Päivän kuvat: Syyte seksin ostamisesta - kaatuuko Berlusconin hallinto?

Kuva Alberto Pizzoli / AFP / Lehtikuva.

Silvio Berlusconin tiistaipäivä alkoi synkissä merkeissä. Pääministeri joutuu huhtikuussa oikeuden eteen syytettynä sekä seksin ostamisesta alaikäiseltä että virka-aseman väärinkäytöstä.

Syytteiden nostamisesta päättänyt milanolainen tuomari ilmoitti asiasta tänään.

Berlusconi on kiistänyt tehneensä mitään laitonta siitä asti, kun syyttäjä ilmoitti viime viikolla vaativansa pääministerin päätä vadille.

Tämänpäiväisen syytepäätöksen jälkeen pääministeri on pitänyt matalaa profiilia, eikä saapunut paikalle sovittuun lehdistötilaisuuteen Sisiliassa.

Maanantaina Berlusconi ilmoitti, ettei hänellä ole aietta erota pääministerin virasta huolimatta kansan lisääntyvästä tyytymättömyydestä. Sadattuhannet ihmiset osoittivat viikonloppuna mieltään ja vaativat Berlusconin eroa.

Italian presidentti Giorgio Napolitano sanoi tiistaina, että hallituksen ja oikeuslaitoksen välinen välienselvittely antaa kansalle hyvän syyn huoleen. Kukaan ei ole sulkenut pois aikaistettujen vaalien mahdollisuutta – tietysti Berlusconia itseään lukuun ottamatta.

Sunnuntainen mielenosoitus oli jälleen yksi osoitus siitä, kuinka kyllästyneitä italialaiset ovat Berlusconiin jatkuviin toilailuihin. Hän on urallaan sotkeutunut useampaan seksiskandaaliin sekä tullut tunnetuksi televisiossa esiintyneiden showtyttöjen nimittämisestä toimistoonsa töihin.

Silvio Berlusconia syytetään seksin ostamisesta tuolloin alaikäiseltä Karima El-Mahrougilta. Kuva Giuseppe Aresu / AFP / Lehtikuva.

Nyt Berlusconi joutuu oikeuden eteen syytettynä seksin ostamisesta Karima El-Mahrougilta. Ruby Heart-Stealerina paremmin tunnettu yökerhotanssija oli tapauksen aikaan 17-vuotias.

Molemmat osapuolet ovat myöhemmin kiistäneet harrastaneensa seksiä. Ruby on kuitenkin väittänyt saaneensa Berlusconilta 7 000 euroa, kun tämä osallistui ensimmäistä kertaa pääministerin huvilalla järjestettyihin yksityisjuhliin.

Berlusconin saama syyte virka-aseman väärinkäytöstä liittyy myöskin Rubyyn. Nuori nainen pidätettiin maaliskuussa epäiltynä varkaudesta. Berlusconin epäilleen painostaneen virkavaltaa vapauttaakseen tämän.

Berlusconin saamat syytteet eivät ole laatuaan ensimmäiset. Vuosien varrella häntä on epäilty muun muassa korruptiosta, veronkierrosta ja tuomareiden lahjonnasta. Jokaisessa aikaisemmassa tapauksessa Berlusconi on kuitenkin vapautettu syytteistä.

Lähde The New York Times