Päivän kuvat: Tästä syystä serbikenraali Ratko Mladić pakeni 16 vuotta

Bosnian sota
Teksti
Juho Salminen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Nainen suree sukulaistaan, kun Srebrenican, toisen maailmansodan jälkeen pahimman joukkosurman, uhreja haudattiin surmatöiden 15-vuotispäivänä heinäkuussa 2010. Kuva Amel Emric / AP / Lehtikuva
Kenraali Ratko Mladić helmikuussa 1994. Kuva Pascal Guyot / AFP / Lehtikuva.

Serbian presidentti on vahvistanut, että sotarikoksista epäilty serbikenraali Ratko Mladić on saatu kiinni ja pidätetty. Mladić etsintäkuulutettiin vuonna 1995, ja häntä on etsitty siitä asti, melkein 16 vuotta.

Mladić, 69, johti 1990-luvulla Bosnian Serbitasavallan armeijaa.

Vakavimmat syytteet häntä vastaan liittyvät Srebrenican joukkomurhaan heinäkuussa 1995. Tuolloin serbijoukot tappoivat 8000 aseetonta muslimipoikaa ja -miestä Srebrenican kaupungissa. Mladićia epäillään myös lukuisista muista sotarikoksista Bosnian sodassa vuosina 1992-1995. Nyt hän joutuu vastaamaan syytteisiin kansainvälisen tuomioistuimen edessä Haagissa.

Mladić pidätettiin Lazarevon kaupungissa nimettömän vihjeen perusteella. Hänen epäillään esiintyneen nimellä Milorad Komadić.

Ratko Mladić esiintyi vuonna 2009 bosnialaiskanavan tv-ohjelmassa. Tuolloinkaan hänen olinpaikkaansa ei tiedetty. Kuva AFP / Lehtikuva.

Mladićia on kuvailtu toimintatavoiltaan raa’aksi. Häntä epäillään muun muassa kansanmurhasta, osallisuudesta kansanmurhaan, erilaisista vainoista ja etnisestä puhdistuksesta, murhista ja muista hyökkäyksistä siviilejä vastaan.

Yksi tunnetuimmista tapauksista on Sarajevon kaupungin piiritys, joka kesti lähes neljä vuotta (1992-1996) ja jonka aikana kuoli yli 12 000 siviiliä.

Kesäkuu 1992. Serbitykistö tulittaa Sarajevon kaupunkia. Loukkaantunutta naista yritetään kuljettaa sairaalaan. Kuva Christophe Simon / AFP / Lehtikuva.

Mladićin paon loppuminen on otettu maailmalla vastaan tyytyväisenä. Esimerkiksi EU on jo aiemmin ilmaissut, että Mladić pitää saada kiinni, jos Serbia haluaa unionin jäseneksi.

Mladić on toiseksi viimeinen Jugoslavian hajoamissotien jälkeen etsintäkuulutettu. Nyt jäljellä on enää Goran Hadžić. Esimerkiksi serbijohtaja Radovan Karadžićin oikeudenkäynti Haagissa on parhaillaan kesken.

Mladićillakin on yhä kannattajansa serbien keskuudessa, jotkut pitävät häntä jopa sankarina.

Mitä tapahtui Sarajevossa piirityksen vuosina? Miten kaupunki on toipunut? Lue taustaksi SK:n juttu Sarajevon katkerat muistot (pdf-tiedosto, SK 2/2009).