Presidenttiehdokas François Hollande on Ranskan vasemmiston toivo

Ranskan sosialistipuolue valitsi presidenttiehdokkaakseen François Hollanden (vas.), joka voitti esivaaleissa puolueen puheenjohtajan Martine Aubryn saatuaan 56 prosenttia äänistä. Kuva Gonzalo Fuentes / AFP / Lehtikuva.


Ranskan sosialistit valitsivat sunnuntaina presidenttiehdokkaakseen François Hollanden, 57. Hän päihitti esivaaleissa puolueen puheenjohtajan Martine Aubryn saatuaan esivaalien toisella kierroksella 56 prosenttia äänistä. Tuloksen selvittyä Aubry tarjosi täyden tukensa Hollandelle.

Euroopan parlamentin jäsenenä toiminut Hollande on tunnettu osaamisestaan talousasioissa, mutta miinuksena pidetään ministerikokemuksen puutetta. Ranskan PS-sosialistipuoluetta (Parti socialiste) edustavaa Hollandea pidetään maltillisempana vasemmistolaisena kuin Aubry. Tämän vuoksi hänen uskotaan miellyttävän laajempaa joukkoa ranskalaisia äänestäjiä ensi vuonna pidettävissä presidentinvaaleissa.

Tuoreiden mielipidemittausten mukaan Hollande voittaisi istuvan oikeistolaisen presidentin Nicolas Sarkozyn, 56, mikäli vaalit pidettäisiin nyt. Sarkozyn katsotaan suosineen liikaa suuryritysten intressejä. Hän ei ole toistaiseksi ilmoittanut virallisesti ehdokkuudestaan.

Hollanden johdolla sosialistit haluaisivat romuttaa Sarkozyn suunnitelmat 50 miljardin euron verohelpotuksista. Rahat käytettäisiin sen sijaan työpaikkojen ja talouskasvun luomiseen sekä Ranskan mittavan valtionvelan lyhentämiseen. Viime aikoina Hollande onkin arvostellut voimakkaasti pankkeja ja finanssimarkkinoita.

Ranskalainen unelma

Puheessaan Pariisissa Hollande totesi haluavansa tarjota Ranskan nuorisolle nykyistä paremman elämän: ”Tahdon palauttaa uskon ranskalaiseen unelmaan”, Hollande totesi.

Hollande on vakuutellut, että hänestä tulisi ”tavallinen” presidentti. Kokenutta Hollandea pidetään maltillisena ja jopa aavistuksen tylsänä tyyppinä. Vastakohta on vuodesta 2007 hallinnut Sarkozy, jota on pidetty koreilevana ja impulsiivisena henkilönä. Tämä on tuonut hänelle lisänimen bling-bling.

Skootterilla töihin ajeleva Hollande on jo ennestään tuttu henkilö ranskalaisille. Hän toimi puolueensa puheenjohtajana vuosina 1997-2008. Lisäksi Hollande eli pitkään avoliitossa sosialistipuolueen edellisen presidenttiehdokkaan Ségolène Royalin, 58, kanssa. Vuonna 2007 eronneella pariskunnalla on neljä yhteistä lasta.

Sosialistien varmana presidenttiehdokkaana pidettiin aikaisemmin Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) pääjohtajaa Dominique Strauss-Kahnia, jonka maine kuitenkin ryvettyi naisskandaaleissa Yhdysvalloissa ja Ranskassa. Vaikka Strauss-Kahnia vastaan ei nostettu syytteitä kummassakaan maassa, hänen katsottiin olevan sen verran tahraantunut, että ehdokkuutta pidettiin liian suurena riskinä.

Ranskassa presidentin valtakausi kestää viisi vuotta. Maan edellinen sosialistinen presidentti vuoteen 1995 asti oli François Mitterrand.

Lähteet: France24, BBC