Pohjois-Korea pysäyttää ydinkoeohjelmansa - Yhdysvallat lupaa ruoka-apua

Yhdysvaltain erikoisedustaja Pohjois-Koreassa, Glyn Davies, piti tiedotustilaisuuden neuvottelujen etenemisestä Pekingissä viime torstaina. Kuva Andy Wong / AP / Lehtikuva.

Pohjois-Korea ja Yhdysvallat ovat ilmoittaneet sopineensa, että Pohjois-Korea pysäyttää ydinkoeohjelmansa ja lopettaa uraanin rikastamisen Yonbgyonin käsittelylaitoksessa. Lisäksi Pohjois-Korea sallii kansainvälisten tarkastajien vierailut ydinlaitoksissaan.

Vastavuoroisesti Yhdysvallat on valmis antamaan vakavasta elintarvikepulasta kärsivälle maalle ruoka-apua.

Maailmalla yllättävä uutinen otettiin vastaan varovaisen myönteisesti.

Pohjois-Korea on useita kertoja aiemmin avannut neuvottelut lännen kanssa, mutta ne eivät ole johtaneet merkittäviin tuloksiin.

Valta vaihtui Pjongjangissa kaksi kuukautta sitten. Maata pitkään johtaneen Kim Jong Ilin kuoltua valtaan nousi hänen 28-vuotias poikansa Kim Jong Un.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mika Aaltola muistuttaa, että Pohjois-Korealla on jo ydinase eikä ilmoitus muuta tätä tosiasiaa.

”Kyse on ehkä enemmän ydinaseohjelman patoamisesta, valmiudesta neuvotella sen rajoista, ja ehkä saada Pohjois-Korea paremmin kansainvälisen tarkkailun alle.”

Mielenkiintoista Aallon mielestä on, että ilmoitus tapahtuu nyt, kun Iran käy omaa kamppailua ydinohjelmastaan.  Samaan aikaan kun Iran eristäytyy, Pohjois-Korea haluaa viestittää olevansa mukana kansainvälisessä yhteisössä.

Useita aseita

Pohjois-Korealla on ydinteknologiassa merkittävä kapasiteetti. Vuonna 2003 se vetäytyi ydinsulkusopimuksessa vastalauseena Yhdysvaltain toimille, ja 2006 se ilmoitti ensimmäisen kerran tehneensä ydinkokeen.

Kolme vuotta myöhemmin se teki toisen kokeen.

Pohjois-Korealla arvellaan olevan useita ydinaseita.

”Pohjois-Korean ydinosaaminen ja kapasiteetti on aivan toista luokkaa kuin Iranin, joka vasta valmistelee sitä”, Aalto sanoo. Hän pitää Pohjois-Korean uutta ilmoitusta jonkinlaisena koepallona.

”Pohjois-Korea haluaa ehkä nähdä, miten niin länsi, Kiina kuin Etelä-Korea tähän reagoivat.”

Korean niemimaalla askel voi liennyttää jännittynyttä ilmapiiriä. Kiina joka toimi neuvotteluissa välittäjänä, sanoi ponnistelevansa tämän jälkeen kuusikantaneuvottelujen saamiseksi liikkeelle uudestaan.

Molemmat Koreat, Kiina, Yhdysvallat, Japani ja Venäjä kävivät aseriisuntaneuvotteluja vuoteen 2008 asti, jolloin yhteys katkesi. Vuotta myöhemmin Pohjois-Korea karkotti YK:n ydinohjelmatarkkailijat maasta.