Päivän kuvat: Täällä Osama bin Laden kuoli

kuolema
Teksti
Netta Vuorinen
Rakennus, jossa Osama bin Laden piileskeli. Kuva Farooq Naeem / AFP / Lehtikuva.

Osama bin Ladenin eliminointia on suunniteltu vuosikaudet, mutta varsinaisesti operaatio alkoi toden teolla vasta viime syksynä. Loppuhuipennus tapahtui sunnuntaina.

”Viime syyskuussa sain tietooni mahdollisen johtolangan Osama bin Ladenista. Vihje oli hyvin hatara, ja sen selvittäminen vei kuukausia”, sanoi Yhdysvaltain presidentti Barack Obama televisiopuheessaan aikaisin maanantaiaamuna Suomen aikaa.

Ennen lähetystä presidentti soitti edeltäjilleen Bill Clintonille ja George W. Bushille.

”Yhdysvallat suoritti hyökkäyksen Abbottabadissa, Pakistanissa sijaitsevaan kohteeseen. Pieni joukko amerikkalaisia hoiti tehtävänsä huomattavalla rohkeudella ja lahjakkuudella. Yhtään amerikkalaista ei loukkaantunut. Joukot pyrkivät välttämään siviiliuhrien syntymistä. Tulitaistelun jälkeen he surmasivat Osama bin Ladenin ja ottivat tämän ruumiin haltuunsa.”

Viime viikolla tiedustelumateriaalia oli kertynyt siinä määrin, että toiminta oli mahdollista. Viimeinen, virallinen päätös operaation eteenpäin viemisestä tehtiin 29. huhtikuuta Valkoisessa talossa. Paikalla olivat kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Tom Donilon, tämän varamiehenä toimiva Denis McDonough sekä terrorisminvastaisen työn neuvonantaja John Brennan.

Pakistanin armeijan sotilaan lähtevät paikasta, jossa Osama bin Laden piileskeli. Kuva Farooq Naeem / AFP / Lehtikuva.

Osama bin Ladenin piilopaikka sijaitsi vain muutaman sadan metrin päässä Pakistanin sotilasakatemiasta, jossa sotaväki on jatkuvasti läsnä ja armeijan komentaja vakituinen vieras.

Bin Ladenin piilopaikka oli käytännössä rajattu alue, jonka sydämessä seisoi suuri kolmikerroksinen rakennus. Sen seinät olivat 4 – 6 metrin paksuiset. Korkeiden, taloa ympäröivien muurien reunat oli päällystetty piikkilangalla.

Vaikka talossa ei ollut internet- tai puhelinyhteyttä, sen arvon uskotaan olevan noin miljoonan dollarin luokkaa.

Epäilyttävää oli, että rakennus oli noin kahdeksan kertaa muita alueen koteja suurempi, ja sen sisimmät osat oli erotettu muurilla lopusta rakennuksesta.

Turvaportteja oli kaksi, ja talon asukkaat polttivat kaikki roskansa. Päärakennuksessa oli vain pari ikkunaa.

Yhdysvaltalaisjoukkojen operaatio alkoi noin kello puoli kaksi Suomen aikaa maanantain vastaisena yönä. Kolme helikopteria leijui aluksi rakennuksen yläpuolella, ja paikalliset kertoivat kuulleensa tulitusta.

Yksi helikoptereista putosi maahan operaation aikana – Yhdysvaltain mukaan teknisen vian vuoksi. Joidenkin lähteiden mukaan kopteri ammuttiin alas. Yhdysvaltain joukot polttivat kopterin turvallisuussyistä ennen lähtöään.

Varsinainen rynnäkkö päättyi tulitaisteluun, jossa kuoli Osama bin Ladenin lisäksi neljä ihmistä: tämän poika, kaksi kuriiria ja ihmiskilpenä käytetty nainen. Lisäksi ainakin kaksi naista loukkaantui.

Kaiken kaikkiaan maalla tapahtunut hyökkäys kesti noin kolme varttia. Viranomaiset ovat vahvistaneet, että bin Laden kuoli päähän kohdistuneisiin laukauksiin.

Pakistanin sotajoukot tulivat paikalle Yhdysvaltain operation päätyttyä ja ottivat alueen hallintaansa.

Lähteet: BBC News, Foreign Policy, CNN