Päivän kuvat: Viipurin raketti Vitali Petrov on huumorintajuinen karjalainen

Avtovaz
Teksti
Pekka Anttila
Vitali Petrovin hyvien otteiden ansiosta häntä ei enää pidetä F1-sarjan heittopussina. Kuva Paul Crock / AFP / Lehtikuva.

Maaliskuussa alkaneesta Formula 1-kaudesta on ajettu vasta yksi osakilpailu, mutta suurimmaksi puheenaiheeksi nousi 26-vuotiaan venäläisen Vitali Petrovin kolmas sija.

Australian kisan jälkeen sarja kuitenkin kiristyy huomattavasti, kun suuret tallit kehittävät autojaan pidemmälle. Petrovin kolmas sija saattaa jäädä kauden parhaaksi suoritukseksi. Mutta joka tapauksessa puheet hitaasta heittopussista voidaan unohtaa. Petrovin kokenut 33-vuotias tallikaveri Nick Heidfeld jäi sijalle 12.

Itse asiassa Petrovin menestys ei ole jättiyllätys. Hän ajoi jo viime kaudella kaikki 19 osakilpailua ja keräsi 27 pistettä. Paras suoritus oli Unkarin GP:n viiden sija.

Kolmas sija Australiassa takaa sen, että ainakin kauden alkupuolella Petrov saanee tasapuolisen kohtelun Lotus-Renaultilla. Tämä olisi tärkeää Petroville, sillä viime kaudella tallissa ei oltu tyytyväisiä häneltä saatuun tekniseen palautteeseen auton kehittämisessä.

Muistatko Monrepos’n

Vitali Aleksandrovitš Petrov on Viipurin poikia. Karjalaisesta taustastaan huolimatta hän ei ole kehuskellut juurillaan Monrepos’n puiston lähettyviltä. Saattaakin olla liioiteltua omia Petrov suomalaiseksi, vaikka ruotsalaiset aikoinaan yrittivätkin kaapata itselleen Keke Rosbergin. Sen jälkeen, kun Rosbergista oli tullut maailmanmestari.

Hyvästä huumorintajustaan tunnettu Petrov on myös nokkela haastatteluissa. Australiassa häneltä kysyttiin, mitkä ovat hänen mielestään paikallisen osakilpailun parhaat puolet.

”Mukavat ihmiset ja pitkä etäisyys kotimaahan”, Petrov totesi.

Ennen formulapestiään Petrov ajoi muun muassa GP2-sarjaa vuodesta 2006 lähtien. Kilpauransa hän aloitti vuonna 2003 formula Renault -sarjasta.
Viipurilaisuudesta on ollut hyötyä Petroville. Viime kaudella hänen tukijoihinsa kuului muun muassa viipurilainen telakka Vyborg Shipyard JSC.

Vitali Petrov yllätti kaikki kolmannella sijallaan Australian osakilpailussa 27. maaliskuuta 2011. Paul Crock / AFP / Lehtikuva.

Renault on tuttu kumppani venäläisille, sillä se omistaa neljäsosan Venäjän suurimmasta autovalmistajasta Avtovazista. Renaultin F1-talli tekeekin yhteistyötä autonvalmistajan Ladan kanssa. Alkaneella kaudella Lada muun muassa näkyy Renaultin F1-autojen kyljissä sekä Petrovin varusteissa ja ajohaalarissa.

Hämäriä huhuja

Eräiden arvioiden mukaan Petrovin uskotaan tuoneen Renaultille 15 miljoonaa euroa sponsorirahaa. Rahoituksen lähteistä on esitetty monenlaisia arvailuja.

Viime kaudella kerrottiin hänen isänsä Aleksandr Petrovin ottaneen yli seitsemän miljoonan euron lainan taatakseen pojalleen F1-pestin. Isän menneisyyteen liittyy erilaisia hämäriä huhuja.

Villeimmän tarinan mukaan jokin suomalaistaho olisi tarjonnut Petroville rahoitusta ja ehdottanut että hän ottaisi Suomen kansalaisuuden.

Renaultin päätökseen Petrovin palkkaamisesta uskotaan vaikuttaneen rahan lisäksi se, että Venäjä pyrkii saamaan lähivuosina oman F1-osakilpailunsa. Se olisi määrä ajaa vuonna 2014 Sotšissa. Hankkeen takana on vauhdin hurmasta nauttiva pääministeri Vladimir Putin, joka on lehtikuvissa esiintynyt muun muassa Harley Davidsonin ohjaimissa.

Venäläisillä on muitakin kytköksiä F1-maailmaan. Urheiluautoja valmistava Marussia Motors on Virging Racing-tallin pääyhteistyökumppani. Formulatallin nimi on Marussia Virging Racing, jonka kuljettajia ovat belgialainen Jerome d’Ambrosio sekä saksalainen Timo Glock.

Renaultilla on myös ollut sopimus venäläisen Flagman-vodkamerkin kanssa.

Renaultilla uskotaan, että Petrovin kautta talli pystyy saamaan lisää sponsorirahaa.

Malesian Grand Prix ajetaan sunnuntaina 10. huhtikuuta.