Perhe pakeni Saksasta Yhdysvaltoihin voidakseen kouluttaa lapsensa kotona

maastamuutto
Teksti
Netta Vuorinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Uwe ja Hannelore Romeike opettavat lapsiaan kotikoulussa Morristownissa Tennesseessä. Perheen kotimaassa Saksassa kotikoulu ei tullut kysymykseen. Kuva Wade Payne / AP / Lehtikuva

Yhdysvaltalainen tuomari on myöntänyt poliittisen turvapaikan Saksasta paenneelle pariskunnalle, joka haluaa lastensa käyvän kotikoulua. Tennesseen osavaltiossa Morristownissa nykyisin asuva Uwe Romeike kertoo, että perhe joutui ahdistelun kohteeksi uskonnollisen ja koulutuksellisen vakaumuksensa vuoksi.

Romeiket ovat evankelikalismin kannattajia. Uwe ja hänen vaimonsa Hannelore tunsivat, että saksalaisten koulujen opetussuunnitelmista oli vuosien mittaan pyyhitty pois suuri osa kristillisistä arvoista. Niinpä vanhemmat päättivät opettaa perheen viittä lasta kotikoulussa.

Saksassa koulunkäynti on pakollista, eikä kotona opiskelu ole vaihtoehto. Kun Romeiket eivät noudattaneet viranomaisten toistuvia määräyksiä, eräänä lokakuisena aamuna vuonna 2006 poliisi ilmaantui perheen kotiovelle. Lapset vietiin koulunpenkille väkisin.

Saksan lain mukaan vanhemmat voivat saada sakkoja ja pahimmillaan vankilatuomion, mikäli jälkikasvua ei kouluteta lainmukaisesti. Vuonna 2007 maan valitustuomioistuin määräsi, että vakavissa tapauksissa lapset voidaan ottaa huostaan vanhemmiltaan.

Kuultuaan oikeuden päätöksestä Romeiket päättivät lähteä maasta. Perhe pakeni Morristowniin Tennesseen osavaltioon, ja parin vuoden jälkeen Memphisissä työskentelevä maahanmuuttotuomari Lawrence Burman myönsi heille poliittisen turvapaikan.

Yhdysvaltain hallituksella on kuitenkin halutessaan oikeus valittaa turvapaikkapäätöksestä. Maan maahanmuutovirastosta ei haluttu kommentoida aihetta.

Yhdysvaltain Saksan pääkonsuli Lutz Gorgens ei myöskään halunnut kommentoida Romeiken perheen turvapaikkapäätöstä. Sen sijaan hän painottaa, että saksalaisilla lapsilla on runsaasti erilaisia koulutusmahdollisuuksia.

“Vanhemmilla on varaa valita: Saksasta löytyy niin julkisia, yksityisiä kuin uskonnollisiakin kouluja. Useissa kouluissa on myös vaihtoehtoisia opetussuunnitelmia”, kertoo Gorgens.

Suomessa on Saksan tavoin yleinen oppivelvollisuus, mutta se ei pakota lasta koulunpenkille. Lasta voidaan opettaa koulussa kirjoilla olevana, mutta kuitenkin ulkopuolisena oppilaana. Toinen mahdollisuus on, että huoltaja ottaa vastuun lapsen koulutuksesta.

Kotikoululaisia on arvioitu olevan Suomessa kolmisensataa.

Lähde: AP, Washington Post, Finlex, Kotikoulu.net