Päivän kuvat: Vuonna 1941 torpedoitu kauppalaiva löytyi - lastina 200 tonnia hopeaa?

hylyt
Teksti
Netta Vuorinen
SS Guirsoppan peräkannen kompassi on yhä paikallaan. Kuva AFP / Lehtikuva.


Kuvissa näkyvä hylky lepää meren pohjassa noin 500 kilometrin päässä Irlannin rannikosta. Muutama viikko sitten paikannettu alus on SS Gairsoppa, brittiläinen kauppalaiva, jonka saksalainen sukellusvene torpedoi helmikuussa 1941. Aluksen matka Intiasta Liverpooliin oli lopuillaan, kun kapteeni päätti muuttaa reittiä vähäisen hiilimäärän vuoksi.

Laiva vei mukanaan syvyyksiin 84 miehistön jäsentä. Haaksirikosta selvisi vain yksi miehistön jäsenistä, toinen perämies Richard Ayres, joka onnistui pääsemään maihin pelastusveneellä.

Torpedon aiheuttamat vauriot näkyvät hylyssä yhä. Kuva AFP / Lehtikuva.

Hylyn sijainnin selvitti Odyssey Marine Exploration, joka havittelee aluksen arvokasta lastia. Gairsoppa oli matkalla Intiasta takaisin Englantiin lastinaan paitsi teetä ja takkirautaa myös 200 tonnia hopeaharkkoja, joiden arvoksi on laskettu 150 miljoonaa puntaa.

Brittihallituksen vuonna 2010 luovuttaman sopimuksen nojalla Odyssey saa 80 prosenttia lastin arvosta. Loppu jää valtiovarainministeriön kirstuihin.

Hylyn alustavissa tutkimuksissa hopeaa ei ole vielä löytynyt, mutta aluksen asiakirjojen mukaan se on upotessaan ollut hopealastissa. Lisäksi tutkimuksissa hylyn ympäristöstä löytyi teetä sisältäviä arkkuja, joita lastina asiakirjojen mukaan oli.

SS Gairsoppa lepää noin 4700 metrin syvyydessä. Kuva AFP / Lehtikuva.

Odyssey Marine Explorationin hankejohtaja Andrew Craig uskoo, että Gairsoppan lastin pelastamisprojektista tulee menestys.

”Hylyn asennon ja kunnon huomioon ottaen uskomme, että onnistumme pelastamaan lastin.”

Gairsoppa lepää meren pohjassa pystyasennossa, sen ruuma on avoinna ja helppopääsyinen. Näin ollen lastin purkamisen kannen alta pitäisi olla mahdollista. Odyssey pyrkii nostamaan Gairssoppan lastin tulevana keväänä. Yritys ei usko löytävänsä miehistön maallisia jäännöksiä.

Lähde The Guardian