Pelko leviää: Brexit palauttaa väkivallan Pohjois-Irlantiin – Todellisuudessa terrori ei ole koskaan ehtinyt päättyä

Puolisotilaallisten ryhmien iskuissa on kuollut viime vuoden aikana kolme ihmistä. Verrattuna kymmenen vuoden takaiseen väkivalta on kuitenkin vähentynyt.

Brexit
Teksti
Matilda Jokinen

Derryn kaupungin katolisessa Creggan-lähiössä Pohjois-Irlannissa syntyi huhtikuun 19. päivän iltana mellakka. Kaaoksen ja liekkien keskellä joku ampui kohti Pohjois-Irlannin poliisivoimien ajoneuvoa.

Laukaus osui. Ei kuitenkaan viranomaisiin tai heidän kalustoonsa, vaan Lyra McKeen päähän. 29-vuotias toimittaja oli ollut paikalla seuraamassa illan levottomuuksia.

Vastuun kuolemasta otti pian Irlannin ja Pohjois-Irlannin yhdistymistä ajava järjestö nimeltä Uusi IRA (New IRA). Ryhmä kuitenkin pyysi tekoa heti anteeksi uhrin puolisolta, perheeltä ja ystäviltä.

McKeen menehtyminen oli vahinko, ”traaginen” seuraus siitä, että tämä oli sattunut seisomaan ”vihollisvoimien vieressä”, järjestö muotoili lehdistötiedotteessaan. Vihollisvoimilla nationalistiryhmä tarkoitti viranomaisia.

Cregganissa poliittinen väkivalta herättää voimakkaita muistoja. Asuinalue kuului 1970-luvun alussa kahden aseistetun tasavaltalaisryhmän, Official IRA:n ja Provisional IRA:n hallintaan. Britannian sotilaille ja Pohjois-Irlannin poliiseille alue oli ”no-go”, sinne ei ollut menemistä.