Presidenttiehdokas Mitt Romney vai hurrikaani Isaac?

hurrikaanit
Teksti
Netta Vuorinen
Taivaanranta synkkeni Orange Beachissa, Alabamassa Yhydsvaltain etelärannikolla maanantaina 27. elokuuta. Kuva John Bazemore / AP / Lehtikuva.

Trooppinen myrsky Isaac pyyhkäisi maanantaina Meksikonlahdelle, josta se tiistain aikana jatkoi matkaansa kohti rannikkoa. Puhurin voimakkuus vahvistui tänään kategoriaan 1 Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikolla.

Tämänhetkisten arvioiden mukaan Isaac saavuttaa Louisianan ja Mississipin osavaltioiden rannikon keskiviikkoon mennessä. Louisianaan on jo julistettu hätätila, ja ihmisiä on evakuoitu myrskyn tieltä pitkin Yhdysvaltain etelärannikkoa.

Hurrikaani saattaa aiheuttaa korkeita aaltoja ja hurjia rankkasateita muun muassa New Orleansin alueella. On kulunut seitsemän vuotta siitä, kun hurrikaani Katrina iski kaupunkiin ja aiheutti valtavaa tuhoa. Nyt Katrinan jälkeen uudelleen rakennetut tulvavallit joutuvat toistaiseksi kovimmalle koetukselleen.

Isaac on koetus myös hallitukselle ja sen kyvylle reagoida mahdollisiin myrskytuhoihin. Presidentti George W. Bushin hallinnon tapaa hoitaa Katrinan aiheuttamaa kriisiä arvosteltiin aikanaan rankasti.

Myrsky tuottaa myös poliittista huolta. Samaan aikaan, kun Isaac lähestyy Meksikonlahden rannikkoa, republikaanien kerma kokoontuu Floridan Tampassa kruunaamaan Mitt Romneyn puolueen presidenttiehdokkaaksi. Nyt puolue joutuu kuitenkin kilpailemaan kaipaamastaan julkisuudesta Isaacin ja sen mahdollisesti aiheuttamien tuhojen kanssa.

Teksasilaiset valtuutetut ovat sonnustautuneet cowboy-hattuihin republikaanipuolueen kokouksessa Tampassa 27. elokuuta. Kuva David Goldman / AP Photo / Lehtikuva.
Tampassa myös osoitetaan mieltä republikaaneja, ”rikkaiden puoluetta” vastaan. Kuva Patrick Semansky / AP / Lehtikuva.
Mellakkapoliisi päivystää rankkasateessa Floridan Tampassa 27. elokuuta. Kuva Chris O’Meara / AP Photo / Lehtikuva.
Lähde The Washington Post.