Päivän kuvat: Tilanne Japanissa kriittinen - pienet saaret saattavat upota

Japani
Teksti
Pekka Anttila
Tsunamiaalto vie autotkin mennessään. Kuva STR / AFP / Lehtikuva.

Japania ravistellut maanjäristys on kylvänyt tuhoa eri puolilla maan koillisrannikkoa. Sen aiheuttama hyökyaalto, tsunami on hukuttanut alleen autoja, taloja ja laivoja. Parhaillaan tsunami liikkuu itään, kohti Yhdysvaltain länsirannikkoa. Ensimmäiset aallot ovat iskeneet myös Venäjälle kuuluviin Kuriilien saariin.

Maanjäristys oli voimakkuudeltaan noin 8,9 Richterin asteikolla. Kyseessä on rajuin maanjäristys Japanissa 140 vuoteen.

Tuoreimpien tietojen mukaan kuolleita on 200-300.

Romahtanut seinä peitti alleen parkkipaikan Miton kaupungissa. Kuva Jiji Press / AFP / Lehtikuva.

Järistys tapahtui Suomen aikaa kello 07.46 aamulla. Tieto järistyksestä lähti välittömästi hallitustenvälisen valtamerikomission (IOC) jakeluun ja saatiin Ilmatieteen laitoksen järjestelmiin klo 07.52.

Ilmatieteen laitoksen IOC-edustajan Tapani Stipan mukaan tämä osoitti, että kansainvälinen tsunamivaroitusjärjestelmä toimi niin kuin pitikin.

”Järistys tapahtui meren pohjassa, muutamia satoja kilometrejä Japanin rannikolta. Japanilla on meren pohjassa satojen kilometrien mittaisten kaapelien päässä antureita, jotka havaitsivat luultavasti ensimmäisinä seismiset järistysaallot. Systeemi on hyvin nopea, japanilaiset saavat automaattisten järjestelmien kautta jopa alle viiden minuutin varoitusajalla hälytyssireenit soimaan omilla rannoillaan”, Stipa kertoo.

Ilmakuvassa näkyy tsunamin aiheuttamia tulva-aaltoja. Kuva STR / AFP / Lehtikuva.

Esimerkiksi junaliikenne pysäytetään automaattisesti, kun tietyt kriteerit täyttyvät. Ydinvoimaloita on mahdollista ajaa alas samalla periaatteella.

Tästä huolimatta Japanissa on nyt laajoja alueita, joissa ei ole ehditty tehdä mitään.

Vesi on vyörynyt useita kilometrejä sisämaahan ranta-alueilta. Teiden varsilla näkyy autoja, jotka eivät ole ehtineet pois alta.

Saaret saattavat upota

Kuva Darren Gubbins / AFP / Lehtikuva.

Tapani Stipa on hyvin huolissaan Tyynellämerellä perjantaina iltapäivällä kehittyneestä tilanteesta. Ennusteita päivitetään jatkuvasti ja vaara-arviot ovat nousseet mittaustulosten lisääntyessä ylöspäin.

”Viimeisimmät lukemat sekä ennustetuista aallonkorkeuksista että avomerellä tehdyistä mittauksista ovat erittäin huolestuttavia. En muista viime vuosien ajalta nähneeni tällaisia avomerilukemia missään.”

”Meren syvyys avomerellä on noin viisi kilometriä ja tsunamiaallon korkeus on ollut metrin luokkaa. Kun tällainen aalto osuu maalle, sen korkeus voi kasvaa jopa kymmenkertaiseksi. Juuri nyt tilanne näyttää todella huonolta.”

Sadat ihmiset odottavat linja-auton saapumista Tokiossa. Junat eivät kulje maanjäristyksen vuoksi. Kuva STR / AFP / Lehtikuva.

Joillain alueilla uusimmat ennusteet aallonkorkeudesta ulottuvat kuuteen metriin. Vaarana on, että osa pienistä saarista ei nouse yhtä korkealle merenpinnasta. Saari saattaa hetkellisesti upota, joutua veden valtaan. Tällöin saarelle ei jää kuivaa paikkaa mihin väestö voisi paeta.

Hawaijille tsunamin odotetaan saapuvan noin kahden metrin korkuisena.

Stipan mukaan operatiivisessa käytössä ei ole olemassa mitään varmoja ennakointimenetelmiä maanjäristyksistä. Tutkimuksista huolimatta seismologit eivät pysty varmuudella kertomaan järistyksistä etukäteen. Ainoa mahdollinen ennakointitapa liittyy järistysaaltojen etenemisnopeuteen.

”Jos aallot pystytään havaitsemaan meren pohjassa riittävän aikaisin ja siirtämään havaintosignaali sähköisesti näitä kaapeleita pitkin maahan rannikolle, niin tiedot on mahdollista saada varoitusjärjestelmään nopeammin kuin järistysaalto meren pohjassa etenee. Japanilaiset ovat väittäneet, että he pystyvät pysäyttämään junaliikenteen ennen kuin maanjäristys edes iskee”, Stipa kertoo.

”Aasian tsunamiin verrattuna tilanne on eräällä tavalla parempi. Japanissa on nyt enemmän aikaa reagoida sellaisilla alueilla, jotka ovat kaikkein huonoimmin valmistautuneita tähän. Potentiaalia on suurille tuhoille, mutta niiden suuruus riippuu hyvin paljon siitä miten ennusteet tsunamin korkeudesta lopulta toteutuvat ja kuinka hyvin näillä alueilla pystytään muutamien tuntien sisällä varautumaan.”

Tuho on valtava. Kuva STR / AFP / Lehtikuva.Aasian tsunamissa vuonna 2004 kansainvälinen tiedonvaihto etenkin Intian valtameren alueella ei toiminut käytännössä juuri lainkaan.

”Tieto ei tavoittanut paikallisia viranomaisia ja jos tavoitti, he eivät osanneet toimia. Tämänpäiväisessä tsunamissa haasteena on se miten mahdolliset evakuoinnit pystytään käytännössä toteuttamaan etäisimmilläkin Tyynenmeren alueilla”, Stipa sanoo.

Tsunamin kaltainen hyökyaalto saattaa syntyä, jos maanjäristys tapahtuu syvän meren alueella ja liike tapahtuu pystysuorassa suunnassa. Se saattaa aiheuttaa syvässä vedessä noin 800 kilometriä tunnissa etenevän aallon. Kun aalto saapuu matalalle rannikolle, se voi kohota jopa 50 metrin korkuiseksi seinämäiseksi vesirintamaksi.

Lähde Seismologian laitos