Pelko räjähti Moskovassa - sota palaa kaduille

Kaukasian terrorismi ulottui taas Venäjän sydämeen.

Moskovan metro
Erikoisjoukot evakuoivat ihmisiä Park Kulturyn asemalta itsemurhaiskun jälkeen. Kuva Pavel Golivkin / AP / Lehtikuva

Moskovan maanantaiset terrori-iskut ovat osoittaneet vallanpitäjille vastaanpanemattomasti, ettei terrorismi rajoitu vain Venäjään kuuluviin Pohjois-Kaukasian levottomiin tasavaltoihin Ingušiaan, Tšetšeniaan ja Dagestaniin.

Mikään ryhmä ei heti iskun jälkeen ilmoittautunut sen tekijäksi. Kuitenkin jo maanantaina Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov kertoi uutistoimisto Ria Novostille alustavien tutkimuksien osoittavan, että metrovaunut räjäytti Pohjois-Kaukasiaan yhteydessä olevat terroristiryhmät.

Bortnikovin mukaan räjäytyspaikoilta löytyi kahden naispuolisen itsemurhaterroristin ruumiit. Pian iskujen jälkeen etsintäkuulutettiin kaksi naista, joiden uskottiin saattaneen itsemurhapommittajat asemille.

Pohjois-Kaukasian tasavaltoihin on vaihdettu mieleisiä johtajia ja Tšetšenian kovaotteiselle presidentille Ramzan Kadyroville on annettu lähes vapaat kädet alueen pitämiseen kurissa voimakeinoin. Mutta iskuja Moskovaan teot eivät estäneet.

Metrossa pelätään taas

Kun terroristit iskivät Nevski Ekspress -pikajunaan viime marraskuussa Tverin alueella, Moskovassa yhtä aikaa pelästyttiin ja huokaistiin helpotuksesta. Isku osui jo lähelle, mutta samalla katseiden ulottumattomiin pääkaupungin arkea sekoittamasta.

Vaikka väkivalta oli kiihtynyt Pohjois-Kaukasiassa, pääkaupunki Moskova oli säästynyt terrori-iskuilta. Tämän viikon maanantaihin saakka.

Aamuruuhkan aikaan terrori teki näyttävän paluun pääkaupunkiin: kahdessa iskussa kuoli ainakin 37 ja yli 60 loukkaantui. Lubjankan metroasemalla räjähti kello 7.56 metrojunan toisessa vaunussa juuri, kun ovet olivat sulkeutumassa. Keskustan asema on kuulu siitä, että FSB:n rakennukset sijaitsevat lähellä.

Kello 8.40 räjähti Park Kulturyn asemalla, kun metrovaunun ovet olivat aukeamassa ja ihmiset astumassa ulos. Asemaa vastapäätä sijaitsee Venäjän valtiollinen uutistoimisto Ria Novosti ja ympärivuorokautinen englanninkielinen uutiskanava Russia Today.

Terrori-isku Moskovaan on tavallisten pääkaupunkilaisten painajainen siksi, että iskut harvoin jäävät yhteen. Edellisen kerran Moskovan metroon tehtiin terrori-iskut vuonna 2004. Yhdessä iskussa naispuolinen itsemurhapommittaja tappoi itsensä lisäksi yhdeksän. Toisessa iskussa kuoli 40.

Metro on arkistakin arkisempi kohde Moskovassa, sillä pitkien etäisyyksien kaupungissa metron käyttöä on mahdoton välttää. Nyt metroon astuvat joutuvat taas pelkäämään.

Sota palaa kaduille

Lähes viikko Nevski Ekspressin marraskuisen iskun jälkeen Kavkazcenter-sivustolla kerrottiin, että onnistunutta junaiskua oli johtanut tšetšeenikapinallisten johtaja Doku Umarov. Tiedon välittivät ”kaukasialaiset mujahideenit”. Kapinalliset käyttävät säännöllisesti sivustoa tiedonantoihinsa.

Umarovin johtamien joukkojen julkilausuttu tavoite on islamilaisen valtion luominen Kaukasiaan.

Helmikuussa Umarovia haastateltiin laajasti Kavkazcenterin sivustolla. Hän kertoi, että taistelut laajennetaan koko Venäjän alueelle. Umarov arveli venäläisten kuvittelevan, että sota tapahtuu vain ”televisiossa, jossain kaukana Kaukasiassa”. Umarov sanoi näyttävänsä, että sota palaa myös venäläisten kaduille ja koteihin.

Muftien yhdistys Moskovassa sanoi julkilausumassaan maanantaina, ettei Koraanista löydy tukea terroristeille. Kadyrov lupasi tuhota terroristit vailla sääliä. Venäjän pääministeri Vladimir Putin sanoi, että syylliset löydetään, heitä rangaistaan ja näin terrorismi eliminoidaan.