Populistihallitus natisee liitoksissaan – ääninauhoite moskovalaishotellista varjostaa Salvinin pääministerihaaveita

Äärioikeistolaisen La Lega -puolueen kannatus hipoo Italiassa jo 40 prosenttia.

Italian sisäministeri Matteo Salvini on voimansa tunnossa. Hän on kohonnut Italian tosiasialliseksi johtajaksi samalla kun hänen johtamansa äärioikeistolainen La Lega-puolue nauttii ennätyssuosiota.

Viime vuoden parlamenttivaalit päättyivät vasemmistopopulistisen Viiden tähden liikkeen voittoon. Puolue sai 33 prosenttia äänistä ja muodosti hallituksen La Legan kanssa, joka jäi 17 prosentin kannatuksella kakkospuolueeksi.

Kompromissipääministeriksi nostettiin Firenzen yliopiston oikeustieteen professori Giuseppe Conte, jolla ei ollut mitään kokemusta käytännön politiikasta. Kysymyksessä oli Länsi-Euroopan historian ensimmäinen pelkästään populisteista koostuva hallitus.

Hallituksen voimasuhteet ovat kääntyneet sittemmin ylösalaisin. Legan kannatus on yli kaksinkertaistunut 38 prosenttiin ja Viiden tähden liike on romahtanut noin 17 prosenttiin. Pääministeri Conte ja Viiden tähden liikkeen johtaja, varapääministeri Luigi Di Maio ovat jääneet täysin Salvinin varjoon.

Salvini kampanjoi aktiivisesti sosiaalisessa mediassa noustakseen seuraavan hallituksen pääministeriksi. Hän esiintyy television keskusteluohjelmissa ja käynnistää elokuussa kiertueen Etelä-Italiassa Viiden tähden liikkeen kannatusalueilla.