Päivän kuvat: USA:n asenne Gaddafia kohtaan kiristyy, sota-alukset lähestyvät Libyan aluevesiä

Barack Obama
Teksti
Pekka Anttila
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Libyan johtajaa Muammar Kaddafia esittävä tuhottu mainostaulu Benghazin lentokentällä 1.3.2011. Kuva Marco Longari / AFP / Lehtikuva.


Kansainvälinen paine Libyan johtajaa Muammar Gaddafia kohtaan kasvoi tiistaina. Yhdysvallat kiihdytti sotilaallisia valmistelujaan ja ilmoitti siirtävänsä laivaston ja ilmavoimien yksiköitä Libyan lähialueille.

Genevessä puhuneen USA:n ulkoministerin Hillary Clintonin mukaan päätöksiä sotatoimista ei ole tehty. Aluksia voidaan käyttää myös humanitäärisiin ja pelastusoperaatioihin.

Kiihtyvä taistelu on ajanut Libyaa kohti sisällissotaa. Englannin pääministeri David Cameron uhkasi Gaddafia sotilaallisilla toimilla. Pelonaiheena on, että Gaddafi saattaa käyttää kemiallisia aseita kuten sinappikaasua kansaansa vastaan.

Cameronin mukaan Englanti ja sen liittolaiset ovat valmiita harkitsemaan hävittäjäkoneiden käyttämistä alueen partioimiseen ja ampumaan alas libyalaiset lentokoneet, jotka on määrätty hyökkäämään mielenosoittajia kohti.

Ranskan pääministeri Francois Fillon ilmoitti maan käynnistävän massiivisen avustusoperaation opposition hallitsemille alueille. Operaation toteuttamisesta Libyan toiseksi suurimmassa kaupungissa Benghazissa vastaisi Ranskan ilmavoimat.

EU puolestaan ilmoitti asettaneensa Gaddafia kohtaan pakotteita, joihin kuuluu aseviennin kieltäminen, varojen jäädytys ja Gaddafin lähipiiriä koskeva matkustuskielto Euroopan unionin alueelle.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvallat jäädytti maanantaina noin 22 miljardia euroa Gaddafin ja hänen lähipiirinsä varoja. Summa on korkein koskaan tehty varojen jäädytys.

USA myös painosti tiukkasanaisesti Gaddafin sisäpiiriä hylkäämään johtajansa. “Teidän on harkittava hyvin vakavasti kummalla puolella haluatte olla. Teitä tullaan pitämään vastuullisina”, Valkoisen talon puhemies Jay Carney totesi.

ABC Newsin Christiane Amanpour haastatteli Muammar Gaddafia maanantain 28.helmikuuta. Kuva / AFP / Lehtikuva.

Yhdysvallat tiukensi merkittävästi asennettaan ja lisäsi sotilaallisia valmistelujaan sen jälkeen, kun republikaanit olivat arvostelleet presidentti Barack Obaman hallintoa liian varovaisesta suhtautumisesta Libyan sekasortoiseen tilanteeseen.

Asenteiden jyrkkeneminen käynnistyikin vähitellen sen jälkeen kun viimeinen amerikkalaisia turvaan kuljettanut lentokone oli päässyt lähtemään pääkaupunki Tripolista.

Vaikka Yhdysvaltain asenne Gaddafia kohtaan on nyt selkeä, se ei ole edelleenkään pystynyt rakentamaan yhtenäistä politiikkaa eri kapinallisryhmiä kohtaan. Reutersin mukaan amerikkalaisilla viranomaisilla on yhteyksiä kapinallisiin, mutta sotilaallisen avun mahdollisuus on toistaiseksi suljettu pois.

Oppositioryhmät ovat osoittaneet pystyvänsä organisoitumaan Gaddafia vastaan, mutta ryhmät eivät toimi järjestäytyneesti. Ongelmana onkin, että maassa ei ole selkeitä johtajia, joiden kanssa Yhdysvallat voisi neuvotella.

Libyan Washingtonissa sijaitsevan suurlähetystön kerrottiin ottavan jo tiistain kuluessa alas Libyan lipun ja korvaavan sen versiolla, joka oli käytössä ennen kuin Gaddafi nousi valtaan vuonna 1969. Asiasta kertoi amerikkalais-islamilaisten suhteiden neuvosto.

BBC:lle antamassaan haastattelussa Gaddafi kiisti, että Tripolin lähistöllä olisi järjestetty protesteja. Hänen mukaansa Libyan kansa rakastaa häntä.

Haastattelun jälkeen Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Susan Rice totesi, että Gaddafi on suuruudenhullu ja kelvoton johtamaan maataan.

Muiden alueelta tulleiden raporttien mukaan Gaddafia tukevien joukkojen hyökkäys länsilibyalaiseen Zawiyan kaupunkiin torjuttiin.

Libyan ilmavoimien kerrottiin hyökänneen ammusvarastoihin maan itäosissa sijaitseviin kaupunkeihin.

Maanantaina myös noin 400 mielenosoittajaa kerääntyi Tripolin lähiöön maanantaina, mutta Gaddafin tukijat yrittivät hajottaa kansanjoukon ampumalla aseillaan ilmaan.

Lähteet: Reuters, CNN