Päivän kuvat: Uuden-Guinean aarreaitta - 10 vuotta, yli 1000 uutta eläin- ja kasvilajia
Kuvan varaani on yksi tutkijoiden Uudesta-Guineasta löytämistä uusista lajeista. Kuva WWF / AFP / Lehtikuva.
Sokea käärme, pyöreäpäinen delfiini sekä kulmahampainen sammakko. Siinä muutama esimerkki niistä yli tuhannesta lajista, joita viime vuosina on löydetty – pelkästään Uudesta-Guineasta.
Ympäristöjärjestö WWF:n raportin mukaan tutkijat ovat onnistuneet löytämään 1060 uutta eläin- ja kasvilajia vuosien 1998-2008 välisenä aikana – siis suunnilleen kaksi lajia viikoittain. Löydösten uskotaan olevan vain pintaraapaisu Uuden-Guinean huikaisevista ekosysteemeistä.
Paryphantopsis Misimensis. Kuva WWF / AFP / Lehtikuva.
Yksi merkittävimmistä uusista lajeista on veikeännäköinen, pyöreäpäinen delfiini, joka löydettiin Papua-Uudesta-Guineasta vuonna 2005. Kyseessä oli ensimmäinen kokonaan uusi delfiinilaji kolmeenkymmeneen vuoteen.
Yksi löydetyistä sammakkolajeista sai nimekseen Litoria sauroni, koska sen punamustat silmät toivat tutkijoiden mieleen Taru Sormusten Herrasta -elokuvien Sauronin.
Eräällä vastalöydetyistä sammakoista oli vampyyrimaiset kulmahampaat. Toinen lajinsa edustaja oli täysikasvuisena vain sentin mittainen.
Litoria dux. Kuva WWF / AFP / Lehtikuva.
”Uuden-Guinean metsät ja joet ovat biodiversiteetiltään maailman rikkaimpien joukossa”, sanoo WWF:n edustaja Neil Stronach.
Saarivaltion alueella sijaitsevat sademetsät kuuluvat maailman suurimpiin Amazonin ja Kongon jälkeen. Vaikka Uusi-Guinea kattaa vain puoli prosenttia Maan maamassasta, saaret pitävät sisällään jopa kahdeksan prosenttia maailman eläinlajeista.
Orcaella Heinsohni. Kuva WWF / AFP / Lehtikuva.
Tutkijat uskovat, että saarivaltion sademetsissä saattaa asustaa jopa 150 erilaista lintulajia yhden neliökilometrin alueella.
Uuden-Guinean luonnonrikkauksista on toki tiedetty jo aiemmin. Hyviä esimerkkejä ovat olleet maailman suurimmat perhoset – siipiväli 30 senttimetriä – tai yli metrin mittaisiksi kasvavat jättiläisrotat.