuten Trump itse sanoo: ”kun olet tähti, he antavat sinun tehdä mitä vain”.

Mueller kuitenkin säilytti tutkinnassaan löytämänsä todisteet siltä varalta, että joku kaipaisi niitä Trumpin virkakauden loputtua.

Jos Trump häviäisi vaalit, Joe Bidenin demokraattihallinto perisi Muellerin paperit. Toistaiseksi Biden on varonut kommentoimasta, mitä tekisi niille.

”En puutu oikeusministeriön päätökseen, onko tutkinta syytä aloittaa”, hän sanoi elokuussa, ja lisäsi että rikostutkinnan aloittaminen entisestä presidentistä olisi ”erittäin epätavallista, eikä välttämättä demokratian edun mukaista”.

 

Ei ole selvää, voiko presidentti armahtaa itsensä, mutta Trump saattaa yrittää.

”Kuten lukuisat oikeustieteilijät ovat todenneet, minulla on rajoittamaton valta armahtaa itseni”, presidentti ilmoitti Twitterissä kesällä 2018.

”Mutta miksi tekisin niin, kun en ole tehnyt mitään väärää?”

Periaatteessa Trump voisi esimerkiksi ilmoittaa armahtavansa jokaisen Yhdysvaltain kansalaisen, joka on ollut Müllerin tutkinnan kohteena.

Se, koskisiko tällainen armahdus myös häntä itseään, olisi kiinni asiaa ratkovan tuomarin tulkinnasta.

Trumpia suojelee myös presidentin oikeus salata luottamuksellisia tietoja ulkopuoliselta tutkinnalta.

Oikeus koskee ennen kaikkea presidentin ja tämän neuvonantajien välisiä keskusteluja, mutta Donald Trumpin juristit ovat yrittäneet ulottaa sen koskemaan kaikkea, mitä presidentti tai hänen hallintonsa jäsenet ovat tehneet tai sanoneet.

Vaikka oikeusistuimet toteaisivat yritykset laittomiksi, prosessi olisi hidas. Armahdus- ja salausoikeuteen vetoaminen voisivat viivästyttää oikeudenkäyntejä jopa useilla vuosilla.