Päivän kuvat: Syyriassa kovat keinot käytössä - presidentti ei kaadu helpolla

Bashar al-Assad
Teksti
Netta Vuorinen
Syyrian lipun naamaansa maalannut mielenosoittaja Syyrian suurlähetystön edessä Kairossa Egyptissä. Kuva Misam Saleh / AFP / Lehtikuva.

Syyria muistuttaa tällä hetkellä suurelta osin sotatannerta maaliskuussa alkaneiden protestien vuoksi. Nyt maan hallinto pyrkii murskaamaan opposition väkivalloin.

Alkuviikosta Syyrian presidentti Bashar al-Assad hyökkäsi eteläiseen Daraan kaupunkiin sotilaiden, panssarivaunujen ja tarkka-ampujien voimin.

Keskiviikkona yli 200 jäsentä erosi maan valtaapitävästä Baath-puolueesta, joka on ollut vallassa lähes neljä vuosikymmentä. Jäsenpakoa tapahtui erityisesti juuri Daraan kaupungissa, jossa on kuluneiden viikkojen aikana surmattu yli 450 ihmistä. Eronneet kertoivat syyksi halun protestoida mielenosoittajien kokemaa väkivaltaa vastaan.

Kuvakaappaus Youtubesta: Tankit vyöryivät Daraan kaupunkiin 25. huhtikuuta. Kuva AFP / Youtube / Lehtikuva.

Syyria on ollut vuosikymmenien ajan tiukasti pienen poliittisen eliitin vallassa. Maaliskuussa alkoi rakoilu, joka tuskin olisi ollut mahdollinen ilman muissa arabimaissa tapahtunutta kuohuntaa.

Egyptin ja Tunisian kansannousujen jälkimainingeissa Syyriassa järjestetyt mielenosoitukset eivät olisi vielä muutamaa kuukautta aikaisemmin tulleet kysymykseenkään.

Nyt asialla ovat niin sorretut köyhät, ihmisoikeusaktivistit, työttömät kuin Muslimiveljeskuntakin. Yli kymmenen vuoden ajan hallinnut al-Assad ei ole toteuttanut lupaamiaan poliittisia uudistuksia, kuten turvallisuusjoukkojen toiminnan hölläämistä, mahdollisuutta poliittiseen vaikuttamiseen ja Baath-puolueen monopolin murtamista.

Naiset heittävät riisiä armeijan tai turvallisuusjoukkojen sotilaiden hautajaisissa Damaskoksessa 27. huhtikuuta. Kuva AFP / Lehtikuva.

Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallinto on eri mieltä siitä, että opposition mielenosoitukset olivat alkujaan rauhanomaisia.

Virallisen tiedotteen mukaan al-Assadin joukot lähetettiin useisiin kaupunkeihin ”aseistettujen ääriryhmien” hyökkäystä pelkäävien kansalaisten pyynnöstä. Oppositiojohtajat ovat kertoneet mielenosoitusten olleen heidän puoleltaan rauhanomaisia.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui keskiviikkona, mutta väkivaltaisuudet tuomitsevaa julkilausumaa ei saatu aikaan. Muutama jäsenmaa torjui Ranskan, Britannian, Saksan ja Portugalin ehdotuksen – muun muassa Venäjän näkemyksen mukaan Syyrian tilanne ei uhkaa kansainvälistä rauhaa.

YK:n ihmisoikeusneuvosto puolestaan pitää hätäkokouksen perjantaina luonnostellakseen julkilausumaa, jossa vaaditaan välitöntä loppua presidentti al-Assadin pyrkimykselle tuhota hallintonsa vastustajat.

Lähteet: AP, BBC News, The Guardian