Syytökset kaatuivat Kemijärven liimapuupalkkitehtaan rikosepäilyissä: Arktos Group ei käyttänyt miljoonien eurojen yritystukia väärin

Arktos Groupin tapaus jää yrityshistoriaan epäonnistuneena teollisena hankkeena, johon upposi miljoonia euroja julkista ja yksityistä rahaa.

Arktos Group
Teksti
Mikko Niemelä

Oulun kihlakunnansyyttäjä Ilkka Kalliokulju on tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen jo vuosia vireillä olleesta niin kutsutusta Arktos-tutkinnasta, joka liittyy Kemijärven liimapuupalkkibisneksiin vuosina 2008–2011.

Syytökset koskivat Arktos Groupin toimitusjohtajaa Juhani Kukkosta, hallituksen puheenjohtajaa Jaakko Kilpeläistä ja silloista talouspäällikköä Tarja Pyynyä.

Syyttäjän mukaan näyttö ei riittänyt todistamaan, että johtokolmikko olisi syyllistynyt törkeään avustuspetokseen ja törkeään kirjanpitorikokseen.

Asia tuli vireille jo vuonna 2012, kun Lapin ely-keskus teki poliisille tutkintapyynnön Arktos Groupin yritystukien käytöstä.

Arktos Group oli saanut yritystukia valtiolta 5,4 miljoonaa euroa, joilla oli tarkoitus tukea yhtiön investointeja Kemijärven tehtaalle. Viranomaisten mukaan 3,3 miljoonaa euroa kyseisistä avustussummista eivät olleet kuitenkaan tukikelpoisia, vaan tavanomaisia vuosikuluiksi katsottavia menoja.