Pohjois-Korea uudisti rahansa - kansa raivostui ja poltti seteleitä

Pohjois-Korea
Teksti
Karri Kokko
Kuva: AP / Lehtikuva.

Kaduille kokoontuneet raivostuneet kansalaiset polttivat seteleitä ja jakoivat Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong Iliä arvostelevia lentolehtisiä sen jälkeen kun hallitus ilmoitti yllättäen maan valuutan wonin uudistamisesta.

Maanantaina julkistetun päätöksen mukaan sadalla vanhalla wonilla saa yhden uuden. Samalla kerrottiin, että pohjoiskorealaiset voivat vaihtaa uusiksi seteleiksi vain rajatun määrän vanhoja rahoja. Loput rahat olisi talletettava valtion pankkeihin.

Tieto uudistuksen ehdoista suututti pohjoiskorealaiset. He tulkitsevat uudistuksen pakkolainaksi, jota hallituksella ei ole aikomustakaan maksaa takaisin.

Aluksi hallitus ilmoitti, että kansalaiset voivat vaihtaa enintään 100 000 vanhaa wonia kotitaloutta kohden. Myöhemmin hallitus antoi jokaiselle perheenjäsenelle luvan vaihtaa lisäksi 50 000 wonia.

Hallituksen toimia on selitetty halulla hillitä inflaatiota ja katukauppa. Pohjois-Korea salli katukaupan kymmenen vuotta sitten torjuakseen ruokapulaa. Sittemmin kaduilla on ryhdytty myymään maataloustuotteiden lisäksi myös kiellettyjä tavaroita, kuten Etelä-Koreasta salakuljetettuja elokuvia ja saippuaoopperoita.

Rahauudistusta vastustavien pohjoiskorealaisten kerrotaan polttaneen vanhoja seteleitä ainakin kahdessa paikassa itärannikolla sijaitsevassa Hamhungissa. Lisäksi seiniin on maalattu Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong Iliä vastustavia graffiteja ja kaduilla jaettu johtajaa arvostelevia lentolehtisiä.

Lähteet: AP, Yle

[Kuvat:North Korea]

Katso lisää kuvia Pohjois-Koreasta SK:n kuvaseinältä.